Staat in Maleisiƫ verbiedt moslims via fatwa de toegang tot kerken

Een Maleisische staat heeft een fatwa uitgevaardigd die moslims verbiedt kerken en andere niet-islamitische gebedshuizen binnen te gaan, dat meldt Christian Today.
De fatwa, een juridisch islamitisch advies, werd op 15 maart aangenomen in de deelstaat Selangor in het westen van Maleisiƫ. Het zou een reactie betreffen op een evenement georganiseerd door de Maleisische minister van Sport om burgers meer te leren over het christendom, meldt Open Doors.
Selangor is de dichtstbevolkte staat van Maleisiƫ, een land met een moslimmeerderheid, 63,5 procent van het gehele land was in 2020 moslim. Volgens de grondwet van het land is de islam de staatsgodsdienst van Maleisiƫ. De grondwet staat ook enkele beperkingen toe wat betreft de bekering van moslims.
Kritiek
Niet alle moslims steunen de fatwa echter. Moslimpoliticus Syed Saddiq reageerde kritisch in een video op social media: "Hoe willen we dat onze kinderen in een harmonieuze samenleving leven als ze de religie en cultuur van hun eigen leeftijdsgenoten niet kunnen begrijpen? Wat is de noodzaak om moslims op deze manier te willen beschermen in Selangor? Vertel me niet dat als je een kerk binnengaat, je geloof gaat wankelen. Alle aanhangers van een andere religie horen hier vijf keer per dag de (islamitische) oproep tot gebed."
Maleisiƫ staat op plaats 43 op de Ranglijst Christenvervolging 2023 van Open Doors met landen waar christenen het meest met vervolging te maken hebben. Open Doors benadrukt enkele van de praktische gevolgen die de fatwa met zich meebrengt. Het weerhoudt moslims ervan om bruiloften of andere evenementen in kerken bij te wonen. Dit zal bijvoorbeeld het inkomen van eventmanagers en huwelijksfotografen in de staat bemoeilijken.
Mentaliteitsverandering
Een woordvoerder die namens Open Doors in Maleisiƫ een liefdadigheidsinstelling beheert, maakt zich zorgen over de fatwa. "De toename van dit soort incidenten is alarmerend, de islamitische autoriteit krijgt steeds meer controle en de rechten van de minderheden worden beperkt", vertelt ze.
"Ik heb echter het gevoel dat er een mentaliteitsverandering heeft plaatsgevonden onder de minderheden en zelfs binnen de islamitische gemeenschap. Mensen worden het beu om gecontroleerd te worden en ze spreken zich eerder uit."
Praatmee