cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tijs van den Brink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 mei 2023 door Redactie

Tijs van den Brink kritisch op aanklacht christelijke organisaties over asielbeleid: 'Niet namens mij'

Afgelopen week werd er door een flink aantal christelijke organisaties een aanklacht tegen het kabinet gepubliceerd vanwege het asielbeleid. Echter, lang niet iedere christenen staat achter deze aanklacht. Eerder was ds. Marten Visser al kritisch, ook EO-coryfee Tijs van den Brink schrijft niet achter de aanklacht te staan.

Van den Brink kaart de aanklacht aan in een blog voor de Evangelische Omroep. Hij schrijft dat staatssecretaris Eric van der Burg machteloos staat bij de huidige asielproblemen. Hij heeft nauwelijks invloed op de instroom, het aantal mensen dat mag blijven in Nederland en heeft bovendien te maken met tegenstribbelende gemeenten in ons land: ‘Als klap op de vuurpijl kreeg hij een aanklacht van vooral christelijke clubs over zich heen. Daarin wordt geëist dat er komende zomer geen mensen buiten hoeven te slapen in Ter Apel. Er wordt doodleuk gesteld dat er géén vluchtelingencrisis is in Nederland.’

Daarnaast hekelt hij dat er in de aanklacht wordt gesproken over een afschrikbeleid, terwijl in Nederland maar liefst 85 procent van de asielverzoeken worden ingewilligd. Ter vergelijk: dat percentage ligt in Europa gemiddeld op 48 procent.

De presentator, tv- en radiomaker zag ook de naam van René de Reuver, de scriba van zijn eigen kerk (PKN) onder de aanklacht staan. ‘Voor de helderheid: niet namens mij’, schrijft hij in zijn blog. ‘Natuurlijk heeft de kerk de taak af en toe haar stem te verheffen bij misstanden. En geen misverstand: echte vluchtelingen die buiten moeten slapen, is een misstand. En natuurlijk mag de kerk scherp spreken. Maar ook kerken en profeten hebben de feiten te respecteren. Gewoon maar wat roepen is wat anders dan profetisch spreken.’

Lees hier de hele blog.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Het probleem gaat voornamelijk over economische vluchtelingen. Economische vlucht kan voor het individu interessant zijn, maar voor de landen van herkomst lost het niets op. Het zijn vaak jonge mannen en hun eigen land heeft hun juist nodig. Op macroniveau is het niet zo heel sociaal om ze onbeperkt toe te laten.