Klimaatactivisten verstoren kerkdienst in Turijn
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben afgelopen weekeinde een katholieke mis in de Italiaanse stad Turijn verstoord en onderbroken. Ze besloten het podium te pakken en voor te dragen uit enkele werken van paus Franciscus over het klimaat. Aartsbisschop Roberto Repole, die de mis leidde, stelt dat het niet de geschikte gelegenheid was voor zo’n actie.
Vlak voordat Repole begon met zijn preek in de kathedraal van Turijn stond er plotseling een groep activisten uit het publiek op. Ze liepen naar voren en droegen vervolgens gedeelten voor uit twee geschriften van paus Franciscus waarin hij zijn zorgen uit over de ‘ernst van de ecologische en klimaatcrisis'. In de twee documenten gaat de paus onder meer in op de plicht die de mensheid volgens hem heeft jegens de schepping. Ook benoemt hij nadrukkelijk de urgentie om de klimaatcrisis tegen te gaan. Het betreft de cycliek Laudato Si uit 2015 én een pauselijke brief van 4 oktober jongstleden.
De Italiaanse afdeling van Extinction Rebellion plaatste na het incident een verklaring op haar website waarin men toegeeft dat het ‘rebellen’ van hun organisatie zijn. Extinction Rebellion staat bekend om vergaande acties om klimaatverandering onder de aandacht te brengen. Daarbij wordt regelmatig de wet overtreden. De organisatie houdt het overigens niet alleen bij klimaat, bij tal van demonstraties van Extinction Rebellion zijn tegenwoordig ook antisemitische leuzen te horen vanwege de strijd van Israël tegen terreurorganisatie Hamas.
Ook aartsbisschop Roberto Repole reageerde in een verklaring op het incident, zo weet de Christian Post te melden. Hij stelde het te waarderen dat de activisten ‘zich mobiliseren om de schepping te verdedigen en daarbij de oproepen van paus Fransicus gebruiken’. Hij voegde daar echter aan toe de hij de manier waarop ze dit deden niet op prijs stelt: ‘Jammer dat ze besloten om het woord te nemen zonder eerst met mij te praten of dat vooraf te vragen. Ik zou dan hebben geantwoord dat we tijdens de mis bidden om vrede en het behoud van de schepping. De eucharistieviering is echter geen geschikte gelegenheid voor publieke interventies. De mis is een moment van gebed en dient als zodanig gerespecteerd te worden.’
Bekijk hieronder beelden van het incident.
Praatmee