cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Greta
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 maart 2023 door Redactie

Spijbelende klimaatactiviste ontvangt eredoctoraat theologie: 'Veel betekend voor haar religie'

Er zullen weinig leerlingen zijn die meer gespijbeld hebben dan zij, maar toch heeft klimaatactiviste Greta Thunberg binnenkort een doctoraat in bezit. Finse media melden dat ze een eredoctoraat theologie gaat ontvangen van de Universiteit van Helsinki. 'Voor wie nog twijfelde of groen een godsdienst is', reageert een Nederlandse historicus. 

Haar naam en functie vallen op tussen de professoren en geestelijken. Toch heeft de faculteit Theologie van de Universiteit van Helsinki besloten om klimaatactivsite Greta Thunberg een eredoctoraat te verlenen. Dat maakte de universiteit maandag bekend. Traditiegetrouw krijgen ieder jaar een aantal mensen de titel ‘doctor honoris cause’, de hoogst mogelijke erkenning van de universiteit. Dit jaar zijn dat er in totaal dertig. En onder hen is dus ook Greta Thunberg.

Thunberg is een bekende Zweedse activiste die het gezicht werd van het wereldwijde klimaatactivisme. Ze werd wereldberoemd door als 16-jarig meisje elke schooldag te spijbelen om naar het Zweedse parlement te gaan. Daar vroeg ze door middel van acties aandacht voor de dreigende klimaatverandering. Inmiddels is ze twintig jaar oud en wereldwijd bij tal van verschillende klimaatacties aanwezig geweest.

Voor haar inzet voor het klimaat en de aarde ontving ze tal van prijzen. Ze werd onder meer door Time uitgeroepen tot Persoon van het Jaar 2019 en won de Internationale Kindervredesprijs. Ze werd zelfs genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Die won ze echter niet.

Een eredoctoraat krijgt ze nu dus wel in bezit, en nog wel een in theologie. Het zorgt op social media voor uiteenlopende reacties. Aan de ene kant is er veel bewondering voor haar jarenlang inzet voor een betere wereld. Maar aan de andere kant vinden velen het ironisch dat juist een spijbelende activiste een eredoctoraat krijgt. Ook het feit dat het van de faculteit theologie komt zorgt voor gefronste wenkbrauwen. Historicus Roelof Bouwman heeft daar een duidelijke mening over: ‘Schuld, boete, het einde der tijden, verkettering van ongelovigen en nu dus ook een theologisch eredoctoraat voor de Heilige Maagd’, schrijft hij op Twitter. ‘Voor wie nog twijfelde of groen een godsdienst is.’ Ook de Amerikaanse politieke commentator Calvin Robinson reageert: ‘Eerlijk is eerlijk’, schrijft hij op Twitter. ‘Ze heeft veel betekend voor haar religie.’

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De oude natuurreligie is uit zijn as herrezen. Het heeft even geduurd, maar ziedaar, daar is ze in al haar glorie. Met nu ook een "eredoctoraat" theologie is dit wel de ultieme kroon op het herontdekken van deze religie.

Nou nu Nederland en andere woke entiteiten nog, je kunt toch niet achterblijven? Anders wordt je ter verantwoording geroepen: waarom doe je niet mee, waar haal je het lef vandaan om deze nieuwe godheid niet te aanbidden?

Wellicht een idee voor de CU om het voortouw te nemen....?