Messiaanse Joden in Israël spreken zich uit: leven zij in angst?

Verdieping21 februari 2024 Ira Stam, Het Zoeklicht
Messiaanse Joden

Hoeveel Messiaanse (huis)gemeenten er in Israël zijn, kan niemand vertellen. Feit is dat in de afgelopen 30 jaar hun aantal enorm is gegroeid. Onlangs was ik samen met een zuster voor Bijbelverspreiding op projectbezoek in Israël. We spraken met seculiere en Messiaanse Joden in vijf steden verspreid over het land. Leven Messiaanse Joden in angst? Wat vinden ze van de regering en hun plannen de rechterlijke macht te hervormen? Hoe zien ze de toekomst van Israël?

Kennismaking
Hava is een Messiaanse Joodse gelovige, geboren in de Verenigde Staten. Ze heeft in 2008 alija gemaakt. Ze woonde in verschillende steden in Israël, sinds vier jaar in een stad in de Negev. Haar verlangen is om Messias Jezus bekend te maken onder haar volk. Hava bezoekt een huisgemeente.

Doron is een Messiaanse Joodse gelovige, geboren in de Verenigde Staten. Hij is opgegroeid in een seculier Joods gezin. Doron woont 30 jaar in Jeruzalem, waar hij oudste is van een grote, groeiende Messiaanse gemeente.

Dov is een Messiaanse Joodse gelovige, geboren in Litouwen. Hij is opgegroeid in een traditioneel Joods gezin dat de Joodse tradities hield. Zijn vader was een van de weinige Holocaustoverlevenden. Dov woont ruim 50 jaar in Israël, momenteel in Beersheva.

"De afgelopen jaren zien we een explosieve groei. In Jeruzalem zijn tussen de 30 en 40 Messiaanse gemeenten inclusief huisgemeenten."

Ervaren Messiaanse Joden in Israël meer druk dan tien jaar geleden? Hoe ervaren jullie dat?
Hava: “Ik ben nu ruim vijftien jaar in Israël en er is zeker meer spanning onder de Messiaanse Joodse gelovigen. Het ligt eraan waar je woont. Ik heb in verschillende steden in Israël gewoond en mijn ervaring is overal anders. Wonen in religieus Jeruzalem of bijvoorbeeld in Holon maakt nogal verschil.”

Doron: “Toen ik vanuit de VS naar Israël kwam, inmiddels ruim 30 jaar geleden, waren er niet veel Messiaanse Joden. De afgelopen jaren zien we een explosieve groei. In Jeruzalem zijn tussen de 30 en 40 Messiaanse gemeenten inclusief huisgemeenten. Dit is een schatting, omdat huisgemeenten niet worden meegenomen in tellingen. Onze samenkomsten worden vertaald in het Hebreeuws, Engels en Russisch. We hebben programma’s voor jongeren en militairen. Veel Joodse jongeren uit Zuid-Korea, Ethiopië en India komen naar Israël. Ja, de druk neemt toe, we zijn waakzaam.”

Dov: “Dertig jaar geleden reageerde een seculiere Israëli zeer negatief op het feit dat je in Yeshua geloofde. Nu begrijpen ze beter wie we zijn. Dat is een direct gevolg van de geweldige groei van het aantal Messiaanse Joden. Messiaanse Joden die alija willen maken, ervaren veel druk want ze hebben moeite om bijvoorbeeld het Israëlisch burgerschap te krijgen. In sommige gevallen wordt hun het burgerschap geweigerd of zelfs ingetrokken.”

Is er toenemende druk vanuit de (ultra-)orthodoxe Joodse gemeenschap op dit moment?
Hava: “De druk neemt zeker toe, maar ook dat is afhankelijk waar je woont en dus per stad verschillend. In Jeruzalem is de situatie anders dan in een stad in het zuiden van het land. Wat ook een rol speelt, is of je naar een huisgemeente gaat of als grote Messiaanse gemeente samenkomt in een gebouw. Een huisgemeente is toch meer besloten en privé.”

"In Gods Woord staat dat we voorzichtig moeten zijn als de slangen en oprecht als de duiven."

Doron: “In Gods Woord staat dat we voorzichtig moeten zijn als de slangen en oprecht als de duiven (Mattheüs 10:16). We zijn voorzichtig, zeker in Jeruzalem. Ik werk in deze stad en het is moeilijk om Joden uit te nodigen om met mij mee te gaan naar de samenkomst. Aan de andere kant, we weten uit de Schrift dat als we met Jezus wandelen in het licht, we niet bang hoeven zijn. (Noot: we wonen de shabbatsdienst bij in de gemeente van Doron. Er is politie op straat en we worden gewaarschuwd niet te spreken over ‘mission’).”

Dov: “Orthodoxe Joden staan natuurlijk negatief tegenover ons. Ik onderschrijf wat Hava zegt over druk. Die is er, maar per regio en stad inderdaad verschillend. Vijandige aanvallen gebeuren incidenteel in het land, vooral veroorzaakt door antizendingsorganisaties of lokale activisten, die anderen aanzetten om ‘de zendelingen’ te dwarsbomen.”

Wat vinden jullie families van jullie geloof in Yeshua?
Hava: “Mijn moeder las en onderwees de Tenach. Zij kwam als eerste tot geloof in Yeshua. Mijn opa was een gelovige, maar praktiseerde dat voorzichtig. Opa gaf mij een Bijbel. Nadat mijn moeder tot geloof kwam, volgde ik en kort daarna mijn iets jongere zus. In 2011 zijn mijn zus en ik, zonder het van elkaar te weten, gedoopt in de Jordaan! Mijn jongste zus is vijandig, helaas heb ik geen contact met haar. Ik bid voor haar redding.”

"De druk zal toenemen, maar waar druk en verdrukking komen, zullen waarheid en geloof sterker worden. De Heilige Geest geeft wat we nodig hebben."

Dov: “Een grote schok voor mijn familie! Ze vonden dat ik hen had verraden. Mijn moeder huilde, vader bracht me naar de rabbijnen om me op andere gedachten te brengen. Later zagen ze de positieve veranderingen in mijn leven als gevolg van mijn geloof in Yeshua en konden ze er beter mee omgaan.”

Hoe zien jullie de toekomst?
Hava: “Ik verwacht dat het antisemitisme wereldwijd zal toenemen. Tegen de Joden in die landen wil ik zeggen: kom naar Israël, we ontvangen jullie met open armen! We zien Oudtestamentische profetieën in vervulling gaan.”

Doron: “We verwachten de wederkomst van Yeshua en de oprichting van Zijn Koninkrijk. Het aantal Messiaanse Joden zal groeien. Alles waarvoor we de afgelopen jaren hebben gebeden en gestreden gaat in vervulling. De waarheid kan niet worden ontkend. Als Joden tot geloof komen in Yeshua, worden waarheid en geloof zichtbaar. Het geloof is een machtige gave en een sterk wapen van God. De druk zal toenemen, maar waar druk en verdrukking komen, zullen waarheid en geloof sterker worden. De Heilige Geest geeft wat we nodig hebben. We zijn waakzaam!”

Dov: “God komt tot Zijn doel. Een negatieve ontwikkeling kan Hij gebruiken tot iets goeds. Als druk en vervolging komen, kan dat een opwekking tot gevolg hebben. Tijdens moeilijke tijden, zullen mensen hun geloof moeten onderzoeken. Het geloof wordt gezuiverd, ontdaan van alle verkeerde ingrediënten. God kan alle dingen laten meewerken ten goede en misschien gaan meer mensen Hem zoeken!”

Hoe is de situatie voor Joden die alija hebben gemaakt? Krijgen ze makkelijk het Israëlisch staatsburgerschap?
Dov: “Als Joden kunnen aantonen dat ze Joods zijn, een Joodse moeder of Joodse opa hebben, is het makkelijk het Israëlisch staatsburgerschap te krijgen. Dat betekent toegang tot een zorgverzekering, een huurwoning en de eerste maand financiële ondersteuning. Helaas zijn er Oekraïense en Russische Joden die héél lang, soms maanden, bezig zijn. Ze moeten vaak een DNA-test doen om aan te tonen dat ze Joods zijn. Voor Russische Joden is het heel moeilijk, omdat ze wegens onderdrukking tijdens het communisme hun Joodse identiteit verborgen hielden, of hun achternamen wijzigden. Oekraïense Joden verliezen hun bewijzen van Joods zijn als gevolg van de oorlog.”

"Een negatieve ontwikkeling kan Hij gebruiken tot iets goeds. Als druk en vervolging komen, kan dat een opwekking tot gevolg hebben."

Tot slot vraag ik hoe zij denken over de huidige regering en de voorgenomen plannen om de rechterlijke macht te hervormen. Het doel van deze plannen is dat de regering méér invloed krijgt met als gevolg dat de rechterlijke macht dan niet langer onafhankelijk is, maar doet wat de overheid wil. Het hele gebeuren kan een constitutionele crisis veroorzaken. Israël heeft geen Grondwet, maar veertien basiswetten*. Deze basiswetten zouden ooit onderdeel van de Grondwet moeten gaan worden. De grote vraag is wanneer?

Hava: “De staat Israël is in 1948 opgericht. Eén van de oorzaken van de huidige problemen is dat er toen geen Grondwet is gekomen. Een democratie zonder Grondwet is niet stabiel. Nu kan elke nieuwe regering naar eigen inzicht nieuwe plannen maken én uitvoeren. Mogelijke hervorming van de rechterlijke macht is daarvan een direct gevolg.”

Doron: “Netanyahu is een ervaren premier. Hij weet hoe hij met de diverse stromingen binnen zijn regering moet omgaan. Ook met de orthodoxen. Overigens is de invloed van die beweging klein. Ze hebben niet heel veel invloed op het hele beleid, alleen binnen het eigen beleidsterrein. Toch willen de meeste Messiaanse Joden dat de huidige regering valt.”

Dov: “Messiaanse Joden hebben verschillende politieke opvattingen. De meerderheid neigt naar de rechtervleugel van de regering, maar dat zijn orthodoxe partijen (en antizendingspartijen) en dat gaat niet samen. De linkervleugel is te liberaal als het gaat om ethische thema’s en de verdeling van het land. Ik vind het een zeer somber vooruitzicht als de regering mag gaan doen wat ze wil zonder invloed van de rechterlijke macht. We stevenen dan af op een dictatuur! De VS en de EU zullen Israël de rug toekeren. Messiaanse Joden wenden zich nu vaak tot het Hooggerechtshof voor steun bij onderdrukking. Als er geen rechterlijke macht meer is, zijn we vogelvrij.”

Bovenstaand artikel verscheen in Het Zoeklicht en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. Klik hier om Het Zoeklicht te ontvangen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson

Greg Laurie
Nieuws

Amerikaanse predikant stelt dat Iraanse aanval op Israël ‘vervulling was van Bijbelse profetie’

De Amerikaanse predikant en evangelist Greg Laurie zegt dat hij gelooft dat de Iraanse aanval op Israël vorige week een vervulling was van een Bijbelse profetie. Dat meldt CBN News. In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 april gingen in heel Israël

Ds. W.A. Zondag
Video

Volgens ds. Zondag beschouwen sommige christenen de rustdag als een soort concentratiekamp

De rustdag als een soort concentratiekamp, omgeven door prikkeldraad. Volgens ds. W.A. Zondag, verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in Dordrecht, is dat hoe sommige christenen de zondag beschouwen. De predikant merkte dit op in een preek die hij e

gamen
Video

Video: Dennis raakte verslaafd aan gamen toen zijn droom in duigen viel

Op de basisschool viel de droom van Dennis (23) in duigen. Vanwege een handicap kon hij geen vrachtwagenchauffeur worden, dus had Dennis geen zin in school. Hij ging liever gamen en gooide minimaal 16.000 euro weg. In een videoserie over verslavingen

Zie ik kom spoedig
Video

Openbaring 15: Zeven gouden schalen gevuld met de toorn van God

Het is tijd voor de laatste ronde. Johannes ziet zeven engelen tevoorschijn komen met zeven gouden schalen in hun hand. Deze zijn gevuld met de toorn van God. Het wordt heel heftig! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 29 van een 40-delige

Jeremia 29:11-12
Verdieping

Een hoopvol bericht van God terwijl je midden in de ellende zit

‘Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Jullie zullen mij aanroepen en tot mij bidden, en ik zal naar jullie luisterenʼ - Jeremia 29:11-12. Je zul

Soedan
Nieuws

Soedan: Christelijke moeder verliest twee baby's in vluchtelingenkamp en wordt mishandeld

Ze verloor twee baby's en heeft te kampen met zwaar lichamelijk en geestelijk lijden doordat ze wordt mishandeld vanwege haar christelijke geloof. De 41-jarige Fatima Adam, moeder van vier kinderen, is een van de naar schatting 8 miljoen mensen in So

Meerartikelen

Pinksterfestival Onstwedde
Nieuws

Pinksterfestival in Onstwedde verwelkomt InSalvation, Matthijn Buwalda en Elly Zuiderveld

In het Pinksterweekend van 2024 wordt in Onstwedde, bij Stadskanaal, het Amazing Grace Festival gehouden. Dit kleinschalige festival trekt met name gezinnen aan die houden van het gemoedelijke karakter van het festival. Dit jaar treden bij Amazing Gr

TU
Nieuws

Theologische Universiteit Utrecht en Evangelische Theologische Faculteit, Leuven maken samen dubbele graad deeltijdstudenten mogelijk

De Theologische Universiteit Utrecht (TUU) en de Evangelische Theologische Faculteit, Leuven (ETF Leuven), hebben een onderwijsprogramma ontwikkeld waarbij deeltijdstudenten op een flexibele manier een dubbele graad kunnen halen: de graad van Master

woestijn
Boekfragment

Iedere christen kan een geestelijke woestijnervaring gebruiken

Heb jij weleens een woestijnervaring gehad? Denk dan niet aan een reis door de Sahara of naar het Midden-Oosten. Het gaat om een woestijn in geestelijke zin. Met woestijnervaring wordt bedoeld dat je het gevoel hebt dat alles je uit handen geslagen i

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde"

"Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde. In de Oosters-Orthodoxe Kerk is het kruis geen teken van smaad en schande, maar is de gekruisigde de triomferende verlosser. Gods triomftocht begint aan het kruis. Door

Iran
Verdieping

Hoe kunnen christenen reageren op de aanval van Iran op Israël?

Afgelopen zaterdag (13 april) kwamen Iraanse voorgangers van Transform Iran bij elkaar om te bidden voor Iran, Israël, de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en voor vrede en herstel en verandering van Iran. Na maanden van proxy gevechten en bedreig

Jerry Savelle
Nieuws

TV-evangelist Jerry Savelle (76) overleden

Jerry Savelle, een populaire Amerikaanse tv-evangelist en voorstander van het welvaartsevangelie, is maandag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Christian Post. Jerry Savelle Ministries International (JSMI) kondigde op Facebook aan dat de

Biecht
Nieuws

Amerikaanse priester aangevallen met pepperspray tijdens afnemen biecht

In de St. Mary's Kathedraal in het Amerikaanse Amarillo is een priester met pepperspray aangevallen tijdens het afnemen van de biecht. Als reactie hierop heeft de kerk aangekondigd dat alle reguliere biechtsessies voor onbepaalde tijd worden opgescho

Mannenzangavond Katwijk aan Zee
Video

Kippenvel: 1700 mannen zingen Psalm 71 in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee

'Ik roem, o eeuwig Alvermogen, 'k Roem Uw gerechtigheid, Die zoveel glans verspreidt, Zo heerlijk schittert uit den hoge, O HEER der legerscharen, Wie kan U evenaren?', deze woorden zijn afkomstig uit het eerste vers van Psalm 71. De Psalm werd vorig

Dopeling
Nieuws

Megadoop in Frankrijk: 12.000 mensen geven tijdens Pasen hun leven aan Jezus

Op Eerste Paasdag zijn liefst meer dan 12.000 mensen gedoopt in Frankrijk. Dat meldt CBN News. Het betekent een record voor het land waar ongeveer 50% van de mensen zegt niet in God te geloven en waar de secularisatie steeds meer doorzet. Volgens Fra

Oeganda
Nieuws

Moslim in Oeganda verdacht van moord op tot christendom bekeerde moeder

In Kamuli, een district in Oost-Oeganda, is de 50-jarige Sulaina Nabirye onder tragische omstandigheden overleden. Nabirye, die zich op 10 februari bekeerde tot het christendom, zou door haar eigen zoon zijn vergiftigd omdat ze weigerde terug te kere

Ds. P. de Vries
Video

HHK-predikant wijst op de roeping die elke christen heeft: "Praat met anderen over God"

"Wij kunnen het Woord alleen maar tot het oor brengen. Dat doe ik hier in de kerk en dat is ons aller roeping in de samenleving. Dan ben je er niet om te preken, maar moeten we wel naar gelegenheden zoeken om met mensen over God te spreken. Soms dien

P. J. Vergunst
Verdieping

Oorlogen in naam van de godsdienst

Oorlogen en geruchten van oorlogen zijn tekenen van de tijd waarin wij leven, signalen van het laatste der dagen, van Christus Die bezig is om te komen. Te begrijpen is dat, als we zien dat de mens van de wetteloosheid en de afval deze tijd kenmerken