Christelijke erotiekshop Intimitijd viert 12,5-jarig jubileum: oprichtster Els blikt terug

Alweer 12,5 jaar geleden schreef Els Gouman zich in bij de Kamer van Koophandel met de bedrijfsnaam 'Intimitijd'. Els herinnert zich nog goed wat de eerste vraag was van de medewerker: "Wat voor soort producten gaat u dan verkopen?" Het was een spannend moment om een christelijke erotiekwebshop te lanceren, maar de reacties waren overweldigend positief. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje en ze begon rustig aan met het opbouwen van haar webshop. āIk ben er ontzettend trots op waar we nu staan en wat we hebben bereikt," vertelt Els enthousiast.
De webshop heeft de afgelopen jaren regelmatig landelijk aandacht gekregen. Het verhaal van Els en haar webshop was te zien in de krant, op televisie en op de radio. Vooral de uitzending bij "God in de Lage Landen" vond Els geweldig om te doen. āHet was mijn eerste keer op televisieā.
Een van de hoogtepunten was het grootschalige landelijke onderzoek naar het verschil in beleving van seksualiteit tussen christenen en niet-christenen. In samenwerking met de EO kreeg dit onderzoek veel aandacht. Zelfs de bekende seksuoloog Goedele Liekens deelde het onderzoek. Na de coronaperiode voerde Intimitijd ook een landelijk onderzoek uit naar de invloed van corona op relaties.
Omgaan met weerstand
Het runnen van een (christelijke) erotiekshop is niet altijd gemakkelijk, vertelt Els. āGelukkig reageerde mijn directe omgeving altijd positief. Maar adverteren in christelijke media is altijd lastig geweest. Men durfde het vaak niet aan, met uitzondering van enkele gevallen. De laatste tijd worden we door Instagram om onduidelijke redenen geblokkeerd, dat kost dan weer een hoop tijd om uit te zoeken. Helaas zijn er ook af en toe mensen die nare reacties online plaatsen of vreemde verzoeken sturen via e-mail of WhatsApp. Gelukkig valt het allemaal nog mee, maar het heeft zeker ook een keerzijde.ā
Ook vanuit bijbels perspectief zijn er veel verschillende interpretaties van het onderwerp seksualiteit. Net zoals mensen verschillend zijn en hun geloof op verschillende manieren invullen, zo verschillend is ook de kijk op seksualiteit. āEr zijn nog steeds vooroordelen rondom seksualiteit. Bijvoorbeeld vanuit niet-christenen richting christenen. Die zeggen dan ājullie hebben toch alleen seks om je voort te planten?ā. Of richting onze webshop. De een vindt het fantastisch dat er een veilige plek is waar ze met hun vragen terecht kunnen, maar anderen snappen niet meteen wat de meerwaarde is van een christelijke erotiekshop. Of zijn er zelfs fel op tegen. Wanneer mensen vragen wat voor werk ik doe, zeg ik daarom niet altijd meteen dat ik een christelijke erotiekshop heb. Ik wil graag de tijd nemen om mensen goed uit te leggen waarom ik hiervoor heb gekozen en wat mijn visie erachter is.ā
Sterkere relaties
Het is de overtuiging van Els dat seks een belangrijk aspect is van een goede relatie. Het genieten van een gezonde seksuele relatie is ook een geschenk dat God heeft gegeven. De klanten van Intimitijd bevestigen dit met enthousiaste reacties:
"Ik vind het mooi dat deze webshop bestaat. Als christenen mogen we genieten van elkaar. Er mag zeker meer aandacht besteed worden aan leren genieten, voor beiden. Ik weet dat dit iets is wat God ons heeft gegeven."
"Wat een geweldige site met een fantastisch doel!"
"Dankzij jouw advies en de aanschaf van een product is onze seksuele relatie gered."
Het verbeteren van je seksleven betekent niet dat je meteen een seksspeeltje moet aanschaffen. Het kan ook simpelweg beginnen met de aanschaf van leuke vragenkaartjes of een romantische massagekaars. Maar er zijn ook producten die worden gebruikt bij lichamelijke klachten, bijvoorbeeld hulpmiddelen om de bekkenbodem te trainen of glijmiddel bij droogheid. āWe zien dat mensen vaak op zoek zijn naar nieuwe inspiratie voor hun seksleven, en we zijn blij dat we hen daarbij kunnen helpen. Niet alleen met producten, maar ook in blogs op onze eigen site of gastblogs voor Sestra, EO Eva en Meet You In The Field.ā Stuk voor stuk bekende christelijke vrouwenplatforms.
Doorbreken van taboes
De afgelopen 12,5 jaar heeft Els een positieve ontwikkeling gezien. Er wordt steeds meer openlijk gesproken over seksualiteit. Zo zijn er dominees die het aandurven om een preek te wijden aan het onderwerp en wordt er meer aandacht besteed aan seksuele voorlichting. Niet alleen bij jongeren maar ook bij volwassenen die dit vroeger hebben gemist. Zelfs basisscholen geven nu meer onderwijs over seksualiteit, en op middelbare scholen wordt er tijdens biologielessen meer aandacht aan besteed.
Er zijn ook populaire voorbeelden, zoals de Netflix-serie āSex Educationā en kerken die avonden over seksualiteit organiseren. Els: āToch merk ik dat veel ouders nog worstelen met de opvoeding en seksualiteit en dat er nog steeds vrouwen zijn die niet weten hoe hun eigen vulva eruitziet of de juiste benamingen voor hun geslachtsdelen kennen. In Nederland is er door wijlen Ellen Laan baanbrekend onderzoek gedaan naar seksueel plezier bij vrouwen. Dit onderwerp wordt nu zelfs behandeld in biologieboeken, waarbij de nadruk niet meer alleen ligt op voortplanting, voorbehoedsmiddelen en soaās. Het seksueel plezier voor mannen en vrouwen en themaās als āconsentā (wederzijdse toestemming) krijgen ook eindelijk steeds meer ruimte.ā
Seksualiteit is voor Els zelf allang geen taboe meer. Maar het taboe is er nog wel onder bepaalde groepen. Ondanks de positieve ontwikkelingen die ze ziet, is er dus nog een wereld te winnen volgens Els. Daarom gaat ze voorlopig nog wel even door met haar webshop en probeert op die manier bij te dragen aan sterkere relaties en gezonde seksualiteit.
Om het 12,5-jarig bestaan van Intimitijd te vieren ontvangen mensen die iets op de website van de webshop bestellen regelmatig korting. Kijk op de website van Intimitijd voor lopende actie.