cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Fulani herders
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 maart 2023 door Patrick Goede

Militante Fulani-herders slaan opnieuw toe in Nigeria: predikant en domineeszoon vermoord

Fulani-herders hebben op donderdag 23 maart een predikant vermoord in de staat Kaduna, Nigeria. Twee weken geleden doodden terroristen ook al de zoon van een andere baptistenpredikant in dezelfde staat, dat melden bronnen volgens Morning Star News. "Denk je eens in dat sinds het bloedbad en de ontvoering van christenen in de staat Kaduna begon, er geen enkele arrestatie is verricht."

Eerwaarde Musa Mairimi werd in zijn huis vermoord en zijn vrouw is ontvoerd, vertelt de voorzitter van de Kaduna State Chapter (CAN), dominee Joseph Hayab. "De herders en terroristen vielen de gemeenschap binnen op donderdag 23 maart en doodden de pastoor in zijn huis", zegt Hayab. "Zijn vrouw werd onder schot gevangen genomen."

Hayab zegt dat meer dan honderd christenen zijn ontvoerd in de provincies Kauru, Jaba, Kachia, Kagarko en Kajuru. "Tot wie zullen we ons wenden in verdriet en naar wie zullen we toerennen voor hulp behalve God? Denk je eens in dat sinds het bloedbad en de ontvoering van christenen in de staat Kaduna begon, er geen enkele arrestatie is verricht."

Bruut vermoord
Buurtbewoner Istifanus Ma'aji vraagt christenen om gebed. "Laten we bidden voor de veilige terugkeer van de vrouw, de dominee en andere christenen die gevangen zijn genomen door de herders en bandieten."

In het dorp Karimbu-Kahugu braken terroristen op 10 maart om 1 uur 's nachts in bij het huis van baptistenpredikant Dadi Babas, ze doodden zijn zoon en ontvoerden zijn vrouw en nog eens drie andere familieleden. Terwijl de predikant de begrafenis van zijn broer bijwoonde. 

Pastor Babas vertelt in een sms dat hij om 4 uur 's ochtends op de hoogte werd gesteld van de aanval en dat zijn vrouw inmiddels is vrijgelaten. 'Mijn zoon is op brute wijze vermoord door de terroristen, terwijl mijn vrouw, mijn schoondochter die een baby verzorgt, en twee andere leden van mijn familie zijn ontvoerd', zegt hij. 'Terwijl ik dit bericht verzend, verblijven drie leden van mijn familie nog altijd in gevangenschap bij de terroristen, terwijl mijn vrouw vanwege haar ziekte achter is gelaten door de terroristen.'

Moslimterroristen
Hij vertelt ook dat de terroristen losgeld in de vorm van 5 miljoen naira (10.841 dollar) eisen voor de vrijlating van de overgebleven familieleden. Peter Mukaddas, vice-voorzitter van de Kahugu National Development Association, identificeerde de aanvallers als "moslimterroristen".

'We bidden vurig tot God om de harten van deze terroristen te raken, zodat ze de christenen vrijlaten', zegt Mukaddas in een sms.

Volgens de Open Doors Ranglijst Christenvervolging 2023 is Nigeria in 2022 wereldleider op het gebied van christenen die vanwege hun geloof zijn gedood. Het land is ook wereldleider wat betreft ontvoerde christenen.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen