Van der Graaf licht toe hoe dat debat verliep: “Veel kamerfracties deden mee en de vinger werd op verschillende kanten van onze democratische rechtsstaat gelegd. Zo ging het over het vertrouwen van burgers in de overheid maar ook over beslissingen die de politiek wel of niet zou moeten nemen. Zelf heb ik aandacht gevraagd voor de wijze hoe de overheid met burgers omgaat, of zij dienstbaar is aan de inwoners en of zij een schild vormt voor diegenen die het meest kwetsbaar zijn. De vraag is eigenlijk: ‘Staat de overheid naast mensen of er tegenover?”, zegt Van der Graaf.
Volgens Van der Graaf is dat laatste veelal het geval. "Dat is niet goed en dat heb ik ook kenbaar gemaakt in het debat. Naar mijn mening ziet de overheid de burger te vaak als klant. Dat wordt soms erg zichtbaar als je bijvoorbeeld naar het gemeentehuis gaat waar je moet melden bij een klantcontactcentrum of je een klantmanager krijgt toegewezen. Zie onze burgers niet als klanten maar als mensen”, oppert Van der Graaf.
Van der Graaf pleit dan ook voor verandering. “De overheid zou een schild moeten zijn voor mensen die het meest kwetsbaar zijn. Dat betekent dat je ook mild en rechtvaardig moet zijn, en dat kan beiden. Te vaak zie we nog dat de overheid als een soort procespartij tegenover de burger staat, denk bijvoorbeeld aan het beleid rondom schuldenaanpak. Als burgers schulden hebben, komen ze geregeld in aanraking met de overheid, dan zullen we daarin geen wantrouwen maar vertrouwen moeten uitstralen.”
Benieuwd naar de volledige bijdrage van CU-kamerlid Stieneke van der Graaf? Bekijk dan de video van Uitgelicht! hieronder terug.
Neem een kijkje op de site van Family7
