Reclame Code Commissie: posters Gendertwijfel niet nodeloos kwetsend

De Reclame Code Commissie (RCC) oordeelde eerder dit jaar dat de radiocommercial van Gendertwijfel nodeloos kwetsend is voor (jonge) transgenders. Gendertwijfel ging daarop in hoger beroep. Deze week oordeelde de RCC dat het reclamespotje niet nodeloos kwetsend is, maar wel te ongenuanceerd.
Voorgeschiedenis
Transgender Netwerk Nederland (TNN) en de Regenboog Alliantie Gouda dienden vorig jaar bezwaren in tegen de posters van Gendertwijfel. Op deze posters worden silhouetten van een man en vrouw getoond, waarbij onder het mannelijke figuur ‘vrouw’ staat en onder het vrouwelijke figuur ‘man’. Daaronder staat de slogan: ‘De nieuwe transgenderwet raakt iedereen!’ en een verwijzing naar de website. De posters werden op tal van plaatsen in Nederland opgehangen, onder meer in Gouda.
Eerder was er al ophef in Den Haag rondom de posters van Gendertwijfel. Daar werd de campagne namelijk door exploitant JC Dexaux van de digitale abri’s verwijderd. De reden: de campagne was volgens hen transfobisch. De initiatiefnemers van Gendertwijfel noemden dat “een grove aanklacht” en dreigden met een kort geding. Daarop stelde JC Decaux dat het weghalen van de reclame een verkeerde beslissing was geweest en dat de campagne “legitiem en onderdeel is van het democratisch proces”. De posters keerden daarop weer terug.
Reclame Code Commissie
De Reclame Code Commissie heeft in april uitspraak gedaan inzake klachten tegen de laatste campagne van Gendertwijfel. Drie van de vier klachten zijn hierbij ongegrond verklaard. De Gendertwijfel-campagne was niet anoniem (zonder duidelijke afzender). De radiospotjes waren niet ‘discriminerend’, appelleerden niet aan angst, waren niet ‘haatzaaiend’ en zetten evenmin aan tot ‘psychisch geweld’, zoals de klachten van Transgender Netwerk Nederland en Women Inc. luidden. De reclame was ook niet ‘misleidend’ of ‘in strijd met het algemeen belang’. De Commissie meldt in haar uitspraak al deze klachten ongegrond te verklaren.
De vierde klacht, ‘de commercial is nodeloos kwetsend’, werd toentertijd dus wel gegrond verklaard. In de uitspraak naar aanleiding van het hoger beroep neemt de Commissie dit terug. De RCC voegt in het meest recente oordeel toe dat de reclamespotjes ongenuanceerd zijn. Vanwege het gebrek aan nuance kan het publiek volgens de RCC "op het verkeerde been worden gezet". Zo kan ten onrechte de indruk gewekt worden dat de nieuwe wet ook gaat over een fysieke geslachtswijziging, stelt de Commissie.
De RCC adviseert Gendertwijfel volgens het Reformatorisch Dagblad dan ook de reclame niet meer uit te zenden.
Praatmee