Ds. J. Smit over de vrouw met de peperdure narduszalf: "Heeft u die liefdegeur al geroken?"

Vlak voordat de Heere Jezus zou lijden en sterven, vindt er een bijzondere gebeurtenis plaats in het huis van Simon de melaatse. Een ongenodigde vrouw giet de peperdure inhoud van een albastenfles over Jezus uit. Ze kan maar op weinig goedkeuring rekenen van de andere aanwezigen, maar de Heere Jezus schat haar daad op waarde. Het is deze geschiedenis die de hervormde predikant J. Smit behandelt in een nieuwe overdenking op het YouTube-kanaal van 'Dagelijks Woord'.
In deze overdenking stelt Smit de bekende geschiedenis van de zalving in Bethanië centraal. We vinden dit gedeelte terug in Markus 14. "God is getrouw, Zijn plannen falen niet. De Heer regeert, Zijn koninkrijk staat vast. Zijn heerschappij omvat de loop der tijden. Als ik dit Bijbelgedeelte lees, schiet me dit lied te binnen", zegt ds. Smit. "De overpriesters en de schriftgeleerden bedenken een listig plan, maar kunnen daarmee Gods plannen niet dwarsbomen. De Heere heeft met u toch ook een plan? Als je uit het geloof leeft, dan mag je dat toch weten? De plannen die de Heere met u en met mij heeft, kunnen niet door mensen en ook niet door de machten van de duisternis teniet gedaan worden."
"Kijk maar naar Jezus die in Bethanië de maaltijd bij Simon de melaatse gebruikt. Hij zou in het verleden door Jezus gereinigd zijn van zijn melaatsheid. Dan is daar opeens een vrouw, haar naam is nu even niet zo belangrijk, maar het gaat om wat zij doet. Er zijn overpriesters en schriftgeleerden die vergaderen, maar het is Gods plan dat een vrouw in dat huis van Simon een daad van liefde zal verrichten. Alsook een daad van waardering en bemoediging. Wat ze bij zich heeft, is een fles met kostbare narduszalf. Een van de aanwezigen schat de waarde ervan wel op zo’n 300 penningen, dat was zo'n beetje het jaarloon van een arbeider."
"Maar wat doet ze? Ze breekt de hals van de fles en giet de nardus uit over het hoofd van Jezus. Waarom doet ze dat? Waarom zou u het doen? Hij neemt toch jouw zonde mee naar het kruis om ze weg te doen? Hij offert Zichzelf op om ook jou los te maken van de macht van de zonde? Hij lijdt helse angsten om jou terug te brengen in Gods gemeenschap. Er klinkt protest. Er zijn er die niets begrijpen van deze liefdesdaad, hoeveel armen zouden niet geholpen kunnen worden van dit geldbedrag? Misgunnen zij Jezus dit eerbetoon soms? Jezus geeft uitleg: 'Zij heeft mijn lichaam gezalfd voorafgaand aan de begrafenis.'
"De Heere Jezus zal als een misdadiger terechtgesteld worden aan het kruis. Misdadigers werden niet gezalfd. Jezus is echter geen misdadiger. Hij moet juist gezalfd worden, want Hij is toch ook de Gezalfde? Deze zalving past bij hem en staat zijn symbool voor de zalving met de Geest, ziet u dat? Jezus wordt gezalfd om Zijn lijdens- en verzoeningswerk te volbrengen. Hij wordt gezalfd met de Geest om voor u en voor mij de verzoende te zijn van onze zonde. Ruikt u de narduszalf? Ruikt u de liefde van de Heere Jezus? Wat doet het met je?", legt Smit zijn luisteraars voor.
"Die liefdegeur maakt mij klein. In verwondering steek ik mijn handen uit naar deze Jezus: U bent het, de Christus, de Gezalfde. Gezalfd voor mij. Met God wilt Ge ons verzoenen, tot God heft Ge ons omhoog, en onder miljoenen hebt Gij ook mij in het oog. Die liefdegeur wekt mij ook op. Ik mag door het geloof delen in zijn Zalving om vooral Zijn naam in woord en daad te belijden. Die liefdegeur moet elk tot liefde nopen."
Benieuwd naar de volledige bijdrage van ds. J. Smit? Beluister dan in de video hieronder de overdenking terug. Benieuwd naar meer overdenkingen? Neem dan een kijkje op het YouTube-kanaal 'Dagelijks Woord'.
Praatmee