Ds. Jan Reijm ontdekt stukjes goud in het evangelie: "We mogen elkaars voeten wassen"

Interview 30 november 2023 6 minuten IZB
Ds. Jan Reijm

De werkkamer van dominee Jan Reijm (43) in wijkgebouw De Veste is licht en ruim. Er staat een sportfiets, aan een van de boekenkasten hangt een toga. Zijn bureau staat voor het raam dat uitzicht biedt op de hoger gelegen Hillegondakerk, de oudste kerk van Rotterdam, en de begraafplaats. Ze liggen op een zogeheten donk, een natuurlijk ontstane zandheuvel. Het is een onvermoede plek van rust in de levendige stadswijk.

Jan is sinds 2018 predikant van de Hervormde gemeente in Rotterdam-Hillegersberg. Hij groeide op in Nieuwerkerk aan den IJssel, waar Reijm een bekende familienaam is. Hij had er zijn vrienden en ook zijn vrouw Jacoline leerde hij er kennen. ‘Er is een tijd geweest dat ik mij niet voor kon stellen dat ik het dorp uit zou gaan’, zegt hij. Toch heeft hij als dominee inmiddels op meerdere plekken gediend: in het Brabantse Giessen, het Zuid-Hollandse Alblasserdam en nu dus in Rotterdam. Zijn vrouw werkt als zelfstandige in de jeugdhulpverlening. Ze hebben drie zoons in de tienerleeftijd. Jan: "Als gezin zijn we echt een team. We zijn een aantal keer ontworteld en overgepoot, wij zijn elkaars houvast."

Verloren-zoon-principe
Hij komt zelf ook uit een veilig, warm nest. Dankbaar omschrijft hij zijn ouders: gelovige, zachtaardige mensen die niet veel woorden aan het geloof wijdden, maar wel lieten merken dat ze de kerkdienst intens beleefden. Het geloof werd hem niet opgedrongen, hij werd uitgenodigd. "Ik besef hoeveel ruimte mijn ouders mij gegeven hebben en hoeveel ze hebben gebeden dat ik bij God zou blijven. Zonder mij daar veel over te vertellen." Jan herinnert zich hoe zijn vader eens in alle stilte achter hem blijkt te fietsen als hij na het uitgaan te laat thuiskomt. Zijn moeder staat in de keuken op de uitkijk. Veel woorden worden er naderhand niet aan gewijd. Ontroerd: "Ze hebben het verloren-zoonprincipe goed toegepast."

Zijn moeder staat in de keuken op de uitkijk. Ontroerd: "Ze hebben het verloren-zoonprincipe goed toegepast."

Rond de tijd dat Jan gaat studeren, komt hij bewust tot geloof. Daar gaat een crisisperiode aan vooraf: hij vraagt zich af waar hij voor leeft, wie God is en of hij bij Hem vandaan zal gaan of juist naar Hem toe. "Toen de preken in de kerk mij gingen raken en ik ervaarde dat God het ook wel eens tegen mij zou kunnen hebben, werd ik gevraagd te helpen bij een verbouwing in de kerk. Dat was mijn ticket naar een kerkelijke vrienden- groep waar ik met mijn vragen terecht kon."

Roeping
Als zijn geloof zich gaat ontwikkelen, komt er een vreemd gevoel van roeping om dominee te worden. Dat heeft hij daarvoor nooit gehad. Inmiddels studeert hij bestuurskunde in Rotterdam, wat hem goed afgaat. "In die tijd kwam ik mijn oud-schooldirecteur tegen die mij aan zijn vrouw voorstelde: “Dit is Jan Reijm en die wordt later dominee.” Dat verwarde me maar het zette ook iets in gang. Het was alsof ik een bal onder water hield. Hoe harder ik hem wegduwde, hoe harder hij naar boven kwam. Dat begon kracht te kosten. Ik had het gevoel dat ik God in de weg zou staan als ik geen gehoor zou geven." Op Tweede Paasdag is Jan in een doopdienst als hij in zijn hart de vraag hoort: “Wil jij dit ook?” Hij wacht met ja zeggen tot hij zijn ouders en Jacoline gesproken heeft. Hen heeft hij ook van God gekregen, zo redeneert hij, en als zij het een vreemd idee vinden, gaat er een streep door. Maar dat gebeurt niet. Na twee jaar bestuurskunde switcht Jan naar theologie.

De eerste gemeente waar hij predikant wordt, is Giessen. Hij komt er tamelijk onverwacht preken en de beroepingscommissie zet hem bovenaan de lijst. Er is een wederzijdse klik. "Die gemeente heeft mij veel willen leren. Ze gaven mij als jonge predikant van 27 de ruimte." Na vier jaar volgt Alblasserdam, een gemeente met veel hartelijkheid en directheid. "In Giessen ging de gemeente met de dominee om zonder hem al te joviaal te benaderen. In Alblasserdam werd ik een mengelmoes van dominee en Jan."

"In Giessen ging de gemeente met de dominee om zonder hem al te joviaal te benaderen. In Alblasserdam werd ik een mengelmoes van dominee en Jan."

Na zeven jaar hebben Jan en Jacoline het gevoel dat het tijd is voor een andere plek. Ze weten aanvankelijk totaal niet waar. "Dat was verwarrend. Toen kwam het beroep uit Hillegersberg, wat uitliep op een ja van ons hele gezin. Dat hebben we als bijzonder ervaren."

Geen belemmering
Ooit was hij dat Nieuwerkerkse jongetje dat nooit het dorp uit zou gaan. Nu betekent het veel minder voor hem waar hij woont. "Ik raak niet in paniek bij de gedachte dat ik ooit weg zal gaan. Dat is ook geen belemmering om mezelf te geven. Ik ben nu hier en ik geef mezelf honderd procent. Ook als het korte contacten zijn. Sommige collega’s zie ik door beroepings- werk maar een paar jaar. Dan schiet iemand weer naar een ander deel van het land. Waar het om gaat is dat je nu hier samen bent, dus zoek elkaar op in goede werkgemeenschappen."

Zelf neemt hij deel aan de door de kerkorde verplichte bijeenkomsten waar predikanten elkaar bemoedigen en samen studeren. Daarnaast is hij, vanaf het allereerste begin, betrokken bij de zogenaamde tafels van Paul Visser, een initiatief van IZB-Areopagus waar predikanten oefenen in preken en preekvoorbereiding. "Met een aantal collega’s deelde ik het verlangen naar een Bijbelse prediking die de gemeente als geheel dient. Vandaaruit is de eerste tafel ontstaan. We denken na over de vraag hoe je in deze tijd zo kunt preken dat je daadwerkelijk het Woord aan het verkondigen bent, in plaats van al die verschillende groepen in je gemeente te bedienen. Zodat de gemeente een prediking hoort die uitstijgt boven alle voorkeuren." Hij heeft er veel aan. "Er is een graad van vertrouwelijkheid ontstaan waarbij je prediking een onderdeel is, maar het ook gaat over de lagen die eronder liggen. Wie ben je zelf en wie is God? Hoe kun je geestelijk leven? Hoe bid je en verwacht je nog iets? Hoe resoneert een Bijbeltekst in jou? We leren om die vragen meer bij onszelf toe te laten en te benutten voor een preek."

Delen
Daar is openheid voor nodig, zegt Jan. "Als je jezelf geeft, als iederéén zichzelf geeft, ontstaat er een stukje vriendschap. Het doet iets wat je niet altijd begrijpt. Vaak ga ik lichter naar huis. In jaargesprekken wordt weleens de logische vraag gesteld of ik mijn volle agenda kan ontlasten door minder tijd aan een werkgemeenschap te besteden. Ik word juist stelliger in de overtuiging dat ik die bemoediging en verdieping vast moet houden." Hij gunt het andere predikanten ook. "Het is een proces van de afgelopen jaren dat ik ben gaan waarderen: dingen eerder openbreken. Eerder die collega of vriend bellen. Niet alleen in nood, maar ook tussendoor. Een ander kan tegen je zeggen: “Wacht even, wat je nu zegt is belangrijk. Je moffelt het weg, maar het raakt me. Vertel eens.” Dat gebeurt alleen maar als je dingen deelt."

"Het predikantschap heeft als risico dat je het in je eentje gaat doen. Ik heb het nodig om met anderen op te trekken. Dat vraagt om kwetsbaarheid en dat is vandaag de dag reuzelink, want je kop kan eraf gaan. Laten wij daar anders in zijn dan de wereld, waar je moet waken voor je positie en bang moet zijn om te falen of afgerekend te worden. Dat moeten we met kracht weerstaan. Ik denk dat dit een van de stukjes goud in het evangelie is: we mogen elkaars voeten wassen. Je mag kwetsbaar zijn, je mag fouten maken. De kerk heeft hierin een roeping en als predikanten gaan we daarin voor. Dat is een oefening."

Ds. Jan Reijm is predikant bij de Protestantse Gemeente Rotterdam-Noordrand, Hervormde wijkgemeente Hillegondakerk en betrokken bij de tafels ‘Undefended preaching’ van IZB-Areopagus. Bovenstaand artikel verscheen op de site van de IZB en is met bronvermelding overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#338 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over bed-bad-brood, onbetrouwbare NOS en bijbelvertalingen
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Bangladesh
Nieuws

Christenen in Bangladesh bedreigd door moslims met zwaarden en geweren

In Bangladesh worden christenen en andere religieuze minderheden steeds vaker bedreigd door extremistische moslimgroepen. Een waakhond voor vervolging, Christian Solidarity International (CSI), waarschuwt voor de groeiende gevaren waar deze gemeensch

Massadoop Amazone
Positief nieuws

Opwekking in Braziliaanse Amazone: "Dit jaar hebben we meer dan 14.000 mensen gedoopt"

Eeuwenlang had de Rooms-Katholieke Kerk bijna een monopolie in het Braziliaanse Amazonegebied. Een opwekkingsbeweging, die gepaard gaat met een evangelicalisering van de regio, leidt tot grote veranderingen, nieuwe bekeerlingen en kerken. CBN News re

Protestantse Theologische Universiteit
Nieuws

PKN, PThU, CHE en Windesheim starten gezamenlijke campagne voor theologiestudenten

“De recordaantallen theologiestudenten zijn goed nieuws voor de kerk. Het is een eerste stap om het predikantentekort het hoofd te bieden.” Dat is de reactie van scriba René de Reuver van de Protestantse Kerk in Nederland op de berichten dat de instr

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant vraagt zich af of Elon Musk gelukkig is

"Denkt u dat Elon Musk momenteel gelukkig is als je naar zijn privéleven kijkt?", vroeg ds. J. Koppelaar onlangs in een preek waarin hij wees op de gevaren van rijkdom. Een van de grootste gevaren is volgens hem dat je hoogmoedig en arrogant wordt. R

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat je de zonde kunt afwijzen als je je op Gods liefde focust

"Focus op Gods liefde door 'nee' te zeggen tegen de zonde", dat is de boodschap die Wilkin van de Kamp meegeeft in aflevering 97 van de serie 'Begin je dag met God.' Volgens de spreker en schrijver is het mogelijk om de zonde op afstand te houden zol

Nazareth
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over Nazareth

Nazareth is tegenwoordig de grootste Arabische stad van Israël. Dat was vroeger echter anders. In het Oude Testament lezen we zelfs helemaal niets over deze plaats. Dat kan betekenen dat het plaatsje toen nog niet bestond óf dat het zo klein was dat

Stef Heerema
Column

Waarom zouden we denken dat de sterren andere zonnen zijn?

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en op de universiteiten gaan de professoren weer lesgeven. Zo’n tien jaar geleden las ik een verhaal over een professor die met zijn studenten honderdduizend euro spendeerde aan het vinden van buitenaards leven.

Mira de Boer
Column

Waarom zou ik trots zijn op mijn kerk?

'Plotseling ontdekte ik, dat alhoewel ik deze voorganger niet kon verstaan, ik hem wel kon begrijpen. Ik hoorde woorden die geleid werden door dezelfde Geest en die spraken tot mijn hart over liefde voor Jezus, over dank voor wie Hij is, wat Hij deed

Meerartikelen

Naomi Oosterhof
Podcast

Terugluisteren: wat zegt de Bijbel over muziek?

De Geloofwaardige Podcast is dé podcast die jongvolwassenen informeert over het christelijk geloof. In deze aflevering heeft podcastmaker Naomi Oosterhof (foto) het over muziek. Waar wil jij naar luisteren? En wat zegt de Bijbel over muziek? Beluiste

THDV
Nieuws

Ondernemersavond over werk Tot Heil des Volks en verbouwing Shelter City

Tijdens een uniek avondvullend programma krijgen ondernemers een inkijkje in het werk van Tot Heil des Volks (THDV) en de verbouwing van de Shelter City, een hulpverleningsorganisatie en monumentaal pand met een rijke geschiedenis in het hart van Ams

Ds. P. D. van den Boogaard
Interview

Kan GerGem Lisse zich aansluiten bij HHK? Kerkrechtdeskundige geeft uitleg

Een groep kerkgangers uit Lisse wil zich losmaken van hun kerkverband en aansluiten bij de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Ze hebben moeite met de prediking, de samenstelling van de kerkenraad, en het gebrek aan een eigen predikant. Kan een kerk die v

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant vertelt dat wedergeboorte en zondebesef geen voorwaarden zijn om tot Jezus te komen

Moet je wedergeboren zijn en voldoende zondebesef hebben om tot Jezus te kunnen komen? Ds. J. Koppelaar stond onlangs in een preek kort bij deze vraag stil. De hersteld hervormde predikant wees in zijn preek op voorbeelden uit de Bijbel. Jezus nodigd

Ds. Yme Horjus
Verdieping

Een boodschap voor christenen met een tatoeage

Tatoeages zijn in. Overal zijn ze te zien. Bijvoorbeeld in een Sterreclame waarin zanger Douwe Bob een gevoelig liedje ten gehore bracht. Zijn beide armen waren volledig bedekt met tatoeages. Is het neutraal en onschuldig om je huid te gebruiken als

Karun
Levensverhaal

Drugscrimineel bad tot God: "Als U mij kunt horen, help mij dan!"

God kan ieder levensverhaal gebruiken in Zijn missie. Toen Karun tiener was, wees niets er nog op dat God deze crimineel, drugsverslaafde en hindoe zou gaan inzetten. Tot het moment dat Karun twee bevriende bendeleden verloor. Karuns vader was in zij

Ds. Jelle Nutma
Video

Video: Hoe CGK-Gorinchem omziet naar statushouders

"Ik begreep dat jullie als kerk voor de wijk van betekenis willen zijn, kunnen we met elkaar niets iets doen voor statushouders?", die vraag kreeg ds. Jelle Nutma een paar jaar terug van de voedselbank uit Gorinchem. In onderstaande vlog vertelt de p

ChatGPT
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Is het Bijbels verantwoord om ChatGPT te gebruiken?'

'Ik ben een boek aan het schrijven dat gaat over de seculariserende wereld om ons heen. Nu is mijn vraag, omdat ik dit boek leesvriendelijk wil houden, kun je het verantwoorden tegenover God dat je teksten die je eerst naar eigen inzicht hebt opgesch

Stichting TOVV
Nieuws

Tweedaagse verdiepingsconferentie voor christenvrouwen

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober hoopt 'Stichting TOVV' haar eerste verdiepingsconferentie voor vrouwen te organiseren in 'de Schildhoeve' in Fluitenberg, nabij Hoogeveen. Een dergelijke vrouwenconferentie wordt al jaren in het midden van het land

ChristenUnie
Verdieping

Partijprominenten CU reageren op nieuwe partijvisie: "We zetten de toekomst van kinderen voorop"

Gisteren presenteerde de ChristenUnie haar visie voor de toekomst. De partij wil terugkeren naar haar christelijke-sociale beginselen. Ze willen 'hoop brengen' in een 'ongenadige tijd'. ChristenUnie-voorvrouw Mirjam Bikker en partijvoorzitter Ankie v

Walsdorf
Nieuws

Vakantiepark Beter Uit in Luxemburg wordt verkocht en verliest christelijk profiel

De christelijke reisorganisatie Beter Uit verkoopt haar camping in Luxemburg. Dat maakt eigenaar Jan van den Bosch bekend in een videoboodschap. Camping Walsdorf was één van de drie vakantieparken van Beter Uit en zal niet verder gaan als christelijk

Opperrabbijn Jacobs
Column

Ik wacht nog steeds op een volledige boycot van Israël en alles wat Joods is

Als er zo'n hongersnood heerst in Gaza, waarom zien de kinderen op het NOS-journaal er dan totaal niet ondervoed uit? Dat vraagt opperrabbijn Jacobs zich af in zijn nieuwe dagboek. Ook merkt hij fijntjes op dat het vaccin dat nu aan vele 'Hamas-kinde