cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
School
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 mei 2023 door Patrick Goede

Christelijke leraar ontslagen na delen geloofsovertuiging tijdens seminar

Ben Dybowski, 55, werkte via een uitzendbureau voor de The Bishop of Llandaff Church in Wales-school, in de buurt van Cardiff, toen hij samen met ongeveer 80 andere leraren een seminar over diversiteit bijwoonde. 

Er waren geen leerlingen aanwezig bij het seminar, dat op de school zelf werd gegeven door organisatie Diverse Cymru, die zegt dat het haar missie is om "discriminatie en ongelijkheid uit te bannen".

De heer Dybowski vertelde de Daily Mail dat hij tijdens de vraag- en antwoordsessie van het seminar zijn christelijke overtuigingen deelde, inclusief zijn overtuiging dat hij geloofde dat het huwelijk een verbintenis is tussen een man en een vrouw, en dat het leven begint bij de conceptie.

Hij vroeg de organisatie ook of zijn christelijke overtuigingen als discriminerend zouden worden beschouwd. De heer Dybowski zegt dat hij prompt de volgende dag werd ontslagen.

Risico
De leraar beweert dat hem tijdens de bijeenkomst door schooldirecteur Marc Belli werd verteld dat, hoewel hij vrij was om zijn overtuigingen privé te houden, de uiting ervan richting leerlingen indruiste tegen het schoolbeleid.

Hij zegt dat hij inmiddels is doorverwezen naar de onderwijsregulator van Wales, het Education Workforce Council, en vreest dat hij niet langer in staat zal zijn om les te geven als dit orgaan negatief oordeelt.

De heer Belli zegt tegen de Daily Mail dat de heer Dybowski is ontslagen vanuit veiligheidsoverwegingen en niet vanwege zijn overtuigingen. "Zijn werkverband is niet beëindigd omdat hij bepaalde religieuze overtuigingen of politieke opvattingen had. Dit was een veiligheidskwestie, die de school onmiddellijk heeft aangepakt, en het is volkomen terecht dat de school dit deed om het risico van schade aan de haar toevertrouwde kinderen te voorkomen", zegt Belli.

Sovjet-Unie
Hij zegt verder: "Deze actie is ondernomen op basis van bewijs dat de heer Dybowski niet bereid was om te voldoen aan de wet en het beleid van de school, als gevolg van zijn opvattingen. Welke opvattingen we ook privé hebben, als we ervoor kiezen een vertrouwenspositie te bekleden om voor de kinderen van christelijke en niet-christelijke gezinnen te zorgen, kiezen we er ook voor om bepaalde verantwoordelijkheden op ons te nemen met betrekking tot hoe we handelen." 

Dybowski, die opgroeide in Polen, vergelijkt zijn situatie met het communistische bewind van de Sovjet-Unie. "Ik herinner me het laatste decennium van het communisme daar nog goed, met alle beperkingen op het gebied van vrijheid en vrije meningsuiting. Helaas herinneren sommige dingen in Groot-Brittannië me nu aan die periode", zegt hij. 

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat vreemd dat het je houden aan Gods Woord schadelijk zou zijn voor kinderen! Dus dat ontslag is volkomen ten onrechte.