Christelijk meisje (15) ontvoerd, verkracht, en uitgehuwelijkt

Nieuws 7 november 2023 5 minuten Jubilee Campaign
Mishal

Het leven van Mishal nam op 25 oktober 2022 een tragische wending toen ze werd ontvoerd vanuit haar ouderlijk huis. Terwijl het 15-jarige meisje zich klaarmaakte om naar school te gaan, drongen vier mannen met geweld het huis binnen, sloegen Mishals vader bewusteloos en namen haar mee naar een onbekende locatie, alwaar zij door alle vier de mannen werd verkracht.

‘Vrijwillig’
Volgens de in Pakistan geldende shariawet is het voor een volwassen man geoorloofd om met een minderjarig meisje ‘in het huwelijk te treden’ onder voorwaarde dat ze zich eerst ‘vrijwillig’ bekeert tot de islam. Door de zware mishandeling en de bedreiging dat haar vader vermoord zou worden, stemde Mishal in om zich te ‘bekeren’ en met Abdul Sattar te ‘trouwen’. Toestemming van de ouders is volgens de geldende shariawet in Pakistan niet nodig. De ontvoerder en nieuwe man van Mishal kon na het huwelijk, Mishal op een legitieme manier dagelijks misbruiken. 

De vader van Mishal was echter vastbesloten om te vechten voor zijn dochter. Onvermoeibaar bracht hij de zaak onder de aandacht van de politie, echter liep hij steeds op tegen een muur van onverschilligheid en corruptie. In principe zou Mishal als christelijk meisje moeten kunnen rekenen op de bescherming door de overheid, die zich ook internationaal verbonden heeft aan harde afspraken als het gaat om de rechten van het kind. In de praktijk voelen ontvoerders zich echter gesterkt door de breed geaccepteerde shariawet en de steun vanuit de omgeving en van lokale moslimleiders.

Door de zware mishandeling en de bedreiging dat haar vader vermoord zou worden, stemde Mishal in om zich te ‘bekeren’ en met Abdul Sattar te ‘trouwen’.

Vluchten
Na ruim vijf maanden gevangenschap lukte het Mishal uiteindelijk om op eigen kracht te ontsnappen. Het zou echter niet lang duren voor Abdul Sattar, samen met de lokale moslimleiders en hun volgelingen naar het huis van Mishal te trekken en haar terug te brengen naar haar ‘rechtmatige echtgenoot’. Zoals dat in Pakistan zo vaak gebeurt, zou de vader van Mishal en de andere gezinsleden de confrontatie hoogstwaarschijnlijk niet overleven. Daarom was er geen andere keus dan te vluchten. Door van plaats naar plaats te reizen, wist het gezin uit handen van de ontvoerders te blijven. 

Het was in deze moeilijke periode dat het team van Jubilee Campaign in Pakistan op de hoogte werd gebracht van de situatie. Het opvanghuis op de geheime locatie in Pakistan waar het team over beschikt, is momenteel eigenlijk te vol om nog meer gasten te huisvesten. Toch hebben we het op ons genomen om ook Mishal en het gezin in bescherming te nemen. Het is een beetje passen en meten, maar de medebewoners in het huis zijn zeker bereid om het gezin met open armen te verwelkomen. Samen met andere kinderen kan Mishal nu ook rekenen op onderwijs en speciale begeleiding om haar trauma te verwerken. 

In de rechtbank heeft Jubilee Campaign een verzoek ingediend om het ‘huwelijk’ met Abdul Sattar ongeldig te verklaren. Daarnaast loopt er een rechtszaak tegen de daders om hen te berechten voor (onder andere) ontvoering en verkrachting. 

Structureel
In landen waar de shariawet geldt, is het misbruik van minderjarige meisjes een structureel probleem. Mensenrechtenorganisaties schatten dat er ieder jaar tussen duizend en tweeduizend christen- en hindoemeisjes worden ontvoerd, gedwongen om zich tot de islam te bekeren en ‘uitgehuwelijkt’. De kinderen worden vervolgens seksueel misbruikt en als slaaf ingezet in het huishouden. Na verloop van tijd belanden veel van deze meisjes in de prostitutie.

Mensenrechtenorganisaties schatten dat er ieder jaar tussen duizend en tweeduizend christelijke en hindoemeisjes worden ontvoerd, gedwongen om zich tot de islam te bekeren en ‘uitgehuwelijkt’.

Volgens de nationale wetgeving mogen meisjes in Pakistan pas vanaf hun achttiende trouwen. In sommige staten geldt een minimumleeftijd van zestien jaar. Christenen en andere minderheden vallen automatisch onder deze ‘seculiere’ wet en hoeven zich in principe niet druk te maken over de shariawetten. Op het moment dat een minderjarig meisje wordt ontvoerd en zich ‘vrijwillig’ bekeert tot de islam, kunnen de shariawetten wel worden opgelegd. Volgens de islamitische traditie en geschriften (de Hadith), kunnen meisjes vanaf negen jaar al worden uitgehuwelijkt.

Als de ouders een rechtszaak beginnen om hun dochter terug te krijgen, wordt het meisje als getuige opgeroepen. Tijdens de rechtszaak is ze echter nog steeds onder de controle van de ontvoerders. Het meisje kan rekenen op zware bedreigingen in het geval ze in de rechtbank weigert te verklaren dat ze zich vrijwillig ‘bekeerd’ heeft en uit eigen wil met haar ontvoerder is ‘getrouwd’. Op basis van haar eigen verklaring oordeelt de rechter dan dat het huwelijk legaal is, waarna het meisje weer aan haar ‘man’ wordt overgedragen.

Seks-slaven
Ook in het geval van Mishal werd het huwelijk met Abdul Sattar op deze wijze door de rechtbank in Okara bezegeld. Joseph Janssen, die met zijn team van advocaten zorgdraagt voor het proces om het besluit ongedaan te krijgen, vertelt dat het teleurstellend is dat de rechtbank in Pakistan dergelijke huwelijken goedkeurt; “De gedwongen bekering van jonge meisjes heeft niets met religie te maken, maar is een mogelijkheid voor mannen om jonge meisjes ongehinderd te misbruiken. De misdadigers worden hierin niet alleen door het rechtssysteem gesteund, maar ook de omgeving juicht het toe als christen- en hindoekinderen worden gedwongen om zich te bekeren tot de islam.”

"Bij de politie en de rechtbank hebben christenen te maken met discriminatie en moslims worden eerder geloofd en geholpen."

“Als christen zwem je altijd tegen de stroming in. Bij de politie en de rechtbank hebben christenen te maken met discriminatie en moslims worden eerder geloofd en geholpen. Jonge meisjes worden door de daders zorgvuldig geselecteerd, niet alleen op het uiterlijk maar ook op het vermogen van de familie om zich te verweren. Veel christenen zijn straatarm en niet in staat om een rechtszaak te beginnen om hun kind terug te krijgen”, aldus Joseph.

Belangen
In Pakistan is er lang niet altijd sprake van een rechtvaardig, transparant en onpartijdig rechtssysteem. Rechters en advocaten worden vaak omgekocht of bedreigd door extremistische groeperingen. Vooral de militaire leiders die achter de schermen aan de touwtjes trekken, hebben hierdoor veel invloed in de politiek en het recht. 

In tegenstelling tot hun religieuze ‘collega’s’ in het buurland Afghanistan, hebben deze machthebbers buiten Pakistan echter grote belangen. Veel politici en zakenmensen beheren in Londen zelfs complete woonwijken met appartementen, winkels en restaurants. De Pakistaanse ‘elite’ heeft dus veel te verliezen op het moment dat ze door de internationale gemeenschap op de vingers wordt getikt. Het is daarom zeker effectief om de misstanden in hun land ook bij de Europese Unie aan de kaak te stellen.

Samen met Open Doors organiseert Jubilee Campaign op 7 november a.s. een presentatie in het Europees Parlement met het thema ‘De religieuze achtergrond van het geweld tegen vrouwen en meisjes’ (vrij vertaald). Het evenement wordt voorgezeten door de Europese parlementsleden Anja Haga uit Nederland en Charlie Weimer uit Zweden. Wij zullen opnieuw ons best doen om het lijden van christelijke meisjes in Pakistan en andere sharialanden aan het licht te brengen. We hopen dat de politieke leiders in Pakistan onze aanbevelingen voor specifieke aanpassingen in de wetgeving en het rechtssysteem ter harte zullen nemen.

Bovenstaand artikel is afkomstig van Jubilee Campaign, een christelijke mensenrechtenorganisatie met een consultatieve status bij de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties. Klik hier voor meer informatie.

Praatmee

Beluister onze podcast

#353 Ds. Bram & Marco Hofland over de crisis binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK)
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Gerdine Blom
Boekfragment

Waarom heeft God me niet gewaarschuwd?

Het beeld van mijn dochter Miriam, liggend op de trap, dringt zich aan me op. Ze was uitgeput en had me nodig en ik had niet door hoe ernstig het was. Waarom heb ik niets aangevoeld, ik wist toch dat Miriam zich altijd groot houdt, zelfs als het niet

Jan-Willem Grievink
Column

Band met hemelse Vader is brandstof voor je huwelijksrelatie

Wat je niet hebt, dat kun je ook niet uitdelen. Als ik geen fiets heb dan kan ik hem ook niet uitlenen of weggeven. Zo’n soort logica geldt ook in een christelijk huwelijk. Als ik geen levende relatie heb met God als mijn Vader, als ik niet weet wat

De familie Babayants
Interview

PKN-predikant maakt kerkasiel mogelijk: “Jezus stond ook naast kwetsbaren”

Sinds november 2024 biedt de Protestantse Wijkgemeente Open Hof in Kampen onderdak aan de Oezbeekse familie Babayants. Door een onafgebroken kerkdienst te houden, kan de familie niet worden uitgezet. In gesprek met Cvandaag stelt ds. Lex Boot dat zij

Ds. A. T. Vergunst
Video

GerGem-predikant wijst op christenen die in een geestelijke gevangenis zitten

"Ik ontmoet mensen die in een soort geestelijke gevangenis zitten die het vonnis hoorden dat ze de dood waardig zijn, maar die ook zo vaak hoorden dat een ieder die in Hem gelooft vrijgesproken wordt. Toch zitten er nog velen in hun cellen", aldus ds

Het Britse parlement
Nieuws

Britse politici willen einde aan gebed in parlementsvergaderingen: 'Niet meer van deze tijd'

Een groep progressieve parlementsleden in het Verenigd Koninkrijk wil een einde maken aan het dagelijks gebed in het Lagerhuis, de plek waar het Britse parlement gevestigd is. Volgens hen is deze traditie, die al sinds 1558 bestaat, niet langer passe

door IS-terroristen gedode christenen
Nieuws

Film als eerbetoon voor door IS-terroristen gedode christenen

Tien jaar geleden werden 21 christenen door terreurgroep IS op brute wijze geëxecuteerd op een strand in Libië. Deze mannen weigerden hun geloof in Jezus Christus te verloochenen, zelfs toen ze de dood in de ogen keken. Hun indrukwekkende getuigenis

Pierre en Patricia
Interview

Pierre en Patricia verloren hun enige zoon: "We vergaven de taxichauffeur die hem aanreed"

"De tijd is weg. Het is als gisteren dat hij is overleden, maar het is veel te lang geleden dat we hem gezien hebben." Met deze woorden vat Patricia van Rosmalen het intense gemis samen van hun enige zoon Koen, die op tragische wijze om het leven kwa

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp merkt op dat de waarde van een mensenleven vaak in geld wordt uitgedrukt

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SVOG) is een mensenleven 2,2 miljoen euro waard. In Bangladesh is een mensenleven volgens diezelfde methode slechts 5000 euro waard. De waarde van een mensenleven wordt in de wereld

Meerartikelen

Instagram Unite US
Nieuws

Honderden Amerikaanse studenten geven leven aan Jezus tijdens evangelisatiebijeenkomst

Op de campus van de Universiteit van Kentucky vond onlangs een indrukwekkende geestelijke opwekking plaats. Dat schrijft CBN News. Tijdens een massaal evangelisatie-evenement van Unite US gaven meer dan 2.000 studenten hun leven aan Jezus en werden v

ds. J. Joppe
Nieuws

HHK Zuilichem-Brakel hoopt op komst ds. J. Joppe

De hersteld hervormde gemeente van Zuilichem-Brakel heeft een beroep uitgebracht op ds. J. Joppe (foto). De predikant is in beeld als opvolger van de naar Oud-Beijerland verhuisde ds. P. Verhaar. Joppe is momenteel woon- en werkzaam in Barneveld. Ds.

paus Franciscus
Nieuws

Paus langer in ziekenhuis vanwege luchtweginfectie

Het Vaticaan meldt dat de toestand van paus Franciscus, die vrijdag met bronchitis werd opgenomen in het ziekenhuis, "complex" is door een luchtweginfectie. Dit betekent dat de 88-jarige paus langer in het ziekenhuis zal moeten blijven dan oorspronke

Tweede Kamer
Opinie

Ondoordachte bezuinigingen op ontwikkelingshulp schaadt Nederland én minderheden

Het kabinet wil een ondoordachte monsterbezuiniging van 2,4 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking doorvoeren. Dat is niet alleen slecht nieuws voor minderheden in kwetsbare situaties maar ook voor Nederland zelf, vinden Don Ceder en Guido de Vrie

Myanmar vlag
Nieuws

Katholieke priester gedood in Myanmar

In Mandalay, een grote stad in het Aziatische Myanmar, is vrijdag priester Donald Martin Ye Naing Win dood aangetroffen door parochianen. Kerk in Nood (ACN), dat op 1 februari nog een wereldwijde 24 uurs gebedsmarathon hield voor vrede in Myanmar, sp

Gave-dag
Nieuws

Speciale dag voor iedere christen die zich inzet voor vluchtelingen

Op zaterdag 29 maart 2025 organiseert Stichting Gave in Houten de jaarlijkse Gave-dag, dit jaar met het thema ‘Maak groot onze God – Van vluchten naar vieren’. Deze dag biedt een inspirerend programma voor iedere christen die zich inzet voor vluchtel

Gert-Jan Segers
Column

Navalny handelde in de geest van Jezus’ Bergrede

Gisteren was het een jaar geleden dat Alexei Navalny stierf. Beter gezegd, dat hij werd vermoord. Ik had mezelf opgedragen om vóór die sombere verjaardag zijn boek ‘Patriot’ te hebben gelezen. Zaterdagavond sloeg ik het dicht. En staarde ik een tijdj

Dr. Bert Loonstra
Opinie

CGK-A en CGK-B om kerkscheuring te vermijden: goed idee?

In de podcast ‘Dick en Daniël Geloven het Wel’ van het Nederlands Dagblad komt collega A. A. Egas met een eenvoudige oplossing voor de patstelling waarin de synode van de CGK zich nu bevindt. Aanleiding voor de impasse is discussie over 'vrouw en amb

Opperrabbijn Jacobs
Column

Direct na sjabbat barstte er een positief bommetje los

Opperrabbijn Jacobs bracht een week vol ontmoetingen door, zo schrijft hij in zijn nieuwe dagboek. Van Groningen tot Antwerpen, van religieuze vieringen tot bestuurlijke vergaderingen. Zijn scherpe kritiek op het bestuurlijk wegkijken bij oplopend an

Jeffrey Schipper
Hoofdredactioneel commentaar

Hoofdredacteur strooit zout in brandwonden CGK

'Het is juist toe te juichen dat een groeiend aantal lokale kerken niet langer wil blijven discrimineren. Dat recht is desnoods wel een scheuring waard.' Met deze bewoordingen duidt Karel Smouter, hoofdredacteur van het dagblad Trouw, de huidige situ

Ds. A. C. Uitslag
Video

Ds. Uitslag spreekt zich uit over afnemende ledentallen in CGK en GerGem

"De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) verloren in tien jaar tijd tien procent van haar leden. Binnen de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) verlieten in 2023 2500 mensen de kerk", aldus ds. A. C. Uitslag. De CGK-predikant stond in een preek stil b

Drie ex-moslima's
Positief nieuws

Drie ex-moslima's vertellen hoe Jezus hun levens veranderde

De positie van islamitische vrouwen is al eeuwen onderwerp van discussie, maar kreeg wereldwijde aandacht na de tragische dood van Jina Mahsa Amini in september 2022. Omdat ze haar hoofddoek op een verkeerde wijze droeg, werd ze zwaar mishandeld. Lat