Messiaanse Joden in Israël spreken zich uit: leven zij in angst?

Verdieping21 februari 2024 Ira Stam, Het Zoeklicht
Messiaanse Joden

Hoeveel Messiaanse (huis)gemeenten er in Israël zijn, kan niemand vertellen. Feit is dat in de afgelopen 30 jaar hun aantal enorm is gegroeid. Onlangs was ik samen met een zuster voor Bijbelverspreiding op projectbezoek in Israël. We spraken met seculiere en Messiaanse Joden in vijf steden verspreid over het land. Leven Messiaanse Joden in angst? Wat vinden ze van de regering en hun plannen de rechterlijke macht te hervormen? Hoe zien ze de toekomst van Israël?

Kennismaking
Hava is een Messiaanse Joodse gelovige, geboren in de Verenigde Staten. Ze heeft in 2008 alija gemaakt. Ze woonde in verschillende steden in Israël, sinds vier jaar in een stad in de Negev. Haar verlangen is om Messias Jezus bekend te maken onder haar volk. Hava bezoekt een huisgemeente.

Doron is een Messiaanse Joodse gelovige, geboren in de Verenigde Staten. Hij is opgegroeid in een seculier Joods gezin. Doron woont 30 jaar in Jeruzalem, waar hij oudste is van een grote, groeiende Messiaanse gemeente.

Dov is een Messiaanse Joodse gelovige, geboren in Litouwen. Hij is opgegroeid in een traditioneel Joods gezin dat de Joodse tradities hield. Zijn vader was een van de weinige Holocaustoverlevenden. Dov woont ruim 50 jaar in Israël, momenteel in Beersheva.

"De afgelopen jaren zien we een explosieve groei. In Jeruzalem zijn tussen de 30 en 40 Messiaanse gemeenten inclusief huisgemeenten."

Ervaren Messiaanse Joden in Israël meer druk dan tien jaar geleden? Hoe ervaren jullie dat?
Hava: “Ik ben nu ruim vijftien jaar in Israël en er is zeker meer spanning onder de Messiaanse Joodse gelovigen. Het ligt eraan waar je woont. Ik heb in verschillende steden in Israël gewoond en mijn ervaring is overal anders. Wonen in religieus Jeruzalem of bijvoorbeeld in Holon maakt nogal verschil.”

Doron: “Toen ik vanuit de VS naar Israël kwam, inmiddels ruim 30 jaar geleden, waren er niet veel Messiaanse Joden. De afgelopen jaren zien we een explosieve groei. In Jeruzalem zijn tussen de 30 en 40 Messiaanse gemeenten inclusief huisgemeenten. Dit is een schatting, omdat huisgemeenten niet worden meegenomen in tellingen. Onze samenkomsten worden vertaald in het Hebreeuws, Engels en Russisch. We hebben programma’s voor jongeren en militairen. Veel Joodse jongeren uit Zuid-Korea, Ethiopië en India komen naar Israël. Ja, de druk neemt toe, we zijn waakzaam.”

Dov: “Dertig jaar geleden reageerde een seculiere Israëli zeer negatief op het feit dat je in Yeshua geloofde. Nu begrijpen ze beter wie we zijn. Dat is een direct gevolg van de geweldige groei van het aantal Messiaanse Joden. Messiaanse Joden die alija willen maken, ervaren veel druk want ze hebben moeite om bijvoorbeeld het Israëlisch burgerschap te krijgen. In sommige gevallen wordt hun het burgerschap geweigerd of zelfs ingetrokken.”

Is er toenemende druk vanuit de (ultra-)orthodoxe Joodse gemeenschap op dit moment?
Hava: “De druk neemt zeker toe, maar ook dat is afhankelijk waar je woont en dus per stad verschillend. In Jeruzalem is de situatie anders dan in een stad in het zuiden van het land. Wat ook een rol speelt, is of je naar een huisgemeente gaat of als grote Messiaanse gemeente samenkomt in een gebouw. Een huisgemeente is toch meer besloten en privé.”

"In Gods Woord staat dat we voorzichtig moeten zijn als de slangen en oprecht als de duiven."

Doron: “In Gods Woord staat dat we voorzichtig moeten zijn als de slangen en oprecht als de duiven (Mattheüs 10:16). We zijn voorzichtig, zeker in Jeruzalem. Ik werk in deze stad en het is moeilijk om Joden uit te nodigen om met mij mee te gaan naar de samenkomst. Aan de andere kant, we weten uit de Schrift dat als we met Jezus wandelen in het licht, we niet bang hoeven zijn. (Noot: we wonen de shabbatsdienst bij in de gemeente van Doron. Er is politie op straat en we worden gewaarschuwd niet te spreken over ‘mission’).”

Dov: “Orthodoxe Joden staan natuurlijk negatief tegenover ons. Ik onderschrijf wat Hava zegt over druk. Die is er, maar per regio en stad inderdaad verschillend. Vijandige aanvallen gebeuren incidenteel in het land, vooral veroorzaakt door antizendingsorganisaties of lokale activisten, die anderen aanzetten om ‘de zendelingen’ te dwarsbomen.”

Wat vinden jullie families van jullie geloof in Yeshua?
Hava: “Mijn moeder las en onderwees de Tenach. Zij kwam als eerste tot geloof in Yeshua. Mijn opa was een gelovige, maar praktiseerde dat voorzichtig. Opa gaf mij een Bijbel. Nadat mijn moeder tot geloof kwam, volgde ik en kort daarna mijn iets jongere zus. In 2011 zijn mijn zus en ik, zonder het van elkaar te weten, gedoopt in de Jordaan! Mijn jongste zus is vijandig, helaas heb ik geen contact met haar. Ik bid voor haar redding.”

"De druk zal toenemen, maar waar druk en verdrukking komen, zullen waarheid en geloof sterker worden. De Heilige Geest geeft wat we nodig hebben."

Dov: “Een grote schok voor mijn familie! Ze vonden dat ik hen had verraden. Mijn moeder huilde, vader bracht me naar de rabbijnen om me op andere gedachten te brengen. Later zagen ze de positieve veranderingen in mijn leven als gevolg van mijn geloof in Yeshua en konden ze er beter mee omgaan.”

Hoe zien jullie de toekomst?
Hava: “Ik verwacht dat het antisemitisme wereldwijd zal toenemen. Tegen de Joden in die landen wil ik zeggen: kom naar Israël, we ontvangen jullie met open armen! We zien Oudtestamentische profetieën in vervulling gaan.”

Doron: “We verwachten de wederkomst van Yeshua en de oprichting van Zijn Koninkrijk. Het aantal Messiaanse Joden zal groeien. Alles waarvoor we de afgelopen jaren hebben gebeden en gestreden gaat in vervulling. De waarheid kan niet worden ontkend. Als Joden tot geloof komen in Yeshua, worden waarheid en geloof zichtbaar. Het geloof is een machtige gave en een sterk wapen van God. De druk zal toenemen, maar waar druk en verdrukking komen, zullen waarheid en geloof sterker worden. De Heilige Geest geeft wat we nodig hebben. We zijn waakzaam!”

Dov: “God komt tot Zijn doel. Een negatieve ontwikkeling kan Hij gebruiken tot iets goeds. Als druk en vervolging komen, kan dat een opwekking tot gevolg hebben. Tijdens moeilijke tijden, zullen mensen hun geloof moeten onderzoeken. Het geloof wordt gezuiverd, ontdaan van alle verkeerde ingrediënten. God kan alle dingen laten meewerken ten goede en misschien gaan meer mensen Hem zoeken!”

Hoe is de situatie voor Joden die alija hebben gemaakt? Krijgen ze makkelijk het Israëlisch staatsburgerschap?
Dov: “Als Joden kunnen aantonen dat ze Joods zijn, een Joodse moeder of Joodse opa hebben, is het makkelijk het Israëlisch staatsburgerschap te krijgen. Dat betekent toegang tot een zorgverzekering, een huurwoning en de eerste maand financiële ondersteuning. Helaas zijn er Oekraïense en Russische Joden die héél lang, soms maanden, bezig zijn. Ze moeten vaak een DNA-test doen om aan te tonen dat ze Joods zijn. Voor Russische Joden is het heel moeilijk, omdat ze wegens onderdrukking tijdens het communisme hun Joodse identiteit verborgen hielden, of hun achternamen wijzigden. Oekraïense Joden verliezen hun bewijzen van Joods zijn als gevolg van de oorlog.”

"Een negatieve ontwikkeling kan Hij gebruiken tot iets goeds. Als druk en vervolging komen, kan dat een opwekking tot gevolg hebben."

Tot slot vraag ik hoe zij denken over de huidige regering en de voorgenomen plannen om de rechterlijke macht te hervormen. Het doel van deze plannen is dat de regering méér invloed krijgt met als gevolg dat de rechterlijke macht dan niet langer onafhankelijk is, maar doet wat de overheid wil. Het hele gebeuren kan een constitutionele crisis veroorzaken. Israël heeft geen Grondwet, maar veertien basiswetten*. Deze basiswetten zouden ooit onderdeel van de Grondwet moeten gaan worden. De grote vraag is wanneer?

Hava: “De staat Israël is in 1948 opgericht. Eén van de oorzaken van de huidige problemen is dat er toen geen Grondwet is gekomen. Een democratie zonder Grondwet is niet stabiel. Nu kan elke nieuwe regering naar eigen inzicht nieuwe plannen maken én uitvoeren. Mogelijke hervorming van de rechterlijke macht is daarvan een direct gevolg.”

Doron: “Netanyahu is een ervaren premier. Hij weet hoe hij met de diverse stromingen binnen zijn regering moet omgaan. Ook met de orthodoxen. Overigens is de invloed van die beweging klein. Ze hebben niet heel veel invloed op het hele beleid, alleen binnen het eigen beleidsterrein. Toch willen de meeste Messiaanse Joden dat de huidige regering valt.”

Dov: “Messiaanse Joden hebben verschillende politieke opvattingen. De meerderheid neigt naar de rechtervleugel van de regering, maar dat zijn orthodoxe partijen (en antizendingspartijen) en dat gaat niet samen. De linkervleugel is te liberaal als het gaat om ethische thema’s en de verdeling van het land. Ik vind het een zeer somber vooruitzicht als de regering mag gaan doen wat ze wil zonder invloed van de rechterlijke macht. We stevenen dan af op een dictatuur! De VS en de EU zullen Israël de rug toekeren. Messiaanse Joden wenden zich nu vaak tot het Hooggerechtshof voor steun bij onderdrukking. Als er geen rechterlijke macht meer is, zijn we vogelvrij.”

Bovenstaand artikel verscheen in Het Zoeklicht en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. Klik hier om Het Zoeklicht te ontvangen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. W.A. Zondag
Video

Ds. Zondag vertelt over deelname organiste aan heilig avondmaal: "Ze kon het niet bevatten"

"Ik moet denken aan die organiste uit Woerden: tante Mijntje. Samen met haar heb ik nog psalmen gezongen bij het orgel. Dan probeerden we samen de Heere te ontmoeten. Na het avondmaal was ze vol van haar Zaligmaker. Dan riep ze: ‘Je kunt toch niet be

Dominee Gerrit de Fijter
Nieuws

Dominee Gerrit de Fijter blikt in Radio 1-programma terug op oprichting PKN

De PKN, grootste protestantse kerk van Nederland, is jarig. Twintig jaar geleden, op 1 mei 2004, ontstond de Protestantse Kerk in Nederland uit een fusie van drie grote kerkgenootschappen. Is die samenwerking een succes geworden? Dominee Gerrit de Fi

Jan-Willem Grievink
Podcast

Jan-Willem Grievink wijst op bron van Jodenhaat: "Strijd tussen islam en onze God"

De toekomst van de Joodse gemeenschap in Nederland staat volgens ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het spel. Met het oog op de toenemende Jodenhaat wordt er een Catshuissessie georganiseerd om antisemitisme tegen te gaan. De bedoeling is dat premi

Katy Nichole
Levensverhaal

Katy Nichole had zeldzame ziekte: "God was op moeilijke momenten aanwezig"

Misschien kent u de muziek wel van Katy Nichole. Het zag er eerder niet naar uit dat ze zangeres zou worden. Op haar vijfde levensjaar werd ontdekt dat ze een zeldzame vorm van scoliose had. "Misschien zou ik nooit kunnen lopen, zo ernstig was mijn r

Genève
Nieuws

Secularisatie zet rap door in Zwitserse steden: 1 op de 3 Zwitsers niet gelovig

In Zwitserse steden is een derde van de bevolking niet gelovig. Dat is de conclusie van een rapport dat onlangs door het Zwitserse Bureau voor de Statistiek is vrijgegeven. Uit het rapport blijkt dat vooral in de grote steden, waar circa drie op de v

jongeren
Nieuws

Jeugdtrends: jongeren willen wortelen in tijden van chaos

Jongeren verlangen massaal naar een partner, kinderen en een goede baan. Dat blijkt uit de jeugdtrends die zes christelijke organisaties deze week publiceerden. Verder valt op dat vrienden heel belangrijk zijn voor het geloofsleven en de meeste jonge

De Waarheidsvriend
Nieuws

Dr. Henk Dijkgraaf nieuwe hoofdredacteur De Waarheidsvriend

Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond heeft dr. Henk Dijkgraaf (52) uit Rijssen benoemd tot hoofdredacteur van De Waarheidsvriend, het weekblad van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland. De benoeming gaat D.V. in op 1 august

Cors Visser
Video

NGK bestaat een jaar: Cors Visser deelt videoboodschap

Cors Visser is overtuigd van de meerwaarde van de bundeling van krachten in zijn organisatie Kerkpunt. Begin 2021 werden ondersteuning bij missionair werk, diaconaat, pastoraat en jeugdwerk al bij elkaar gebracht in ‘Kerkpunt en die fusie verliep opm

Meerartikelen

glas-in-lood
Verdieping

De Oosterpoort in Woudenberg heeft glas-in-loodraam vol bijbelse symboliek

Woudenberg heeft sinds deze maand een nieuw kerkelijk centrum. Voor de noordzijde heb ik een glas-in-loodraam ontworpen. Aanleiding hiervoor was de naam die voor de kerk is gekozen: ‘de Oosterpoort’. Deze naam heeft me geleid naar de Grote Verzoendag

Jordie en Sharon
Video

Hoe de hemelse vonken tussen Jordie en Sharon oversloegen

Voor Jordie en Sharon is het overduidelijk dat God heeft hen bij elkaar gebracht. Dat vertellen ze in onderstaande video van Xpedition Glory. De eerste ontmoeting tussen Jordie en Sharon vindt plaats op een bijzondere plek: de Alpha-cursus. Hoewel Jo

Jan Jaap Wubs
Nieuws

Jan Jaap Wubs brengt tweede album uit: 'Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen?'

Afgelopen zaterdag bracht artiest en schrijver Jan Jaap Wubs zijn album ‘Wat Zullen Wij Dan Van Deze Dingen Zeggen?’ uit. Het is na ‘Johannes vertelt’ zijn tweede album, met eveneens materiaal uit een gelijknamige voorstelling. Het verhaal van de apo

CGK-convent
Nieuws

Ook Bewaar het Pand teleurgesteld in CGK-convent: 'We glijden verder af'

'Als we als kerken niet meer aan het beginsel van 1834 en 1892 vasthouden, worden we omgevoerd met alle wind van leer, waarbij een ieder doet wat goed is in zijn eigen ogen.' Met deze woorden reageert Stichting Bewaar het Pand, de vertegenwoordiging

Boos
Boekfragment

Hoe kunnen wij Gods Geest verdriet doen?

Paulus’ brief aan de Efeziërs laat zich in tweeën verdelen. Het eerste gedeelte (hoofdstuk 1-3) behandelt Gods verkiezende liefde, die blijkt uit de redding door Jezus Christus, zoals de –  overwegend niet-Joodse  – lezers die hadden ervaren. In het

Päivi Räsänen
Nieuws

Vervolgde Finse politica bezoekt Nederland voor conferentie over geloofsvrijheid

De vervolgde Finse politica Päivi Räsänen komt naar Nederland. De christendemocratische oud-minister is al jarenlang onderwerp van strafrechtelijk onderzoek omdat zij in 2019 een Bijbelpassage op X plaatste. Op vrijdagavond (3 mei) zal ze, net als SG

Ds. M. van Reenen
Interview

HHK-predikant op Urk hielp jongen die in de brand vloog tijdens Koningsnacht

Het is 04:00 uur als de Urkse predikant ds. M. van Reenen op Koningsdag wakker schrikt van hard vuurwerk. De traditionele koningsnachtactiviteit is begonnen: jongeren crossen rond met brommers zonder geluidsdemper en anderen staan daarbij te kijken.

Soedan
Nieuws

Drie Soedanese christenen wekenlang vastgehouden en gemarteld door islamitische soldaten

Drie Soedanese christenen zijn wekenlang vastgehouden en gemarteld in Zuid-Soedan nadat soldaten van de Soedanese Strijdkrachten (SAF) een Bijbel ontdekten bij een van hen tijdens een controle aan een militaire checkpoint. Dit incident vond plats in

Kerk Delft
Nieuws

Kerkgang kost Refoweb-vragensteller te veel energie: 'Hoe moet ik hiermee omgaan?'

'Op dit moment ben ik helaas overspannen. Ik zal mijn vraag dan ook kort houden. Mijn handen trillen nogal. Op dit moment ga ik veel minder tot niet naar de eredienst. Het brengt mij niets; tegelijk kost het mij vreselijk veel energie. Het lukt mij n

Ruissen
Nieuws

Peilingen in Nederland én Europa zijn SGP gunstig gestemd

De meest recente peilingen betekenen goed nieuws voor de SGP. Wanneer er nu landelijke verkiezingen plaatsvinden, zou de partij namelijk een zetel winnen en op vier komen. Ook Europees ziet het er vooralsnog zonnig uit voor de partij. Men zou voor he

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over zalig worden: "Wij hoeven niet op een laddertje naar de hemel te klimmen"

"Paulus zei dat Israël niet naar de hemel hoeft op te klimmen omdat God naar hen afdaalde om hen Zijn Woord te openbaren. Zo zijn er ook nu geen ladders naar de hemel die jij hoeft te beklimmen om door God goedgekeurd te worden, want God is in Jezus

Dr. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen legt uit waarom gelovigen delen in de rechtvaardigheid van Christus

De rechtvaardiging is niet gebaseerd op onze eigen rechtvaardigheid, maar op die van Jezus Christus. Door geloof worden we één met Hem, en wat Hij heeft verworven wordt ook aan ons toegerekend. Zoals een rank aan een wijnstok verbonden is en de eigen