cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
latzel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 januari 2023 door Redactie

Hoger beroep tegen ds. Olaf Latzel vindt 23 februari plaats

Het hoger beroep dat het parket van Bremen heeft aangespannen na de vrijspraak van ds. Olaf Latzel zal op 23 februari dienen. Dat bevestigt de predikant desgevraagd zelf tegenover het Reformatorisch Dagblad. Tijdens het hoger beroep wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld, maar wordt er gekeken of er juridische of procedurele fouten gemaakt zijn tijdens het proces.

De predikant werd in mei 2022 vrijgesproken van de aanklachten die tegen hem waren ingediend. Hij was eerder veroordeeld voor volksopruiing, maar de rechtbank sprak hem daarvan uiteindelijk vrij in hoger beroep. Daarop kon het parket van Bremen, dat de predikant had aangeklaagd, alleen nog in hoger beroep met betrekking tot juridische of procedurele fouten. Van die mogelijkheid heeft men gebruik gemaakt. Omdat de zaak niet inhoudelijk behandeld wordt, zal de zitting slechts een dag duren.

Afgelopen zondag maakte de predikant aan het einde van de dienst in ‘zijn’ Martinigemeente in Bremen bekend dat dit beroep op 23 februari zal dienen. In verband met deze zaak, zal hij tussen 10 februari en 10 maart niet voorgaan en geen ambtelijke werkzaamheden verrichten. Dat staat de Evangelische Kirche Deutschland (EKD), waartoe zijn gemeente behoort, namelijk niet toe.

Voorgeschiedenis
Ds. Olaf Latzel werd in 2020 veroordeeld voor aanzetten tot haat en volksopruiing vanwege uitspraken die hij een jaar eerder deed tijdens een huwelijksseminar. Volgens het Openbaar Ministerie zette hij homoseksuelen weg als misdadigers en stelde hij dat homoseksualiteit een vorm van degeneratie van de maatschappij is. Ook noemde hij “gendertroep” een “aanval op Gods scheppingsorde die duivels en satanisch is”. De rechtbank achtte de aanklacht bewezen en veroordeelde Latzel tot een geldboete van 8100 euro.

Latzel deed de uitspraken inderdaad en bood daar eerder al publiekelijk zijn excuses voor aan. Hij gaf toe het woord ’misdadigers’ te hebben gebruikt, maar voegde daar direct aan toe dat hij daarmee niet op alle homoseksuelen doelde. Hij sprak naar eigen zeggen over de ”militante agressors die ons als gemeente de afgelopen jaren steeds weer belaagd en blasfemisch belasterd hebben”.

Diverse bronnen rondom de kerk meldden destijds dat dit inderdaad het geval was. Vrijwel iedere zondag wordt de Sint-Martinikerk in Bremen, waar Latzel predikant is, belaagd door homoactivisten die op zeer provocerende wijze demonstreren. Daarbij worden ook regelmatig godslasterende leuzen geuit. Ook dragen de demonstranten gewaagde en uitdagende outfits. Verder werden er antichristelijke leuzen op het kerkgebouw geklad, werd de auto van Latzel bekrast en kreeg hij doodsbedreigingen. Ook werden erediensten verstoord.

Twee jaar later, in 2022, werd Latzel vrijgesproken van zijn eerdere veroordeling.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De vooringenomen tegenstanders van ds. Latzel kunnen het niet hebben dat de dominee is vrijgesproken, en proberen nu via evt. gemaakte procedurele vormfouten hun gram te halen. Wat een zure en zielige mensen.