cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jeruzalem Menorah
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 maart 2023 door Patrick Goede

Jeruzalem opent tentoonstelling met oude voorwerpen die verband houden met de menora

De onlangs gerenoveerde archeologische tuin van het Davidson Center in Jeruzalem opende maandag een tentoonstelling met een aantal zeldzame en oude artefacten die verband houden met de menora, de zevenarmige kandelaar die velen kennen als symbool van Israël en het Joodse volk. 

Volgens All Israel News bevindt zich onder de tentoongestelde voorwerpen een oude munt met de oudst bekende afbeelding van de menorah, gedateerd op ongeveer 40 voor Christus. Deze zou in omploop zijn geweest tijdens het bewind van de laatste Hasmonese koning. Het is niet duidelijk waar of wanneer de munt is gevonden, maar naar verluidt is deze ergens in de jaren veertig van de vorige eeuw aan Israël geschonken.

"Dit is de oudst bekende artistieke afbeelding van de menora en de munt werd 107 jaar vóór de verwoesting van de Tweede Tempel vervaardigd", vertelt Dr. Yuval Baruch, hoofd archeologie en administratie bij de Israel Antiquities Authority.

Ook te zien in de onlangs geopende tentoonstelling is de Magdala-steen, vermoedelijk een Torah-leestafel uit een synagoge uit de eerste eeuw. De steen, uitgehouwen met meerdere menora's, werd in 2009 gevonden in de stad Migdal.  

Renovaties
Een ander centraal object op de tentoonstelling is een stuk gips uit een graf, daterend van de Tweede Tempelperiode. Het stuk gips werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontdekt. In het gips zijn vijf menora's gegraveerd.

Het Davidson Center is maandag geopend na drie jaar van renovaties die de omvang van het museum en het bezoekerscentrum hebben verdubbeld. Het beschikt nu over interactieve technologie die gasten het leven tijdens de Eerste en Tweede Tempelperiode helpt te begrijpen.

"Door de eeuwen heen hebben mensen verschillende manieren gevonden om verhalen te vertellen", zegt Darin McKeever, voorzitter en CEO van de Davidson Foundation, die het project financiert. "Dit verhaal komt terug in de originele artefacten en stenen. We kunnen de geschiedenis nu navertellen met behulp van archeologische vondsten en technologie gebruiken om mensen meer inzicht te geven in het verhaal erachter."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Mooi verhaal, maar de foto is van een chanoekia en niet van een menora. De menora heeft zeven lichten en de chanoekia heeft er negen.