Wat iedere christen zou moeten weten over Grote Verzoendag

God 25 september 2023 Piet van der Lugt, Israël en de Bijbel
Grote Verzoendag

Op de 10e van de maand Tisjerei (september/oktober op onze kalender) viert de Joodse gemeenschap Jom Kippoer (Grote Verzoendag). Binnen het Jodendom is het de belangrijkste van de feestdagen die de HEERE in Leviticus 23 heeft voorgeschreven.

Als we dit feest vergelijken met de overige zes feesten, zien we een groot verschil. Eigenlijk kun je niet van een feest spreken. De andere feesten, behalve Rosj Hasjanah (Joods Nieuwjaar)1, zijn aan de oogst gerelateerd en daar speelt blijdschap en vrolijkheid een grote rol. Dat aspect missen we bij Jom Kippoer, want het gaat op die dag om verootmoediging voor het aangezicht van de HEERE (Lev. 16:29, 31).

Voorschrift en ritueel
Het is bijzonder dat in Leviticus 16:1-28 eerst het ritueel wordt beschreven en pas daarna het wanneer, hoe en waarom dit alles moest gebeuren. Hoewel we het voorschrift ook nog een keer lezen in Leviticus 23:27-32, is dit de enige plaats in de Bijbel waar ons wordt verteld wat er precies gedaan moest worden.

De zonden konden door dit bloed niet worden weggenomen, maar werden door het bloed als het ware aan het oog van de HEERE onttrokken.

Dag van verzoening
In de Tenach wordt Verzoendag slechts driemaal genoemd, namelijk in Leviticus 23:27, 28 en 25:9. De Hebreeuwse grondtekst zegt letterlijk ´dag van de verzoeningen´, dus een meervoud. Uit het beschreven ritueel blijkt namelijk dat er meerdere ´zaken´ verzoend moesten worden: de verzoening van het heilige heiligdom (het heilige der heiligen), de tent van ontmoeting en het (reukoffer) altaar. Daarnaast vond er verzoening plaats voor de priesters en voor heel het volk van de gemeente (Lev. 16:33).

Zonden bedekt
De verzoening vond allereerst plaats op grond van de dood van een jonge stier en een geitenbok. Het bloed van beide dieren werd door de hogepriester achter het voorhangsel op en voor de ark van het verbond gesprenkeld. Deze twee geslachte dieren vormden het zondoffer. Hun bloed bedekte als het ware de zonden en overtredingen van de hogepriester (en zijn familie) en het volk. ‘Kippoer’ komt van het Hebreeuwse woord ´kafar´ dat ´bedekken´ betekent. De zonden konden door dit bloed niet worden weggenomen, maar werden door het bloed als het ware aan het oog van de HEERE onttrokken.

Het was een tijdelijke oplossing en wees naar de definitieve oplossing waarover de schrijver van de Hebreeënbrief spreekt in hoofdstuk 10 als hij in vers 11 zegt: “En iedere priester stond wel dagelijks te dienen en bracht vaak dezelfde slachtoffers, die de zonden toch nooit zouden kunnen wegnemen”. De Statenvertaling geeft hier 'alle dagen' en dat is mijns inziens beter en duidelijker, want het gaat niet om de dagelijkse offers, maar de jaarlijkse offers die iedere Verzoendag werden gebracht. In vers 1 lezen we “jaar in, jaar uit” en in vers 4 “het bloed van stieren en bokken!” De definitieve oplossing zien we in vers 14 waar we die geweldige waarheid vinden: “Want met één offer heeft Hij hen die geheiligd worden, tot in eeuwigheid volmaakt.”

De stier en de bok van het zondoffer wijzen naar Zijn dood, Zijn vergoten bloed op het kruis tot verzoening en vergeving.

Zonden weggedragen
Nadat het bloed van de gedode dieren in het heilige der heiligen was gebracht en ook in het heilige op de horens van het (reukoffer)altaar was gestreken, moest de levende bok de woestijn worden ingestuurd. Dit gebeurde nadat de hogepriester zijn beide handen op de kop van de bok had gelegd en al hun ongerechtigheden, overtredingen en zonden had beleden. Deze bok droeg al hun (Israëls) ongerechtigheden weg naar een onbewoond gebied (vs. 21-22). Het Hebreeuwse 'azazel' wordt terecht vertaald met 'weggaande'. Het gaat mijns inziens niet om een eigennaam zoals soms wordt uitgelegd.

Vervulling door de Messias
Jom Kippoer wijst naar het werk van de Messias Jezus zoals ons in de Hebreeënbrief wordt geleerd. Hij heeft als het Zondoffer op het kruis Zijn bloed vergoten en dat is de basis voor de verzoening. Dat bloed is op aarde vergoten, want daar hebben ongerechtigheden, overtredingen en zonden plaatsgevonden. Echter zoals op Jom Kippoer meerdere dingen/mensen verzoend moesten worden, zijn er door het bloed van Christus niet alleen gelovige mensen, maar ook hemelse dingen gereinigd (zie Hebr. 9:23, 24). De stier en de bok van het zondoffer wijzen naar Zijn dood, Zijn vergoten bloed op het kruis tot verzoening en vergeving. De lichamen van stier en bok werden buiten de legerplaats verbrand (vgl. Hebr. 13:11, 12)! De weggestuurde bok wijst naar het wegdragen van de zonden zoals Johannes de Doper al aangaf in Johannes 1:29 waar ´wegnemen´ ook gelezen kan worden als ´wegdragen´ (zie ook 1 Pet. 2:24).

Brandoffer
Uit Leviticus 16:24 blijkt dat niet alleen het bloed van het zondoffer verzoening bewerkte, maar dat ook het brandoffer daarvoor nodig was. Dit offer van een ram spreekt van volkomen overgave aan de HEERE. Ook dat aspect vinden we terug in het werk van Christus op het kruis, zoals in Hebreeën 9:13-14 staat: “Want als het bloed van stieren en bokken en de as van de jonge koe, op de verontreinigden gesprenkeld, hen heiligt tot reinheid van het vlees, hoeveel te meer zal het bloed van Christus, Die door de eeuwige Geest Zichzelf smetteloos aan God geofferd heeft, uw geweten reinigen van dode werken om de levende God te dienen!”

De Heere maakt aan de Hebreeën duidelijk dat het ritueel op Jom Kippoer wijst naar de Messias Jezus.

Hogepriester
Op Jom Kippoer is de hogepriester aan het werk. Het hele volk, behalve zijn twee assistenten, mag geen enkel werk verrichten. Aan het kruis hing de Heere Jezus als offer, maar niet als Hogepriester. Hij kon op aarde geen priester zijn want Hij was niet uit de stam van Levi (Hebr. 7:11-17). De Heere Jezus is door God aangesteld als Hogepriester naar de ordening van Melchizedek uit de kracht van een onvergankelijk leven. Tot en met het kruis was Zijn leven vergankelijk, maar eenmaal opgestaan uit de doden, is Hij onsterfelijk en blijft dus tot in eeuwigheid (vers 24). Na Zijn sterven is Hij in het dodenrijk (´hades´) geweest (Hand. 2:31).

Heel kort na Zijn opstanding is Hij naar de hemel gegaan zoals Hij tegen Maria Magdalena zei: “Houd Mij niet vast, want Ik ben nog niet opgevaren naar Mijn Vader, maar ga naar Mijn broeders en zeg tegen hen: Ik vaar op naar Mijn Vader en uw Vader, en naar Mijn God en uw God” (Joh. 20:17). Hij is toen niet met Zijn bloed zoals de NBG51 vertaalt, maar door (dia) Zijn bloed, dat wil zeggen op grond van Zijn bloed eens en voor altijd binnengegaan in het heiligdom, namelijk in Gods tegenwoordigheid. ‘Eens en voor altijd’ laat hier vooral de tegenstelling zien met Jom Kippoer waar ieder jaar hetzelfde ritueel moest plaatsvinden.

De boodschap
De Heere maakt aan de Hebreeën (vgl. Fil. 3:5) duidelijk dat het ritueel op Jom Kippoer wijst naar de Messias Jezus. Het is ons gebed dat tijdens de komende Verzoendag daar ook Joodse ogen voor mogen opengaan!

Piet van der Lugt spreekt als Bijbelleraar in binnen- en buitenland, onder andere voor Messiaanse gemeenten in Oost-Europa. Ook is hij al vele jaren betrokken bij het werk van Israël en de Bijbel. Bovenstaand artikel verscheen op de website van Israël en de Bijbel en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#338 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over bed-bad-brood, onbetrouwbare NOS en bijbelvertalingen
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Bangladesh
Nieuws

Christenen in Bangladesh bedreigd door moslims met zwaarden en geweren

In Bangladesh worden christenen en andere religieuze minderheden steeds vaker bedreigd door extremistische moslimgroepen. Een waakhond voor vervolging, Christian Solidarity International (CSI), waarschuwt voor de groeiende gevaren waar deze gemeensch

Massadoop Amazone
Positief nieuws

Opwekking in Braziliaanse Amazone: "Dit jaar hebben we meer dan 14.000 mensen gedoopt"

Eeuwenlang had de Rooms-Katholieke Kerk bijna een monopolie in het Braziliaanse Amazonegebied. Een opwekkingsbeweging, die gepaard gaat met een evangelicalisering van de regio, leidt tot grote veranderingen, nieuwe bekeerlingen en kerken. CBN News re

Protestantse Theologische Universiteit
Nieuws

PKN, PThU, CHE en Windesheim starten gezamenlijke campagne voor theologiestudenten

“De recordaantallen theologiestudenten zijn goed nieuws voor de kerk. Het is een eerste stap om het predikantentekort het hoofd te bieden.” Dat is de reactie van scriba René de Reuver van de Protestantse Kerk in Nederland op de berichten dat de instr

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant vraagt zich af of Elon Musk gelukkig is

"Denkt u dat Elon Musk momenteel gelukkig is als je naar zijn privéleven kijkt?", vroeg ds. J. Koppelaar onlangs in een preek waarin hij wees op de gevaren van rijkdom. Een van de grootste gevaren is volgens hem dat je hoogmoedig en arrogant wordt. R

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat je de zonde kunt afwijzen als je je op Gods liefde focust

"Focus op Gods liefde door 'nee' te zeggen tegen de zonde", dat is de boodschap die Wilkin van de Kamp meegeeft in aflevering 97 van de serie 'Begin je dag met God.' Volgens de spreker en schrijver is het mogelijk om de zonde op afstand te houden zol

Nazareth
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over Nazareth

Nazareth is tegenwoordig de grootste Arabische stad van Israël. Dat was vroeger echter anders. In het Oude Testament lezen we zelfs helemaal niets over deze plaats. Dat kan betekenen dat het plaatsje toen nog niet bestond óf dat het zo klein was dat

Stef Heerema
Column

Waarom zouden we denken dat de sterren andere zonnen zijn?

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en op de universiteiten gaan de professoren weer lesgeven. Zo’n tien jaar geleden las ik een verhaal over een professor die met zijn studenten honderdduizend euro spendeerde aan het vinden van buitenaards leven.

Mira de Boer
Column

Waarom zou ik trots zijn op mijn kerk?

'Plotseling ontdekte ik, dat alhoewel ik deze voorganger niet kon verstaan, ik hem wel kon begrijpen. Ik hoorde woorden die geleid werden door dezelfde Geest en die spraken tot mijn hart over liefde voor Jezus, over dank voor wie Hij is, wat Hij deed

Meerartikelen

Naomi Oosterhof
Podcast

Terugluisteren: wat zegt de Bijbel over muziek?

De Geloofwaardige Podcast is dé podcast die jongvolwassenen informeert over het christelijk geloof. In deze aflevering heeft podcastmaker Naomi Oosterhof (foto) het over muziek. Waar wil jij naar luisteren? En wat zegt de Bijbel over muziek? Beluiste

THDV
Nieuws

Ondernemersavond over werk Tot Heil des Volks en verbouwing Shelter City

Tijdens een uniek avondvullend programma krijgen ondernemers een inkijkje in het werk van Tot Heil des Volks (THDV) en de verbouwing van de Shelter City, een hulpverleningsorganisatie en monumentaal pand met een rijke geschiedenis in het hart van Ams

Ds. P. D. van den Boogaard
Interview

Kan GerGem Lisse zich aansluiten bij HHK? Kerkrechtdeskundige geeft uitleg

Een groep kerkgangers uit Lisse wil zich losmaken van hun kerkverband en aansluiten bij de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Ze hebben moeite met de prediking, de samenstelling van de kerkenraad, en het gebrek aan een eigen predikant. Kan een kerk die v

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant vertelt dat wedergeboorte en zondebesef geen voorwaarden zijn om tot Jezus te komen

Moet je wedergeboren zijn en voldoende zondebesef hebben om tot Jezus te kunnen komen? Ds. J. Koppelaar stond onlangs in een preek kort bij deze vraag stil. De hersteld hervormde predikant wees in zijn preek op voorbeelden uit de Bijbel. Jezus nodigd

Ds. Yme Horjus
Verdieping

Een boodschap voor christenen met een tatoeage

Tatoeages zijn in. Overal zijn ze te zien. Bijvoorbeeld in een Sterreclame waarin zanger Douwe Bob een gevoelig liedje ten gehore bracht. Zijn beide armen waren volledig bedekt met tatoeages. Is het neutraal en onschuldig om je huid te gebruiken als

Karun
Levensverhaal

Drugscrimineel bad tot God: "Als U mij kunt horen, help mij dan!"

God kan ieder levensverhaal gebruiken in Zijn missie. Toen Karun tiener was, wees niets er nog op dat God deze crimineel, drugsverslaafde en hindoe zou gaan inzetten. Tot het moment dat Karun twee bevriende bendeleden verloor. Karuns vader was in zij

Ds. Jelle Nutma
Video

Video: Hoe CGK-Gorinchem omziet naar statushouders

"Ik begreep dat jullie als kerk voor de wijk van betekenis willen zijn, kunnen we met elkaar niets iets doen voor statushouders?", die vraag kreeg ds. Jelle Nutma een paar jaar terug van de voedselbank uit Gorinchem. In onderstaande vlog vertelt de p

ChatGPT
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Is het Bijbels verantwoord om ChatGPT te gebruiken?'

'Ik ben een boek aan het schrijven dat gaat over de seculariserende wereld om ons heen. Nu is mijn vraag, omdat ik dit boek leesvriendelijk wil houden, kun je het verantwoorden tegenover God dat je teksten die je eerst naar eigen inzicht hebt opgesch

Stichting TOVV
Nieuws

Tweedaagse verdiepingsconferentie voor christenvrouwen

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober hoopt 'Stichting TOVV' haar eerste verdiepingsconferentie voor vrouwen te organiseren in 'de Schildhoeve' in Fluitenberg, nabij Hoogeveen. Een dergelijke vrouwenconferentie wordt al jaren in het midden van het land

ChristenUnie
Verdieping

Partijprominenten CU reageren op nieuwe partijvisie: "We zetten de toekomst van kinderen voorop"

Gisteren presenteerde de ChristenUnie haar visie voor de toekomst. De partij wil terugkeren naar haar christelijke-sociale beginselen. Ze willen 'hoop brengen' in een 'ongenadige tijd'. ChristenUnie-voorvrouw Mirjam Bikker en partijvoorzitter Ankie v

Walsdorf
Nieuws

Vakantiepark Beter Uit in Luxemburg wordt verkocht en verliest christelijk profiel

De christelijke reisorganisatie Beter Uit verkoopt haar camping in Luxemburg. Dat maakt eigenaar Jan van den Bosch bekend in een videoboodschap. Camping Walsdorf was één van de drie vakantieparken van Beter Uit en zal niet verder gaan als christelijk

Opperrabbijn Jacobs
Column

Ik wacht nog steeds op een volledige boycot van Israël en alles wat Joods is

Als er zo'n hongersnood heerst in Gaza, waarom zien de kinderen op het NOS-journaal er dan totaal niet ondervoed uit? Dat vraagt opperrabbijn Jacobs zich af in zijn nieuwe dagboek. Ook merkt hij fijntjes op dat het vaccin dat nu aan vele 'Hamas-kinde