Hoe ziet het leven eruit na Jezus' wederkomst? Refoweb-vragensteller wil duidelijkheid

'Ik zelf houd aan een postmillennialistisch perspectief waarbij ik dus de wederkomst verwacht nĆ” het duizendjarig vrederijk en daarmee direct de oordeelsdag en vervolgens het overgeven van het Koninkrijk aan de Vader. Wat dan? Gods meesterlijke verhaal van de geschiedenis is dan in principe afgelopen. Het kwaad is overwonnen. Je zou kunnen zeggen: de spanning is eraf. Wat is daarna het doel, om het maar zo te zeggen?', wil een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl weten.
'Volgens Paulus is er ondanks de radicale verandering straks een continuĆÆteit tussen het lichaam dat de huidige gelovigen nu hebben en dat wat zij in de toekomst zullen krijgen', antwoordt ds. H. D. Rietveld. 'In 1 Korinthe 15:44 spreekt hij van een natuurlijk lichaam nu en een geestelijk lichaam straks en in vers 49 van een stoffelijke mens nu en een hemelse mens straks. Dat nieuwe lichaam is evenals het lichaam van de opgestane Christus hetzelfde als voorheen, (want Hij was te herkennen) maar toch ook anders (Hij kon bijv. plotseling verschijnen en vertrekken). Dit geestelijke opstandingslichaam was dus niet een immaterieel lichaam (zoals wij het woord geestelijk opvatten) maar het heeft een bestaanswijze die door de Heilige Geest vernieuwd wordt, passend bij de nieuwe hemel en aarde.
Verder is ook te denken aan wat Paulus in Rom. 8:22 zegt ādat heel de schepping gezamenlijk zucht en in barensnood verkeert tot nu toe.ā Dat wijst op de voortbrenging van hetzelfde, zoals het kind door zijn moeder. In 1 Korinthe 15:37 vv. gebruikt Paulus de vergelijking van het zaad dat in de aarde valt en graan voortbrengt naar de eigen soort. Ook deze manier van spreken geeft alle aanleiding om ondanks het nieuwe bij de komende heerlijkheid aan continuĆÆteit met het ons bekende leven op aarde te denken.
Omdat Paulus zegt dat er in de opstanding geen spijsvertering meer zal zijn (1 Kor. 6:13) zal dit symbolisch moeten worden opgevat: er is in welvaart te leven, zonder ziekten (dat is de betekenis van de bladeren ter genezing der heidenen). Datzelfde wordt uitgedrukt in het āheersen als koningenā (Openbaring 5:10; 22:5). Dat betekent: leven als een vorst, wat we ons daar ook bij voor kunnen stellen. Geslachtelijkheid en huwelijk zal er naar het woord van Christus niet meer zijn: āze zijn als engelen Gods in de hemelā (Matt. 22:30 , Markus 12:25). Kortom: het zal weer een paradijssituatie zijn en de verloste mensheid zal een goed en interessant leven hebben.
Maar bovenal wordt al vanouds in de christelijke kerk als hoogste vervulling van de komende heerlijkheid gezien: het aanschouwen van God. Zoals 1 Johannes 3:2 zegt: āWij zullen God zien zoals Hij isā, āZij zullen Zijn aangezicht zienā (Openbaring 22:4)', merkt de christelijke gereformeerde emerituspredikant op.
Praatmee