NOS probeerde vooraf SGP te overtuigen niet het Israƫlische volkslied te kiezen: "Ook psalm past niet"

De NOS heeft vooraf geprobeerd om het SGP-lijsttrekker Chris Stoffer af te laten zien van het aanvragen van het Israƫlische volkslied toen hij in de studio te gast was. Dat vertelde hoofdredacteur Gisella van Cann in het NPO Radio 1 programma Spraakmakers. Bovendien past een psalm ook niet in de uitzending, zo vertelde ze live op de radio.
Chris Stoffer was deze week te gast in de studio bij NOS Radio 1 journaal, waar in aanloop naar de verkiezingen alle lijsttrekkers uitgenodigd worden. Ze mogen dan ook een verzoeknummer opgeven. De SGP-leider koos voor het IsraĆ«lische volkslied en dat was tegen het zere been van de NOS. Hij werd vooraf ter verantwoording geroepen door de presentatrice vanwege die keuze. Uiteindelijk werd het lied met pijn en moeite gedraaid, maar al na veertig seconden afgebroken waarop een andere presentator plotseling aan Stoffer vroeg wat hij wilde zeggen ātegen de slachtoffers van de IsraĆ«lische bombardementen in Gazaā. Het zorgde voor een storm van kritiek op de NOS.
In het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1 vertelde Giselle van Cann, hoofdredacteur van NOS Nieuws, hoe het in aanloop naar de uitzending ging. De NOS probeerde Stoffer over te halen om een ander nummer te kiezen. āIn het format van deze uitzending betekent een plaat iets luchtigsā, aldus Cann. āToen de SGP met het IsraĆ«lische volkslied kwam, zeiden we: we willen iets luchtigs. Maar de SGP volhardde in die keuze.ā Cann legde vervolgens dat door die keuze het nummer onderdeel werd van het journalistieke gesprek en dat er daarom vragen over werden gesteld aan Stoffer.
De hoofdredacteur vertelde bovendien dat men intern aan het evalueren is hoe ze dit onderdeel nu vorm willen geven. Daarbij bestaat de kans dat het helemaal verdwijnt óf het wordt gebruik als āonderdeel van het politieke verhaalā van de gast. "Als je een politieke gast vraagt muziek mee te nemen, moet je niet verrast zijn dat daar een politieke lading in zit", zei ze even later in het gesprek.
Cann deed overigens nog een andere opvallende uitspraak. Ze stelde namelijk dat het IsraĆ«lische volkslied niet het enige lied is dat niet in het format van het programma past. Wie had verwacht dat haar voorbeelden betrekking hadden op politiek of maatschappelijk beladen muziek, kwam bedrogen uit: āOok een sonate of een psalm past niet goed in het muziekformat van Radio 1.ā
Praatmee