Zieke paus ontmoet Europese rabbi's en veroordeelt antisemitisme, terrorisme en oorlog

Paus Franciscus had afgelopen zondag een aantal Joodse rabbi's op bezoek. Hoewel de paus zich niet goed voelde had hij toch een belangrijke boodschap voor hen: "Ik voel mij niet lekker, dus in plaats van mijn speech voor te lezen zou ik hem graag aan jullie mee willen geven."
Volgens woordvoerder van het Vaticaan Mateo Bruni had de paus "last van een verkoudheid na een lange dag van audiënties". Ook gaf de paus aan de Europese rabbi's liever "persoonlijk te spreken" dan een statement voor te lezen, wat ook gebeurde.
Later op de dag ontving de paus nog zo'n 7000 kinderen uit 84 verschillende landen. Franciscus leek daarbij volgens Religion News ontspannen en nam de tijd om de vragen die de kinderen bedacht hadden te beantwoorden.
Kinderen
Die vragen gingen bijvoorbeeld over hoe je vrede kan leren sluiten. De paus antwoordde dat dit kan door iemand "een uitgestoken hand aan te reiken". Ook gingen er vragen over oorlog. "Oorlog is altijd wreed en wie betalen er de prijs voor? Kinderen", aldus de paus.
In zijn schriftelijk toespraak richting de rabbi's zei de paus dat 'hij vooral bezig is met alles wat er de laatste weken gebeurd is', doelend op de slachtoffers, gegijzelden en doden in Israël en Gaza sinds 7 oktober.
'Opnieuw zijn geweld en oorlog losgebarsten in het land dat gezegend wordt door de Allerhoogste, een land dat continu aangevallen lijkt te worden door haat en dodelijke wapens', schreef Franciscus in zijn speech.
Compassie
Ook refereerde de paus aan het antisemitische vandalisme dat onlangs opdook in Frankrijk, Oostenrijk en Italië. "De verspreiding van antisemitische demonstraties, die ik sterk veroordeel, is ook een grote zorg.'
Volgens de paus is er iets anders nodig om tot elkaar te komen. 'Niet wapens, terrorisme of oorlog, maar compassie, gerechtigheid en dialoog zijn passend voor het werken aan vrede.'
Franciscus meent dat we 'naar onze naaste moeten zoeken' en evenzeer geduld en acceptatie moeten nastreven, in plaats van 'de wrede begeerte van wraak en bittere haat na te jagen'.
De 86-jarige paus lijkt steeds meer last te krijgen van fysieke ongemakken. Eerder gaf hij aan dat als zijn gezondheid hem in de steek zou laten, hij de optie om voor zijn dood te stoppen als paus zou overwegen. Franciscus' voorganger, de eind vorig jaar overleden Joseph Ratzinger, deed dat namelijk ook.
Praatmee