cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
John Piper
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 maart 2023 door Patrick Goede

John Piper noemt geslachtsveranderende operaties "zondig" en "vreselijk destructief"

"In feite zul je zwakker zijn dan voorheen, niet sterker, want doen alsof is zwakte. Een leven leiden waarin je probeert te zijn wat je niet bent, is een leven van zwakte." In een aflevering van de podcast 'Ask Pastor John' die onlangs op DesiringGod.org werd gedeeld, mailde een anonieme vrouw Piper met de mededeling dat ze 'serieus overwoog haar vrouwelijke lichaamsdelen te verwijderen'. De voorganger had een duidelijke boodschap voor haar.

'Ik wil geen vrouw meer zijn. Vrouwen worden gezien als het zwakkere geslacht wier enige doel is om kinderen te krijgen. Zelfs de Schrift ondersteunt die ideologie', schreef de vrouw aan Piper. 'Als moderne 'vrouw' heb ik geen verlangen om kinderen te krijgen of te trouwen, maar om een succesvolle carrière te hebben. En om minder bedeelde mensen en dieren te helpen een beter leven te leiden. Mijn vraag is deze: is het zondig om een geslachtsveranderde operatie te ondergaan?'

Piper antwoordt in de podcast dat het inderdaad "zondig is" wanneer de vrouw hiervoor kiest. Daarnaast denkt de voorganger dat het "waarschijnlijk ook vreselijk destructief zou zijn" voor de vrouw zelf. Waarbij hij het idee ontkracht dat de Schrift zegt dat het enige doel van een vrouw het krijgen van kinderen is.

Zwakker
"Noch de Bijbel, noch de kerk heeft ooit gezegd of gesuggereerd dat het enige doel van de vrouw het krijgen van kinderen is", vertelt Piper. "Je weet dat vrouwen in de evangeliën Jezus volgden en Hem op vele manieren dienden. Je weet dat Paulus in het evangelie verwijst naar talloze vrouwen die zij aan zij met hem werkten. Je weet dat de liefde tussen een man en een vrouw in het huwelijk veel dieper en rijker is dan alleen het maken van baby's."

Piper erkende wel dat 1 Petrus 3:7 naar de vrouw verwijst als "het zwakkere geslacht", maar hij voegde er aan toe dat de heersende stromingscultuur het daarmee eens is. Piper zegt dat er daarom ook "een basketbal league voor dames is, collegevolleybal voor dames is, gymnastiek voor dames voor dames bestaat, atletiek voor dames bestaat, damesvoetbal bestaat en een Tour de France voor dames is."

"Maar", waarschuwde Piper, "als je klaar bent met jezelf te verminken, zul je nog steeds deel uitmaken van het zwakkere geslacht. Je kunt je borsten laten weghalen, maar daar word je niet sterk van. Je zult zwakker zijn dan 90 procent van de mannen van jouw leeftijd. In feite zul je zwakker zijn dan voorheen, niet sterker, want doen alsof is zwakte. Een leven leiden waarin je probeert te zijn wat je niet bent, is een leven van zwakte."

Wonder
Piper zei verder in de podcast dat "God ons mannelijk en vrouwelijk heeft gemaakt" en dat er "glorie zit in het vrouw-zijn". Piper: "De glorie van het vrouw-zijn is niet zoiets oppervlakkigs als borsten hebben en een baarmoeder. Het is vastgelegd in elke cel van je lichaam, elke dimensie van je ziel, elk deel van je hersenen. Beste vriendin, wier naam ik graag zou willen weten, je bent een vrouwelijk wonder van Gods hand, en geen enkele poging die jij onderneemt zal ervoor zorgen dat je ophoudt een door God ontworpen meesterwerk te zijn."

De opmerkingen van Piper komen op het moment dat veel organisaties en wetgevers debatteren over de mate waarin biologische mannen die zich als vrouw identificeren, kunnen deelnemen aan vrouwensporten.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties