cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Foto CU Ermelo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 maart 2023 door Redactie

CU-raadslid Ermelo stapt op: 'Kan partij niet meer geloofwaardig vertegenwoordigen'

In Ermelo heeft een gemeenteraadslid van de ChristenUnie besloten om terug te treden. Hij zou zich niet langer kunnen vinden in het landelijke beleid van zijn partij. Dat maakt de lokale CU-fractie bekend middels een persbericht. Het betreft Dick Tillema (uiterst rechts op de foto). Het lijkt daarbij onder meer te gaan om de gewijzigde visie op homoseksualiteit binnen de ChristenUnie. 

‘Dick ziet de laatste jaren ontwikkelingen bij de partij die niet meer aansluiten bij zijn eigen overtuiging’, schrijft men in het persbericht. ‘Hierdoor vindt Dick dat hij de partij niet meer geloofwaardig kan vertegenwoordigen. Hij heeft dan ook de keuze gemaakt om te stoppen als raadslid. Als fractie en bestuur respecteren wij deze beslissing, maar ervaren ook een groot verlies. Dick is voor ChristenUnie Ermelo van grote waarde geweest: het staan voor principes, gedegen vakkennis en betrokkenheid op de mensen en lokale politiek kenmerken hem. We zijn dankbaar voor wat Dick voor Ermelo heeft mogen betekenen.’

Tillema werd vorig in 2022 gekozen voor een tweede ambtstermijn als gemeenteraadslid namens de ChristenUnie in Ermelo. Zelf stelde hij volgens het Nederlands Dagblad in een verklaring op Facebook dat de ‘principiële koerswijziging’ van het CU pas is ingezet nadat hij startte met dit tweede termijn. Hij ziet zijn partij steeds meer verschuiven: ‘Als de panelen eenmaal beginnen te schuiven, komen er steeds nieuwe vragen bij. Van mezelf en van anderen.’ De koerswijzigingen waar hij op doelt zijn volgens hem ‘zozeer in strijd met waar ik voor sta, dat het me vervreemd heeft van mijn partij.’

Waar het voormalig gemeenteraadslid concreet op doelt, schrijft hij niet en wil hij ook niet vertellen. Het ND linkt zijn vertrek aan de veranderende visie van ChristenUnie op homoseksualiteit. Op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer staat voor het eerst een praktiserende homoseksueel. Op lokaal niveau was dat eerder al het geval. “We zien in de samenleving ook mensen die andersgeaard zijn”, stelde partijvoorzitter Ankie van Tatenhove daarover tegenover het Reformatorisch Dagblad. “We geloven dat God ook met hen Zijn weg gaat. Zij zijn welkom bij de ChristenUnie.”

Op de vraag of de partij daarmee het onderscheid tussen geaardheid en praktijk loslaat, antwoordde de partijvoorzitter vervolgens bevestigend. In het kernprogramma van de partij staat overigens nog steeds dat het huwelijk tussen man en vrouw de enige plaats is voor seksuele omgang. Van Tatenhove bevestigde desgevraagd dat het partijbestuur afstand neemt van dat onderdeel van het kernprogramma.

Tillema schreef eerder in een blog op zijn website juist wél het onderscheid te willen blijven maken tussen geaardheid en het praktiseren van homoseksualiteit. ‘In de Bijbel wordt seksualiteit uitsluitend veilig geacht in een levenslange huwelijksrelatie tussen één man en één vrouw’, schreef hij daarover. In dezelfde blog voegde hij later een stemverklaring toe waarin hij uitlegde waarom hij tegen de regenboogvlag bij het gemeentehuis van Ermelo had gestemd. Hij stelde daarin de mooie kanten van deze symbolische vlag te zien. ‘Maar het hijsen van de regenboogvlag zie ik ook als de onvoorwaardelijke goedkeuring, aanmoediging en promotie van elke gewenste seksuele expressie. Daar kan ik als christen niet achter staan omdat ik geloof dat God seksualiteit heeft voorbehouden aan de huwelijksrelatie van liefde en trouw tussen één man en één vrouw.’ Hij schreef daarbij ook dat er binnen de CU-fractie in Ermelo verschillend over dit onderwerp gedacht werd.

ChristenUnie Ermelo meldt dat inmiddels ook een nieuw raadslid is voorgedragen. Het betreft Iwan van den Broek (tweede van links op de foto) die één van de drie CU-zetels gaat opvullen in de gemeente. Tillema neemt eind maart afscheid.

Foto: ChristenUnie Ermelo

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Dick Tillema heeft een goede keuze gemaakt en is geen meeloper.