Organist verliest rechtszaak tegen kerk na conflict over schuldbelijdenis

Nieuws 26 juli 2023 Redactie
rechter

Een voormalig organist van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland (OGGiN) te Ede-Wekerom heeft een rechtszaak die hij tegen die kerk aanspande verloren. De getrouwde man werd onder censuur gezet nadat hij volgens de kerk te ver ging in contacten met een andere vrouw uit de kerk. Daarop besloot hij de kerk te verlaten. Nu wil hij weer lid worden, maar zonder schuldbelijdenis af te leggen. Daarvoor is hij naar de burgerrechter gestapt, maar tevergeefs.

Ongewenst contact met getrouwde vrouw
Het betreft een voormalig organist van de OGGiN te Ede-Wekerom. Op 20 april 2018 werd hij door de kerkenraad op het matje geroepen. Dat ging volgens de kerkenraad over ‘het contact dat hij had met een vrouwelijk lid van de kerk’. Volgens de kerkenraad was het contact ‘te vergaand geweest’. Daarom werd hij vermaand. Enkele dagen later vond er een nieuw gesprek plaats. Naar aanleiding van deze gesprekken besloot de man om zijn taak als organist van de gemeente neer te leggen.

De man was het niet eens met de wijze waarop hij door de kerk is behandeld en stelde een maand later in een nieuw gesprek dat de kerkenraad ‘niet Bijbels heeft gehandeld en onvoldoende naar zijn visie op de zaak heeft geluisterd’. De kerkenraad schreef in een brief die op dit gesprek volgde echter dat het ging om ‘ongewenste contacten tussen een getrouwde vrouw en een getrouwde man in onze gemeente, die tevens de functie heeft in de eredienst als organist.’ In de brief geeft men aan dat er ook met beide echtparen gesproken is en dat daaruit een advies aan de man is voortgekomen om de functie als organist neer te leggen.

Volgens de kerkenraad is de organist in 'langdurige en veelvuldige contacten met een getrouwde vrouw te ver gegaan'.

Daarvoor noemde de kerkenraad twee hoofdredenen. Volgens hen is de organist in ‘langdurige en veelvuldige contacten met een getrouwde vrouw te ver gegaan waardoor het niet mogelijk is om een functie in de eredienst te blijven vervullen. Daarnaast noemt men nog een andere reden: ‘Op grond van beide gesprekken (met de echtparen red.) is gebleken dat er ook in en om de erediensten bijvoorbeeld oogcontacten zijn geweest wat de kerkenraad niet kan laten voortduren. Ook om een helende en behoudende weg voor beide huwelijk te gaan, is het noodzakelijk om elkaar zo min mogelijk te zien.’

Stille censuur
In de maanden die volgden vonden er meerdere gesprekken plaats tussen de inmiddels voormalig organist en de kerkenraad. Ook het betrokken vrouwelijke lid deed haar verhaal tegenover de kerkenraad, waarop men besloot om de man onder stille censuur te plaatsen. Dat betekende dat de man voorlopig niet meer beschikte over de rechten van een belijdend lid van de kerk. Het gevolg was dat het voor hem uitgesloten was om deel te nemen aan het heilig avondmaal. Bij stille censuur wordt dat echter niet openbaar gemaakt en blijft het een zaak tussen de kerkenraad en degenen die censuur krijgen opgelegd.

In dit specifieke geval meldde de kerkenraad de voormalig organist ook nog schriftelijk dat hij onder stille censuur is geplaatst vanwege ‘zonden tegen het zevende gebod’. In datzelfde bericht meldde de kerkenraad ook dat de man ‘de hoofdfeiten heeft erkend en toegegeven daaraan schuldig te staan’.

Enkele dagen na die mededeling besloot de man om het lidmaatschap van zijn hele gezin bij de OGGiN te Ede-Wekerom op te zeggen.

Zijn eis voor de rechter was dat stillse centuur nietig wordt verklaard en dat hij opnieuw lid mag worden zonder openbare schuldbelijdenis te doen.

Openbare schuldbelijdenis
Daarmee lijkt het verhaal een einde te hebben. Maar niets bleek minder waar. Bijna twee jaar later, op 24 juni 2020 nam de voormalig organist namelijk weer contact op met zijn vroegere kerk met het verzoek op weer als lid te worden toegelaten. De kerkenraad stond dat echter niet zomaar toe en wees daarbij op de Dordtse Kerkorde. Volgens de kerkenraad dient de man eerst openbare schuldbelijdenis af te leggen voor hij weer als volwaardig lid kan worden toegelaten tot de gemeente.

‘In liefde roept de kerkenraad u op in boetvaardigheid weder te keren tot onze gemeente en u in de weg te stellen om openbare schuldbelijdenis te doen waardoor de censuur weer opgeheven kan worden’, reageerde de kerkenraad op het verzoek van de man. ‘Dit is de enige rechte en eerlijke weg naar Gods Woord waarin u in liefde opgenomen kunt worden als lid van onze gemeente.’

Rechtszaak
Vervolgens vonden er tot februari 2021 gesprekken tussen de kerkenraad en de voormalig organist, maar men kwam er niet samen uit. Daarop besloot de man om via een advocaat zijn voormalige gemeente te verzoeken om de zaak te laten beoordelen door de classis. De kerkenraad stelde echter dat hij die mogelijkheid heeft gehad toen hij onder stille censuur werd geplaatst, maar dat de man vervolgens zelf besloot zijn lidmaatschap op te zeggen. Volgens de kerkenraad is de enige manier om weer lid te worden het doen van openbare schuldbelijdenis.

De rechtbank oordeelde dat er geen sprake is van ernstige gebreken of schending van fundamentele rechtsbeginselen in het handelen van de kerkenraad.

Daarop besloot de man om de OGGiN te Ede-Wekerom voor de burgerlijke rechter te slepen om ze op die wijze te dwingen hem weer lid te laten worden van de kerk. Zijn eis voor de rechter was dat stillse centuur nietig wordt verklaard en dat hij opnieuw lid mag worden zonder openbare schuldbelijdenis te doen. Ook eiste hij dat de kerkenraad dit vervolgens in het openbaar aan de gemeente bekend zou moeten maken en wilde hij in totaal meer dan 5000 euro schadevergoeding van de kerk.

Uitspraak
In haar uitspraak van 31 mei stelde de rechtbank onder meer dat er voor de burgerlijke rechter slechts een beperkte rol is weggelegd als het gaat om het ‘uitoefenen van kerkelijke tucht en het toelaten van leden’. Dat zijn namelijk interne kerkelijke aangelegenheden en de rechtbank wees in dit verband onder meer op de scheiding tussen kerk en staat. Ook stelde men dat de man openbare geloofsbelijdenis heeft afgelegd in de kerk, waarmee hij zich ‘onderwerpt aan het kerkelijk recht en de tucht’.

De rechtbank oordeelde dat er geen sprake is van ernstige gebreken of schending van fundamentele rechtsbeginselen in het handelen van de kerkenraad. De kerkenraad mocht de man onder censuur zetten, maar kreeg wel een standje over de communicatie in de hele casus. Ook mag de kerk van de man eisen om eerst openbare schuldbelijdenis af te leggen alvorens hij weer lid kan worden. Dat is volgens rechtbank namelijk niet in tegenspraak met de statuten van de kerk. Ook daarin kreeg de man dus geen gelijk in zijn eis. Hij heeft zijn beroep volgens de rechtbank onvoldoende onderbouwd.

Uiteindelijk kreeg de voormalig organist van de burgerlijke rechter dus op geen enkel punt gelijk en wordt de OGGiN te Ede-Wekerom in het gelijk gesteld. De man is veroordeeld tot het betalen van proceskosten die de kerk heeft gemaakt om zich tegen zijn eisen te verdedigen.

Bovenstaand bericht kwam ter sprake in de Cvandaag podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 9:50

Praatmee

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Delft
Nieuws

PKN verliest tienduizenden leden maar ziet lichtpuntjes

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) verloor in 2024 in totaal 43.000 leden. Dat blijkt uit cijfers die de kerk donderdag zelf op haar website publiceerde. Ook het aantal kerkelijke gemeenten neemt af. Toch ziet het kerkverband ook lichtpuntjes. ‘

india
Nieuws

Christenen in India met Pasen aangevallen tijdens kerkdienst

Een vreedzame Paasviering in een kleine kerk in de Indiase deelstaat Gujarat werd zondag bruut verstoord. Een groep mannen, gewapend met stokken en messen, viel de dienst binnen en eiste dat de christelijke gelovigen stopten met hun samenkomst. Dat s

Hemel
Nieuws

Jesus Film Project stelt dat steeds meer mensen in gesloten landen via dromen tot geloof komen

Steeds meer mensen in gesloten landen komen tot geloof in Jezus Christus. Niet door kerkdiensten of evangelisatiecampagnes, maar doordat ze Hem ontmoeten in dromen of visioenen. Dat zegt de christelijke organisatie Cru. De organisatie achter de beken

Jan met Lito King Anker
Video

Zondag in Hour of Power is paralympisch sporter Lito King Anker te gast

Aanstaande zondag is in Hour of Power paralympisch sporter Lito King Anker te gast. Lito werd als baby van acht weken vanuit Brazilië geadopteerd door Nederlandse ouders. Zijn gezondheid was dusdanig slecht dat de artsen dachten dat hij het niet zou

Ds. G. H. Molenaar
Nieuws

Hervormde gemeente Kesteren brengt beroep uit op ds. G. H. Molenaar

De hervormde gemeente Kesteren hoopt op de komst van ds. G. H. Molenaar. De predikant is momenteel verbonden aan de hervormde gemeente van Genemuiden en moet in Kesteren de opvolger worden van ds. A. Snoek die in 2024 naar het Friese Driesum vertrok.

Duitse kerk
Nieuws

Meer dan een miljoen Duitsers verlieten in 2024 de kerk

Duitsland kent een lange christelijke traditie, waarbij de Rooms-Katholieke Kerk en de protestantse Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) de grootste kerkverbanden van het land vormen. Tegelijkertijd laat de samenleving een duidelijke verschuiving

Hembram
Nieuws

India: hindoe-extremist die zendeling en kinderen vermoordde vrijgelaten en als held onthaald

De christelijke gemeenschap in India en daarbuiten reageert geschokt op de vrijlating van Mahendra Hembram, een van de veroordeelden voor de gruwelijke moord op de Australische zendeling Graham Staines en zijn twee jonge zoons in 1999. Hembram, die l

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Fineke Janssen

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is deze keer Fineke Janssen te gast. Zij werkt al sinds 1989 in La Paz, de hoofdstad van Bolivia. God riep haar om te werken met verslaafde jongeren. De Heer heeft voorzien in twee rehabilitatiecentra vo

Meerartikelen

Aron, Deshawn en Bagtowar
Video

Leiden alle geloven tot God? Christenjongeren in gesprek

In deze aflevering van ChristenDOM? gaan Aron, Deshawn en Bagtowar in gesprek over de vraag 'leiden alle geloven tot God?' Het drietal bespreekt of ze deze vraag herkennen vanuit hun eigen leven. Dit en nog veel meer kun je in deze aflevering, onderd

IB Ontmoetingsdag
Persbericht

Israël en de Bijbel organiseert Ontmoetingsdag 2025: 'Hoop voor een verwond volk'

Israël is een volk met littekens en de aanval van Hamas op 7 oktober 2023 heeft opnieuw wonden geslagen in de hele Israëlische samenleving. Angst, onzekerheid en trauma zijn voor veel Israëli’s een dagelijkse realiteit. Op donderdag 29 mei, Hemelvaar

Heilige Grond podcast
Podcast

Terugluisteren: theologen in gesprek over het ambt van predikant

Wat maakt het nou zo bijzonder om predikant te zijn? En hoe helpt het ambt daarbij? Draagt de predikant het ambt of wordt de predikant toch vooral door het ambt gedragen? Daarover gaat onderstaande podcastaflevering van Heilige Grond. De krimpende en

TOVV-conferentie
Persbericht

Nieske Selles-ten Brinke en Gor Katchikyan spreken tijdens TOVV-conferentie

Omdat de eerste TOVV-conferentie, van vrijdag 3 en zaterdag 4 oktober, al is volgeboekt, volgt nu een tweede christelijke vrouwenconferentie en wel op vrijdag 31 oktober en zaterdag 1 november. Deze conferentie staat net als vorig jaar in het teken v

Sint-Jan
Nieuws

Secularisatie in Nederland zet door maar waardering voor kerk stijgt

Hoewel de ontkerkelijking in Nederland verder doorzet, wordt er positiever over de kerk geoordeeld dan voorheen. Vooral jongeren hebben meer waardering voor de kerk. Dat blijkt uit ‘God in Nederland’ een tienjaarlijks onderzoek over hoe Nederlanders

Ds. M. van Kooten
Boekfragment

Ds. Van Kooten bespreekt stellingen over prediking, jongeren en kerkelijk leven

Het boek ‘Preken is een liefdedienst’ (deel 2) is een kijkje in de ‘keuken’ van de predikant. Dominees uit bevindelijk-gereformeerde kring bespreken diverse aspecten van de prediking. Daarnaast reageren de geïnterviewden op stellingen die betrekking

Leonard Zandijk
Opinie

Het moet klaar zijn met antisemitisme in Nederland

Het moet eens klaar zijn met al dat gehaat op mensen met een Joodse achtergrond. Artikel 1 van de Grondwet geldt voor iedereen, waarmee je zou denken dat het afgelopen zou zijn met de noodzakelijke beveiligingsmaatregelen rondom Joodse scholen. Niets

Joost als BaanBreker in Israël
Dagelijks leven

Gods leiding in zoektocht naar vrijwilligersplek: “Ik had nergens anders willen zijn!”

Rond januari 2024 begon Joost zijn zoektocht naar een plek in een Afrikaanse medische kliniek om vrijwilligerswerk te doen. Meer dan een jaar later is hij via de NEM als BaanBreker werkzaam in Israël, in een ziekenhuis in Nazareth. Hij vertelt: “Het

Anne Teunis
Persbericht

Anne Teunis gaat leiding geven Zij Lacht

‘Als hoofd van Zij Lacht ga ik werken vanuit mijn diepe verlangen: dat elke vrouw haar waarde mag ontdekken, God en zijn Woord beter mag leren kennen, en Gods goedheid mag delen met mensen om haar heen’. Aldus Anne Teunis, die deze vrouwencommunity g

Nigeria
Nieuws

Meer dan 170 christenen vermoord tijdens vastentijd en Pasen in Nigeria: "We kunnen zo niet doorgaan"

De christelijke gemeenschap in Nigeria rouwt. Tijdens de vastentijd en Pasen zijn in de Midden-Gordel van het land meer dan 170 christenen om het leven gekomen. De aanvallen, die gericht waren op dorpen in onder andere de staten Benue en Plateau, lij

Indonesie
Nieuws

Indonesië: Witte Donderdagviering verstoord door moslimdemonstranten

Tijdens de Witte Donderdagviering op 17 april werd een katholieke mis in de Indonesische stad Bandung ruw verstoord door een groep radicale moslims. De viering vond plaats in het Arcamanik Multipurpose Building, dat door de lokale parochie van St. Od

St. James’ Church
Nieuws

Engelse christenen treffen kwetsende teksten op kerkgebouw aan: 'God is een leugen'

Op Goede Vrijdag troffen gelovigen van St. James’ Church in het Engelse Leyland kwetsende teksten aan op hun kerkgebouw. Dat schrijft The Christian Post. Op de buitenmuur stond met graffiti aangebracht: 'God is een leugen'. Ook grafstenen op het kerk