Voormalig Israëlische minister biedt christenen excuses aan na "onaanvaardbare" verstoring gebedsevent

Het Israëlische parlementslid Matan Kahana biedt zijn excuses aan voor “de onaanvaardbare verstoring” van het gebedsevent dat op Eerste Pinksterdag plaatsvond rondom de Tempelberg, zo meldt All Israël News. De voormalig minister van Religieuze Diensten deed dit woensdagmiddag tijdens het jaarlijkse ‘Jeruzalem Gebedsontbijt’ in de Knesset, waarbij tientallen evangelicals aanwezig waren.
Voorgeschiedenis
Op Eerste Pinksterdag hebben honderden christenen gebeden rond de Tempelberg. Dit leidde tot grote woede onder orthodoxe Joden die middels protestacties probeerden de gebeden te verstoren en christenen de toegang tot de heilige plek te ontzeggen. Om verdere escalatie te voorkomen, moest de Israëlische politie er aan te pas komen. De gebedsbijeenkomst vond plaats rond de Tempelberg en is een gezamenlijk initiatief van tal van wereldwijde, christelijke organisaties.
De gebedsbijeenkomst leidde tot protestacties van orthodoxe joden. Een groep demonstranten probeerde middels luidsprekers de gebeden en de gezangen van christenen te verstoren. Ook werd er door de demonstranten meermaals geroepen: "Missionarissen, ga naar huis!" Eén van de aanwezigen liet weten “dat christelijke groepen opzettelijk proberen onze heilige plaatsen te infiltreren”. De demonstrant nam deel aan de protestactie om “datgene wat ons dierbaar is te beschermen”.
Reactie Matan Kahana
“De heilige plaatsen moeten toegankelijk blijven voor iedereen”, benadrukt parlementslid Matan Kahana. “Ik zou willen benadrukken dat schreeuwen tegen mensen die vrienden van Israël zijn contraproductief is. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om namens de Knesset mijn excuses aan te bieden voor dit gedrag.”
Tijdens het gebedsontbijt in Jeruzalem bedankte de voormalig minister de aanwezige evangelicals voor hun “oprechte vriendschap en steun”. “Want jullie hebben Israël van harte lief. We staan voor een uitdagende periode en onze constante en vooral oprechte vriendschap is heel betekenisvol voor het Joodse volk.”
Wereldraad van Kerken
Prof. dr. Jerry Pillay veroordeelt het gedrag van de orthodoxe joden namens de Wereldraad van Kerken. “Jeruzalem is een heilige stad waar drie religies domineren: jodendom, christendom en islam. Schendingen van de status-quo leiden tot verdeeldheid en geweld. We dringen aan op de steun van de internationale gemeenschap en alle mensen van goede wil om Jeruzalem te behouden als een stad die de rechten van alle mensen in het heilige land respecteert”, aldus Pillay in een statement.
Foto credits: Jerusalem Prayer Breakfast
Praatmee