Een te grote gescheurde broek: over GKv’ers die niet willen herenigen

God 16 mei 2023 Ds. Ernst Leeftink
Ds. Ernst Leeftink

Er heerst veel blijdschap en dankbaarheid over officiële hereniging op 1 mei 2023 van de GKv en de NGK tot één kerkgenootschap. De twee ‘vrijgemaakte’ kerkverbanden die eind jaren ’60 met veel trammelant uit elkaar gegaan zijn, hebben hun ruzie bijgelegd. Er ging meer dan één generatie overheen. De littekens blijven, maar vooral degenen die als kind of jongvolwassene de breuk hebben meegemaakt, zullen met Psalm 133 op hun lippen God danken voor deze gedeeltelijke verhoring van het gebed van onze Heer Jezus Christus om eenheid tussen christenen.

In het Algemeen Dagblad kon je al horen dat er sprake was van een nieuwe megakerk en in het voorheen christelijk dagblad Trouw stond een wat zurig en ook onjuist stukje dat de vrijgemaakte kerk nu niet meer bestaat (juist wel, maar nu weer herenigd!).

Wat verdrietiger is, is het feit dat een drietal GKv-kerken (Capelle aan den IJssel-Noord, Vroomshoop en Urk) niet mee willen gaan met de hereniging en zelfs, in samenwerking met een de Kerngroep Bezinning GKv, zoveel mogelijk kerkleden willen mobiliseren om ook te breken met hun broeders en zusters in hun plaatselijke gemeente.

Blijkbaar wegen de zorgen om de ontwikkelingen in het kerkverband deze kerken zo zwaar, dat men het voor lief neemt dat door te breken met het kerkverband er een scheur in de eigen gemeente ontstaat.

Tegelijk zeggen twee van deze drie kerken (Capelle en Urk - Vroomshoop maakte pas later bekend dat de kerkenraad in meerderheid breekt met het kerkverband), dat men zich wil 'inzetten voor een ‘gereformeerde oecumene’ door concreet te zoeken naar mogelijkheden om ons te verenigen met kerken c.q. kerkverbanden die daadwerkelijk vasthouden aan Gods Woord en de belijdenis van de kerk. We willen daarmee gevolg geven aan de opdracht van de Here om de eenheid van de kerk daadwerkelijk te zoeken en te bewaren' (Verklaring van samenwerking, 19 april 2023).

Dat wil men doen door 'in samenwerking met de Kerngroep bezinning GKv, op diverse plekken in het land zogeheten preekplaatsen [te] stichten. Voorlopige opvangplaatsen, die dan onder toezicht van Urk en Capelle zullen staan. En waar behoudende voorgangers en emeriti uit de GKv voor kunnen gaan. De voorbereidingen voor het stichten van zulke plaatsen zijn al in gang'.

Het is de hoop van deze drie kerken, dat hun besluit om zelfstandig verder te gaan, 'de katalysator wordt voor een nieuwe lente van een gereformeerde oecumene. Die inhoudt dat we ons uiteindelijk aansluiten bij de CGK. We willen beslist geen nieuw kerkverband'. (artikel RD 22 april 2023)

Het zijn mooie woorden, maar eigenlijk is het te triest voor woorden.

Allereerst trekken deze drie kerken een scheur in hun eigen gemeente. De GKv’s van Capelle-Noord, Vroomshoop en Urk hadden na 1 mei gewoon kunnen blijven wat ze waren: een confessioneel gereformeerde kerk zonder de vrouw in het ambt, zonder kinderen aan het avondmaal, met twee diensten op zondag incl. wekelijkse catechismusprediking, zonder goedkeuring van niet-huwelijkse relaties. Daar zou alle ruimte voor gebleven zijn. Maar blijkbaar wegen de zorgen om de ontwikkelingen in het kerkverband deze kerken zo zwaar, dat men het voor lief neemt dat door te breken met het kerkverband er een scheur in de eigen gemeente ontstaat. Capelle-Noord: ruim 100 van de 260 leden zijn vertrokken, het merendeel naar de zusterkerk van Capelle-Zuid. Vroomshoop: een grote minderheid van de kerkenraad en bijna de helft van de 335 leden heeft aangegeven al dan niet voorlopig wél bij het herenigde kerkverband te willen blijven horen. Urk: al minstens 150 van de ruim 700 gemeenteleden zijn lid geworden van de NGK ter plaatse, die behoudender is dan de GKV en waarmee de GKV plaatselijk de zusterkerkrelatie wil handhaven, terwijl men de landelijke hereniging als onbijbels typeert.

Wat is het streven naar ‘gereformeerde oecumene’ waard als men daardoor een scheuring in de eigen gemeente veroorzaakt?

Wat is het streven naar ‘gereformeerde oecumene’ waard als men daardoor een scheuring in de eigen gemeente veroorzaakt?

In de tweede plaats gaan de drie afgescheiden GKv-kerken wel gesprekken voeren met de twee andere nieuw-vrijgemaakte kerkverbanden (de DGK en de GKN), maar men wil zich uiteindelijk voegen bij de Christelijke Gereformeerde Kerken. Men gaat 'eigenlijk is dat laatste kerkverband onze stip aan de horizon' (citaat uit het RD-artikel). Ondertussen is een lid van de Kerngroep Bezinning aanwezig als spreker op voorlichtingsavonden voor verontruste GKv-kerkleden 'naar aanleiding van het samengaan van de kerkverbanden GKv en NGK in het nieuwe kerkverband de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) per 1 mei 2023' met als tweede spreker ds. Rob Visser van de GKN (op 12 mei 2023 in Zuidhorn), waarbij dus de insteek van de eerste spreker aansluiting bij de CGK zal zijn, terwijl de tweede spreker daar, lijkt mij, duidelijk anders over denkt.

Wat is het streven naar ‘gereformeerde oecumene’ waard als men de DGK en de GKN (die ook, al gaat het wat moeizamer dan bij de GKV en de NGK, in staat van hereniging zijn), passeert ten faveure van de CGK waar dezelfde problematieken spelen die reden zijn om te breken met het eigen kerkverband?

En als derde: op 13 mei organiseerde de Kerngroep Bezinning, in nauwe samenwerking met de drie uitgetreden GKv-kerken, te Hoevelaken een besloten vergadering om 'met elkaar te spreken over de mogelijkheden die er zijn voor hen die niet mee kunnen gaan in de fusiekerk NGK. We willen daarover concreet met elkaar in gesprek gaan (…) in nauw contact met de 3 GKv-gemeenten die niet met de fusie meegaan (..) om ons samen echt te kunnen concentreren op vervolgstappen', aldus het persbericht van de Kerngroep.

Drie kleine vrijgemaakte kerken met samen amper 900 leden verklaren publiek 'de katalysator voor een nieuwe lente van een gereformeerde oecumene' te willen worden.

Bijna 79 jaar geleden, op 11 augustus 1944, was er in Den Haag ook een landelijke bijeenkomst. Daar werd de ‘Acte van Vrijmaking of Wederkeer’ gepresenteerd en door velen ondertekend. Maar het was een publieke bijeenkomst, waarbij ook predikanten en kerkleden aanwezig waren die het niet met de Vrijmaking eens waren. Dat kon, ook al stonden land en kerk in brand, in alle openheid. Nu zoekt men de beslotenheid van de gelijkgezinden. Met als overduidelijke bedoeling om voor veel verontruste GKv'ers 'in samenwerking met de Kerngroep bezinning GKV, op diverse plekken in het land zogeheten preekplaatsen stichten. Voorlopige opvangplaatsen, die dan onder toezicht van Urk en Capelle zullen staan. En waar behoudende voorgangers en emeriti uit de GKv voor kunnen gaan. De voorbereidingen voor het stichten van zulke plaatsen zijn al in gang'.

Wat is het streven naar ‘gereformeerde oecumene’ waard als men overal in het land kerkleden oproept om te breken met de eigen plaatselijke kerk waar Gods Woord getrouw verkondigd wordt, en preekplaatsen opent waar (als het niet de predikanten van Capelle en Vroomshoop zijn) andere behoudende al dan niet geëmeriteerde GKv-predikanten de eenheid met de eigen kerkelijke gemeente waar ze aan verbonden zijn, opbreken door gemeenteleden bewust op te roepen daaruit weg te blijven?

Tenslotte: drie kleine vrijgemaakte kerken met samen amper 900 leden verklaren publiek 'de katalysator voor een nieuwe lente van een gereformeerde oecumene' te willen worden. Daarmee trekken ze een hele grote broek aan. Iets bescheidener had ook wel gekund, hoewel de macht van het getal in geloofszaken nooit de doorslag geeft. Maar het trieste in dit geval is, dat deze grote broek al gescheurd is voordat men die aantrok. Scheuringen in drie plaatselijke gemeentes. Afsplitsingen die dreigen in de rest van het land. Daarvan zei in november 2022 een lid van de Kerngroep Bezinning in het Nederlands Dagblad: 'Ja, jammer is dat' (ND 19-11-2022). Waarop ds. Gert Treurniet reageerde: 'In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return (…) Weet je wat in elk geval zonde is? De kerk scheuren. Je broers en zussen, die je van de Heer kreeg, in de steek laten' (ND 29-11-2022).

Ds. Ernst Leeftink is actief als predikant van de Nederlandse gereformeerde kerk in Balkbrug. Bezoek hier zijn weblog.

Praatmee

Beluister onze podcast

#358 Patrick & Jeffrey over Christenen voor Israël, Tim Hofman en de CGK-crisis
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Wilbert Magré
Nieuws

MS geconstateerd bij muzikant Wilbert Magré (33), vrienden starten crowdfunding

Bij de 33-jarige Wilbert Magré is onlangs de diagnose multiple sclerose (MS) vastgesteld. Daarom hebben vrienden van de christelijke muzikant uit Nunspeet een crowdfunding opgezet. Uit de medische onderzoeken, waaronder MRI-scans, blijkt dat de ziekt

Amsterdamse kerk
Nieuws

Amsterdam moet na aangenomen motie tóch ruimte bieden aan huisvesting kerken

De gemeente Amsterdam moet ruimte bieden aan kerken en andere religieuze instellingen die een onderkomen zoeken. Dat is de uitkomst van een motie die gisteren met een grote meerderheid werd aangenomen. Eerder stelde wethouder Rutger Groot Wassink nog

Wang
Nieuws

Predikant Chinese huiskerk veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf

De Chinese voorganger Wan Changchun is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Hij leidde de Living Stone Reformed House Church in de stad Bengbu, in de Chinese provincie Anhui. De autoriteiten beschuldigen hem van “fraude”, een aanklacht die vake

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP wil dat transgenderwet binnen maand wordt ingetrokken

De SGP heeft deze week een nieuwe motie ingediend om de transgenderwet in te trekken. De kans is groot dat de motie een meerderheid haalt in de Tweede Kamer. Met de wet is het voor mensen in Nederland mogelijk om hun geslacht te veranderen in hun pas

Cvandaag podcast
Podcast

Podcastduo Cvandaag blikt terug op cruciale synodeweek CGK

Vorige week werd opnieuw duidelijk dat de toekomst van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) op het spel staat. Wat werd er door de afgevaardigden vorige week besproken in Nunspeet? En is de tijd rijp om het kerkverband op te heffen? Deze vragen

Inez en Jan
Video

Zondag in Hour of Power is gedragscoach Inez Petter te gast

Zondag in Hour of Power is Inez Petter te gast. Na een ingrijpende periode in haar leven ontdekte zij de kracht van balans. Petter is gedragscoach en spreker. Ze helpt mensen meer rust in te bouwen in hun leven. "Ik geloof in de kracht van kwetsbaarh

Ds. P. W. J. van der Toorn
Video

CGK-predikant vraagt kerkgangers of ze leven uit Jezus' genade

"Leef je van het feit dat God de Vader Zijn Zoon gaf en de Zoon Zijn leven, en dat Vader en Zoon de Geest hebben gegeven?", aldus ds. P. W. J. van der Toorn. De CGK-predikant stelde deze vraag aan zijn toehoorders in een preek over Handelingen 2. Ook

Strijden tegen zonde
Nieuws

Meisje deelt worsteling met wedergeboorte: 'Ik kan zo niet sterven'

Een 18-jarig meisje worstelt met diepe geloofsvragen. Ze is haar hele leven al met God bezig en heeft in moeilijke tijden steun ervaren, maar voelt nu vaak afstand en leegte. Ze verlangt naar bekering, wedergeboorte en een nieuw hart, maar vindt het

Meerartikelen

Ds. Paul Visser
Video

Ds. Paul Visser: "Judas ging met zijn teleurstellingen niet naar Jezus"

"Het zou zomaar kunnen dat je zwaar teleurgesteld bent in God en geen raad met Hem weet. Judas ging niet naar Jezus. Stel je voor dat hij met al zijn teleurstellingen en twijfels naar Jezus toe was gegaan, in plaats van naar de hogepriester. Had het

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Hans Hamoen

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is deze keer Hans Hamoen te gast. Hij noemt zichzelf bussionary omdat hij zakendoen en zendeling zijn combineert. Hans vertelt over de wonderen die hij meemaakte tijdens zijn reizen naar het Oostblok in

Kees van Velzen
Video

Hoe moeten christenen omgaan met aanklachten tegen Israël? Kees van Velzen antwoordt

Het aantal beschuldigingen tegen Israël loopt telkens verder op. Zo wordt Israël in een VN-rapport beticht van genocidale daden en seksueel geweld. Veel christenen willen Israël steunen. Maar kan dat wel met zulke rapporten? Kun je kritisch zijn op d

Matthijn
Column

Wachten met seks tot het huwelijk: nog steeds een goed idee?

Het is al enige tijd geleden dat ik schreef over single zijn en hoe lastig dat is als je wel een relatie wil, maar de 'ware' niet kunt vinden. Hoe houd je jezelf puur en tot op welke hoogte? Hoe Spartaans kun je leven als single. En als je dat volhou

Reflect Filmfestival
Persbericht

Nederlands Filmorkest opent eerste editie christelijke filmfestival Reflect

Het Nederlands Filmorkest opent op 4 april in Pathé Ede de eerste editie van het Reflect Filmfestival. Voorafgaand aan de openingsfilm, speelt het ensemble in een intieme bezetting bekende filmmuziek uit films met christelijke thema’s. Het gaat om mu

Hugo Bos
Nieuws

Campagne 'Gezin in Gevaar' krijgt staartje: juridische strijd over seksuele voorlichting

Kenniscentrum Rutgers daagde vandaag Civitas Christiana voor de rechter. Rutgers beschuldigt de ultraconservatieve stichting van het verspreiden van desinformatie over de Week van de Lentekriebels en wil dat ze hiermee stopt. Over twee weken doet de

Ds. M. L. Dekker
Nieuws

GerGem Berkenwoude krijgt voor het eerst sinds 1913 een dominee

Ds. M. L. Dekker heeft het beroep aangenomen dat door de gereformeerde gemeente Berkenwoude op hem was uitgebracht. Dat betekent dat deze gemeente na 112 jaar weer beschikt over een gemeentepredikant, zo laat Gergeminfo.nl weten. De gemeente Berkenwo

India
Nieuws

Verdrukking van christenen in India bereikt ongekende hoogte: ‘De situatie is ronduit zorgwekkend’

De vervolging van christenen in India is in 2024 tot een alarmerend hoogtepunt gekomen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Religious Liberty Commission van de Evangelical Fellowship of India (EFIRLC). De commissie verifieerde maar liefst 640 gev

Pakistan
Nieuws

Christelijk echtpaar zwaar getroffen door gruwelijke aanval in Pakistan

Een christelijk echtpaar uit Pakistan is slachtoffer geworden van een brute aanval waarbij de vrouw werd verkracht nadat de daders hoorden van hun geloof. De schokkende gebeurtenis vond plaats op 25 maart in het dorp Chak 62-GB Channan, in het distri

Cvandaag podcast
Podcast

Nasleep mediastorm Christenen voor Israël besproken in Cvandaag podcast

Christenen voor Israël was de afgelopen week hét gesprek van de dag. Daar ging een onderzoek van Investico, het Nederlands Dagblad en het BNNVARA-programma BOOS aan vooraf. De nasleep van de mediastorm bespreekt redacteur Patrick Simons in de nieuwsp

Oude stad
Nieuws

Toename anti-christelijk geweld in Israël: geestelijken bespuugd, kerken beschadigd

Het aantal antichristelijke incidenten in Israël is in 2024 fors gestegen. Dat blijkt uit een rapport van het Rossing Center for Education and Dialogue, een interreligieuze organisatie gevestigd in Jeruzalem. In totaal werden 111 aanvallen op christe

Sneeuwwitje
Nieuws

Evangelist bekritiseert remake Sneeuwwitje: "Mensen hebben redding nodig"

De Amerikaanse pastor Greg Laurie heeft stevige kritiek geuit op de remake van Sneeuwwitje. Volgens de evangelist is de diepere, geestelijke boodschap van het klassieke verhaal verdwenen, zo melden diverse media. De oorspronkelijke Sneeuwwitje, gebas