cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Stieneke van der Graaf
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 januari 2023 door Redactie

Volgens CU-kamerlid Stieneke van der Graaf ziet de overheid de burger te vaak als klant

In een kamerdebat van vorige week hebben Tweede Kamerleden hun zorgen geuit over de staat van de rechtsstaat. Zo zouden mensen veelal door overheidsinstanties als klant gezien worden in plaats van burgers met rechten. Daarnaast is het vertrouwen van de burger in de overheid drastisch geslonken maar zou ook de overheid de burger wantrouwen. ChristenUnie-kamerlid Stieneke van der Graaf schoof aan in het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht! en pleit voor verandering.

Klimaatcrisis, stikstofcrisis, energiecrisis en de smeulende puinhopen van de toeslagenaffaire. Het ene hoofdpijndossier na het andere hoofdpijndossier volgt elkaar in rap tempo op. Dit alles leidt tot wederzijds wantrouwen tussen overheid en burger. Vorige week werd in een kamerdebat gesproken over het vertrouwen van de burger in de overheid en vice versa.

Van der Graaf licht toe hoe dat debat verliep: “Veel kamerfracties deden mee en de vinger werd op verschillende kanten van onze democratische rechtsstaat gelegd. Zo ging het over het vertrouwen van burgers in de overheid maar ook over beslissingen die de politiek wel of niet zou moeten nemen. Zelf heb ik aandacht gevraagd voor de wijze hoe de overheid met burgers omgaat, of zij dienstbaar is aan de inwoners en of zij een schild vormt voor diegenen die het meest kwetsbaar zijn. De vraag is eigenlijk: ‘Staat de overheid naast mensen of er tegenover?”, zegt Van der Graaf.

Volgens Van der Graaf is dat laatste veelal het geval. "Dat is niet goed en dat heb ik ook kenbaar gemaakt in het debat. Naar mijn mening ziet de overheid de burger te vaak als klant. Dat wordt soms erg zichtbaar als je bijvoorbeeld naar het gemeentehuis gaat waar je moet melden bij een klantcontactcentrum of je een klantmanager krijgt toegewezen. Zie onze burgers niet als klanten maar als mensen”, oppert Van der Graaf.

Van der Graaf pleit dan ook voor verandering. “De overheid zou een schild moeten zijn voor mensen die het meest kwetsbaar zijn. Dat betekent dat je ook mild en rechtvaardig moet zijn, en dat kan beiden. Te vaak zie we nog dat de overheid als een soort procespartij tegenover de burger staat, denk bijvoorbeeld aan het beleid rondom schuldenaanpak. Als burgers schulden hebben, komen ze geregeld in aanraking met de overheid, dan zullen we daarin geen wantrouwen maar vertrouwen moeten uitstralen.”

Benieuwd naar de volledige bijdrage van CU-kamerlid Stieneke van der Graaf? Bekijk dan de video van Uitgelicht! hieronder terug.

Neem een kijkje op de site van Family7

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen