Neppe bijbelpassage over Jezus die transgenders accepteert zorgt voor opschudding

Een neppe bijbelpassage over Jezus die transpersonen zou accepteren, verspreid via een poster en naar verluidt door ChatGPT gegenereerd, heeft voor de nodige opschudding gezorgd. Dat meldt de Christian Post. Sommigen onthaalden de neppassage waarin het onderscheid tussen man en vrouw opgeheven wordt met vreugde, terwijl anderen geschokt reageerden.
In juli deelde een persoon, van wie de naam onbekend is en zichzelf online voordoet als Psychological_Dog527, een poster waarop de volgende passage te lezen was: ‘En een vrouw, wier hart verdeeld was tussen geest en lichaam, kwam voor Hem. In stille wanhoop vroeg ze: ‘Heer, ik kom vervreemd naar U toe want mijn geest en lichaam zijn niet een. Hoe kan ik hopen het koninkrijk van God binnen te gaan.'
Jezus keek haar vriendelijk aan en antwoordde: ‘Mijn kind, gezegend zijn zij die streven naar eenheid in zichzelf, want zij zullen de diepste waarheden van de schepping van Mijn Vader kennen. Wees niet bang, want in het koninkrijk van God is er geen man of vrouw, want allen zijn één in geest. De poorten van het koninkrijk van Mijn Vader zullen opengaan voor hen die liefhebben en bemind worden, want God kijkt niet naar het lichaam, maar naar het hart.’
Hoewel deze passage nergens in de Schrift voorkomt, zei de de maker van de post: ‘Ik weet dat het niet echt is, maar het gaf me wat troost.' Eén van de pro-LHBTI posters-verkooppunten, The Advocate, bejubelde het verzonnen vers met de kop “ChatGPT schrijft transbevestigend Bijbelvers” en noemde het “een bevestigend voorbeeld van tolerantie”.
Columnist John Sundholm van YourTango ging nog een stap verder en schreef dat het door Al gegenereerde vers “waarschijnlijk hard nodig is gezien de frontale aanvallen op transgenders door de rechtervleugel van Amerika, die bijna allemaal in naam van God uitgevoerd worden”.
Hij voegde eraan toe: “Dit vers vindt weerklank in 2023. Zeker gelet op het anti-LHBTI sentiment en wetgeving die het land blijft overspoelen, veelal gesteund en gefinancierd door christenen.”
Hoewel het niet de eerste keer is dat een chatbot controverse heeft veroorzaakt, roept deze neppassage vragen op over de rol die Al zal spelen bij het aanbieden van interpretaties van de Bijbel, interpretaties die mogelijkerwijs niet overeenkomen met de oorspronkelijke bedoeling van de auteurs.
Hoewel een interpretatie van de chatbot “klanken van de waarheid” kan bevatten, spoorde de Messiaanse-Joodse auteur en radiopresentator Michael Brown christenen aan om onderscheidingsvermogen te gebruiken wanneer ze overwegen de Schrift in te ruilen voor een chatbot. Dat schreef hij onlangs in een opiniestuk dat is gepubliceerd in de Christian Post.
Hoewel hij toegaf dat Jezus een transgender “absoluut” met vriendelijkheid zou benaderen, zei Brown dat de waarheid dat “er noch mannelijk noch vrouwelijk” is in Christus Jezus “niet betekent dat het onderscheid tussen mannen en vrouwen moet worden vervaagd of overschreden”.
Praatmee