Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
Nieuws
14 maart 2023
door
Redactie
ChristenUnie: Minimumleeftijd social media moet naar 15 jaar en streng gecontroleerd worden
Kersvers Kamerlid Nico Drost kondigde het al aan in een blog die verscheen op de website van de ChristenUnie. Nu heeft hij het namens zijn partij ook daadwerkelijk voorgesteld in Kamervragen aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Wat de CU betreft gaat de minimale leeftijd voor toegang tot en het gebruik van social media naar 15 jaar. Bovendien wil men dat dit strenger gecontroleerd gaat worden.
Dat staat in de Kamervragen die Drost afgelopen vrijdag indiende. Hij vraagt zich onder meer af waarom er in Nederland een leeftijdsgrens van 13 jaar wordt gehanteerd terwijl de ‘werkelijke leeftijdsgrens voor het aanmaken van een account op social media met toestemming van de ouders 16 jaar is’. Hij verwijst ernaar dat dit wettelijk is vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ook stelt Drost in de Kamervragen dat het in Nederland zeer eenvoudig is om een account aan te maken zonder toestemming van je ouders, ongeacht je leeftijd. Jongeren kunnen eenvoudig een andere leeftijd invullen en hun leeftijd wordt niet gecontroleerd.
Het CU-Kamerlid wijst ook op de gevolgen die social media kunnen hebben voor de mentale gezondheid van jongeren. “Jongeren zijn over het algemeen beïnvloedbaarder, waarbij er dus via social media een verhoogd risico bestaat voor pornografie, cyberpesten, onrealistische schoonheidsnormen en telefoonverslaving voor jongeren. Bent u ook van mening dat ouders meer grip moeten krijgen op de accounts van hun kinderen om hun kinderen beschermen?”, vraagt hij aan de staatssecretaris.
Wat Drost en ChristenUnie betreft moet jongeren goed worden beschermd op social media. Daarbij wordt verwezen naar Frankrijk waar een voorstel is aangenomen. Waarin om de leeftijdsgrens voor social media te verhogen naar 15 jaar. CU wil dat ook in Nederland de regels worden aangescherpt: ‘Bent u bereid om net als in Frankrijk de bescherming van jongeren op sociale media te stimuleren en dus de leeftijdsgrens te verhogen naar 15 jaar voor het aanmaken van accounts op social media, waarbij de toestemming van de ouders nodig is?’, luidt de laatste vraag. ‘Zo ja, bent u bereid om de leeftijdsgrens dan ook goed te controleren en te handhaven?’
Lees hier de eerdere blog van Nico Drost over dit onderwerp.
Deel dit artikel op: