GESPONSORD

Nieuws
28 maart 2023 door RedactieAfgelopen jaar heeft het Expertise Centrum Euthanasie vaker euthanasie verleend. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het expertisecentrum zelf. Zo steeg het aantal ingewilligde verzoeken tot euthanasie afgelopen jaar tot 1240. Bijzonder hoogleraar ethiek en zorg Stef Groenewoud zegt in het Family7-programma Uitgelicht! een verandering te zien in de motivatie waarom mensen voor euthanasie kiezen. Groenewoud: "Mensen kiezen niet zozeer voor euthanasie om een ondraaglijk levenseinde te voorkomen, maar om een ondraaglijk leven te voorkomen."
Hoewel het aantal euthanasie-verzoeken steeg dat door het Expertise Centrum Euthanasie ingewilligd werd, is het volgens Groenewoud lastig te zeggen wat dit precies betekent voor de landelijke tendens rondom euthansie. "Om te beginnen moeten we ons realiseren dat het expertisecentrum een heel specifiek deel van de euthanasie-verzoeken in Nederland voor zijn rekening neemt. Dat gaat om ongeveer 15 procent van alle euthanasie-gevallen die door artsen van het expertisecentrum uitgevoerd worden en dan spreken we ook nog eens een keer van hele complexe gevallen van euthanasie. Dat zijn eigenlijk de gevallen die gewone huisartsen en dokters te complex vinden en om die reden zeggen: ‘Alsjeblieft, laat dat door mensen van het expertisecentrum gebeuren’."
Tegelijkertijd zegt Groenewoud wel te verwachten dat het aantal ingewilligde euthanasie-verzoeken ook landelijk weer gestegen is. "Deze cijfers komen overigens over een maandje naar buiten maar we zien al jaren een gestage trend van het aantal uitvoeringen van euthanasie. Niet alleen in absolute cijfers, maar ook als gaat om het percentage van het totaal aantal sterfgevallen. Dat is meer een maatschappelijke tendens."
"Je zou kunnen zeggen dat euthanasie ooit in het leven geroepen is als een soort uiterste redmiddel Als niets meer kan, heeft men dat ooit bedacht als een soort achterdeur zodat mensen niet onnodig, ondraaglijk en uitzichtloos hoeven te lijden. Wat je nu ziet is een ontwikkeling waarin mensen niet zozeer voor euthanasie kiezen om een ondraaglijk levenseinde te voorkomen, maar om een ondraaglijk leven te voorkomen", vult Groenewoud aan."
"Daarmee zie je dat de definitie van wat ondraaglijk en uitzichtloos lijden is verschoven is. Mensen die terminaal ziek waren en binnen een aantal uren, dagen of weken zouden overlijden, dat was oorspronkelijk de beoogde doelgroep als je dat zo zou mogen uitdrukken. Dat is echter verder verbreed naar mensen die nog jaren te leven zouden hebben, maar bijvoorbeeld door een opeenstapeling van ouderdomsklachten of psychiatrische problematiek voor euthanasie kiezen. Daarmee is er een andere definitie in de loop van de tijd gekomen van wat we ondraaglijk en uitzichtloos lijden vinden", zegt Groenewoud.
Benieuwd naar de volledige bijdrage van Bijzonder hoogleraar ethiek en zorg Stef Groenewoud? Bekijk dan hieronder de uitzending van Uitgelicht! terug.
Neem een kijkje op de site van Family7Je voornaam
Je e-mailadres
Je voornaam
Je e-mailadres