Prof. dr. Gijsbert van den Brink: "Een 'naïeve' lezing van de Bijbel doet geen recht aan de tekst"

God 16 februari 2023 Peter Siebe, NBG
Prof. dr. Gijsbert van den Brink

Zes jaar geleden bedacht Gijsbert van den Brink, hoogleraar theologie en wetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam, de NBV21 Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap. Deze Bijbel wil de kloof overbruggen tussen toen en nu. Die kloof heeft te maken met het mens- en wereldbeeld uit de Oudheid, dat heel anders was dan ons beeld nu.

Gijsbert, we spraken in het eerste deel van dit interview over het doel van deze Bijbeluitgave en de moderne thema’s die aan de orde komen in de artikelen in deze Bijbel. Jijzelf schreef onder meer het artikel over dinosauriërs. Lange tijd dacht ik dat er een dinosaurus in de Bijbel staat: Behemot (Job 40:15). Maar volgens jou is dat toch niet het geval. Hoe zit dat?
"Als je goed leest wat de Bijbel hier en op andere plaatsen over bepaalde monsters zegt, blijken sommige details wel overeen te komen met dinosaurussen, maar andere niet. Of het dier uit Job 40 een nijlpaard was, daar hebben Bijbelwetenschappers discussie over (in de Nieuwe Bijbelvertaling van 2004 staat ‘nijlpaard’, in de NBV21 Behemot, PS). In de toelichtingen in deze wetenschapsbijbel maken we vaak geen keuze, maar geven we bijvoorbeeld wel aan waarom de meeste wetenschappers Behemot zien als een mythisch monster. In Job 40 wordt daarmee benadrukt hoe machtig God is."

Je schreef ook het artikel Adam, Eva en het ontstaan van de mens. Wat is daarin je voornaamste punt?
"Ook hier spelen ingewikkelde vragen. En ook hier wil ik graag de spagaat voorkomen dat je moet kiezen voor geloof of wetenschap. Dat hoeft niet. Er zijn zelfs meerdere mogelijkheden om die bij elkaar te houden, om Genesis 1-3 serieus te nemen én wat we weten over de menselijke evolutie. Ik heb daarin ook zelf een ontwikkeling doorgemaakt. Ik groeide op met 'latent creationisme', de opvatting dat de moderne wetenschap het bij het verkeerde eind heeft. Dat veranderde toen christelijke natuurwetenschappers me duidelijk maakten dat het bewijsmateriaal voor de evolutietheorie sterk is en serieus genomen moet worden. Daarom houden we er rekening mee dat de moderne mens - homo sapiens - waarschijnlijk ontstaan is via allerlei tussenschakels."

"Waarom kunnen we de verhalen in het boek Openbaring wel lezen als gebruikmakend van symbolische taal, en Genesis 2 niet?"

Dan zeg je toch eigenlijk dat de verhalen in Genesis 1 en 2 niet kloppen?
"Nee, dat volgt er niet uit. Neem alleen al de titel van mijn boek En de aarde bracht voort. Daar kwam kritiek op. Het had moeten zijn Gód bracht voort, vonden sommigen. Dan zei ik: “Die titel komt rechtstreeks uit Genesis 1. Daar zegt God dat de aarde planten en dieren moest voortbrengen. En dat het zo gebeurde.” Het is dus fascinerend dat ook Genesis 1 en 2 de zaak zo voorstellen, dat God het leven laat voortkomen uit de aarde."

"Ja, de mens krijgt wel een speciale behandeling, waarmee onze unieke rol benadrukt wordt. Maar de manier waarop dat ingekleed wordt kan toch beeldtaal zijn? Waarom kunnen we de verhalen in het boek Openbaring wel lezen als gebruikmakend van symbolische taal, en Genesis 2 niet? Dat boetseren laat mij zien hoeveel zorg God besteedt aan het scheppen van de mens. Wij zijn tot stand gekomen met grote liefde en aandacht van God."

Hoe lees jij het zondvloedverhaal: als een mythologisch verhaal of een historisch verslag?
"Nou, er hebben sowieso gigantische overstromingen op aarde plaatsgevonden. Het zondvloedverhaal is een van de verhalen daarover en in die zin zeer realistisch.’ Maar het is in vergelijking met andere vloedverhalen wel bewerkt vanuit het geloof van de bijbelschrijvers. Ik ben dus niet zo van de ‘of-of’-benadering. Ik heb er recent over gepreekt en neem dan het verhaal zoals het zich aandient. Want alleen dan kom je op het spoor van wat het wil zeggen. Eén van de details is bijvoorbeeld dat alle dieren meegaan in de ark. Er mogen geen diersoorten uitsterven. God legt dus een enorme zorgzaamheid aan de dag om dat te realiseren. Als je dan ziet hoe slordig wij omgaan met het uitsterven van dieren, houdt dit verhaal ons een spiegel voor. Wie zegt “maar dat is allemaal zo niet gebeurd”, mist dat punt."

Als ik de verhalen over de zondvloed en over de schepping van de mens anders dan letterlijk mag lezen, wat betekent dat voor het Bijbelverhaal over de opstanding van Jezus uit de dood?
"Voor elk verhaal is het genre heel belangrijk. Genesis 2 is een heel ander genre dan bijvoorbeeld een brief van Paulus. Als Paulus zegt dat het geloof van christenen staat of valt met Christus’ opstanding, is dat rechttoe-rechtaan. Je doet de tekst dan onrecht als je daar een andere draai aan geeft. Het behoort volgens Paulus immers tot de kern van het geloof. Zo beleef ik dat ook zelf. De opstanding is een groter wonder dan alle andere. We worden geïntroduceerd in een nieuwe werkelijkheid, die we ons nauwelijks kunnen voorstellen."

"De Bijbel kan heel goed voor zichzelf spreken. Ik geloof in de geestelijke kracht van de Bijbel."

In de Nederlandse en Vlaamse samenleving speelt de Bijbel geen grote rol meer. Wat missen we als we de Bijbel dicht laten als verouderd, achterhaald of te moeilijk?
"Vooral hoop. En een bron van zingeving. Zingeving is voor veel mensen van nu een enorm probleem, want hoe doet je dat? Ook missen we vertrouwen – het idee dat deze werkelijkheid niet een toevallige speling van het lot is, maar dat er Iemand is die er uiteindelijk zorg voor draagt. Verder missen we het grotere verhaal waarin we opgenomen zijn, en een besef van onze taak of roeping. De Bijbel reikt dat allemaal aan vanuit zijn verhaal over God die een relatie met ons sticht."

Raak je toch niet de Bijbel kwijt, als je probeert om die op allerlei punten in overeenstemming te brengen met de wetenschap?
"Dat willen we dus juist niet. Het alternatief is wat ik een naïeve lezing van de Bijbel noem: “ik neem het voor waar aan zoals het er staat”. Dat is, denk ik, nóg ingewikkelder. Daarmee roep je niet alleen allerlei problemen op maar doe je ook geen recht aan de tekst. Deze Bijbeleditie wil helpen om te laten zien dat het anders kan. Wat overigens niet wil zeggen dat je deze Bijbeleditie nodig hebt om te weten wat de Bijbel wil zeggen. De Bijbel kan heel goed voor zichzelf spreken. Ik geloof in de geestelijke kracht van de Bijbel.

Hoelang ik er ook mee bezig ben, de Bijbel blijft me verrassen en blijft actueel. De Geest van God komt erin mee en doet zijn werk; dat raakt het hart. De Bijbel is voor mij het oriëntatiepunt bij uitstek en een bron van geloof, hoop en liefde. Ik zou niet goed zonder kunnen."

Dit artikel was het tweede deel van een interview met van den Brink. In deel 1 spreekt van den Brink onder andere over de spanning tussen geloof en wetenschap en gaat hij in op onderwerpen als klimaat, natuur en zelfbeeld. Bovenstaand verhaal verscheen eerder op de site van NBG en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Rianne Versteeg-Aantjes
Boekfragment

Zwanger in een onzuivere wereld: hoe blijf je dicht bij Gods plan?

Niet alleen jonge kinderen zijn beïnvloedbaar door de onzuiverheid van de wereld, ook jij als zwangere vrouw – en dús ook dat ongeboren kindje waar je nu nog een eenheid mee vormt – bent dat. God geeft jou als moeder medeverantwoordelijkheid voor een

Frankrijk en Israël
Nieuws

Franse Joden vluchten met hulp van christenen naar Israël: “Het voelt als thuiskomen”

Bijna vijftig Joden uit Frankrijk zijn onlangs aangekomen in Israël, op de vlucht voor het toenemende antisemitisme in hun thuisland. Hun reis werd mogelijk gemaakt met steun van een christelijke organisatie. De groep werd op Ben Gurion Airport harte

The King’s Army
Positief nieuws

Evangelisten zien geestelijke doorbraak in Verenigd Koninkrijk: "De kerk is aan het ontwaken"

Na decennialang bekend te hebben gestaan als een moeilijk missiegebied, lijkt het geestelijk klimaat in het Verenigd Koninkrijk snel te veranderen. Steeds meer mensen zijn bereid om het Evangelie te aanvaarden. Christenen komen in beweging om het ook

Ad de Bruijne
Nieuws

Theoloog teleurgesteld in kritiek NGK-prominenten: 'Kort door de bocht'

Homoseksuele gemeenteleden met een relatie zijn binnen de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) welkom aan het avondmaal en in de ambten, zo werd onlangs besloten tijdens de generale synode. Zes prominente theologen uitten onlangs kritiek, maar theo

YouTube
Nieuws

Voormalig boeddhistische monnik beweert de hel te hebben gezien na zelfmoordpoging

Steve Kang, ooit boeddhistisch monnik en nu evangelisch voorganger, vertelt openhartig over een schokkende ervaring die zijn leven voorgoed veranderde. Na een zelfmoordpoging in 1998 zegt hij dat hij terechtkwam op een plek die hij alleen als de hel

Ds. K. van Olst
Nieuws

Hersteld hervormd Vriezenveen hoopt op komst ds. K. van Olst

De hersteld hervormde gemeente te Vriezenveen hoopt ds. K. van Olst (foto) als nieuwe dominee te verwelkomen. De predikant, die sinds 2014 verbonden is aan de hersteld hervormde gemeente van Doornspijk, moet de opvolger worden van ds. IJ. R. Bijl die

Lex Paleaux
Interview

Schrijver Lex Paleaux over trauma en vergeving: “Ik geloofde dat God er was, maar niet voor mij” 

Lex Paleaux groeide op in een christelijk gezin in Friesland. Als jongetje geloofde hij vurig dat God hem zou opvangen als hij zich aan Hem overgaf. "Ik was er namelijk echt van overtuigd dat ik opgevangen zou worden", vertelt hij. "Want daar werden

Ds. W. Visscher
Video

GerGem-predikant wijst op ouders die gezag misbruiken

Wie dragen er gezag over ons leven? Volgens de Bijbel zijn dat onze vaders en moeders en al die anderen die over ons gesteld zijn. Maar wat nu als je als kind te maken hebt gehad met bijvoorbeeld seksueel misbruik? Hoe moet je over gezag spreken als

Meerartikelen

Steven Paas
Column

De barmhartige Samaritaan: op wie in de gelijkenis lijk jij het meest?

In de gelijkenis van de 'Barmhartige Samaritaan' in Lukas 10:25-37. Daarin beantwoordt Jezus de vragen van een Joodse Wetgeleerde (nomikos) hoe hij in de hemel kan komen (vgl. Lukas18:18) en wie zijn naaste is. In eerste instantie antwoordt Jezus met

Herman Selderhuis
Persbericht

Eredoctoraat voor prof. dr. Herman Selderhuis

De Universiteit Zürich heeft laten weten aan Herman Selderhuis, hoogleraar kerkgeschiedenis en kerkrecht aan de Theologische Universiteit Apeldoorn, een eredoctoraat toe te kennen voor zijn invloedrijke onderzoek van de Reformatie. Tevens ontvangt hi

Richard Groenenboom
Interview

Volgens Richard begint de kerk in het gezin: “Wat als de preekstoel wegvalt?”

Hoe leef je je geloof als christen in Noord-Korea, een land waar een Bijbel bezitten levensgevaarlijk is? Richard Groenenboom ontmoette broeder Bae, die in het geheim opgroeide met fluisterende Bijbelverhalen en verstopt geloof. Zijn indrukwekkende g

Waarheidsvriend
Nieuws

Reinald Molenaar benoemd tot nieuwe hoofdredacteur van De Waarheidsvriend

Reinald Molenaar (40) uit Ede is benoemd tot nieuwe hoofdredacteur van De Waarheidsvriend, het weekblad dat verbonden is aan de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Dat maakte het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond vandaag

Ds. D. I. B. van der Meulen
Nieuws

Ds. D. I. B. van der Meulen aanvaardt beroep uit Herwijnen en verlaat Amsterdam

De Gereformeerde Kerk in Herwijnen mag binnenkort een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. D. I. B. van der Meulen (foto) heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. De predikant is momenteel verbonden aan de protestantse gemeente 'Licht Oud Zuid' in

Trump
Nieuws

Katholieke leiders boos op Trump om AI-foto als paus

Dat Donald Trump een foto deelde van zichzelf als paus, terwijl het Vaticaan nog door een periode van nationale rouw gaat na het overlijden van paus Franciscus, stuit op veel kritiek. De katholieke leiders van New York hebben fel uitgehaald naar de A

Chinese vlag
Nieuws

Christelijke organisatie slaat alarm over nieuwe Chinese wetgeving

De Korean Church Media Association slaat alarm over nieuwe Chinese wetgeving die het christelijke geloof en zendingswerk zwaar kan beperken. Dat meldt The Christian Post. De nieuwe wetgeving ging op 1 mei in en lijkt volgens de organisatie vooral ger

Oegandese vlag
Nieuws

Evangelist vermoord na bekering van moslims in Oeganda: "Hij riep mensen op om Jezus te volgen"

De Oegandese evangelist David Washume is op brute wijze om het leven gebracht nadat hij tijdens een openluchtevenement meerdere moslims tot geloof in Jezus Christus had geleid. Lokale bronnen melden dat hij werd doodgestoken terwijl hij onderweg naar

Jeffrey Schipper
Hoofdredactioneel commentaar

Sommige christenen strijden met wapens van Gods tegenstander

Hoewel het christenleven vaak vredig lijkt - met kerkdiensten en conferenties - herinnert de Bijbel ons eraan dat er een onzichtbare strijd gaande is. Wie zich laat sussen door comfort of misleiding, loopt gevaar. Zeker in een tijd waarin leugens wor

Ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant stelt dat de kerk in noodweer terechtgekomen is

Volgens ds. P. den Ouden verkeert de kerk in noodweer. Dat stelde de HHK-predikant in een recente preek. Den Ouden wees onder meer op de ontkerkelijking die volgens hem als een storm over ons land raast. Aan zijn toehoorders vroeg Den Ouden of dit oo

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe voorganger gemeenteleden verbood om zijn conferentie bij te wonen

Een aantal jaar terug leidde spreker Wilkin van de Kamp in Zuid-Amerika een meerdaagse conferentie. Maar daarbij stuitte hij op onverwacht verzet. Een van de lokale voorgangers verbood zijn gemeenteleden namelijk om de conferenties van Van de Kamp bi

Jesus Film Project
Positief nieuws

Mijlpaal: Jezus-film nu vertaald in meer dan 2000 talen

De Jesus Film Project, een bediening van Cru (voorheen Campus Crusade for Christ), heeft een bijzondere mijlpaal bereikt. De bekende film over het leven van Jezus is nu vertaald in maar liefst 2.200 talen. De nieuwste vertaling is in het Bouna, een d