Christelijke 'protest-eredienst' voor stadhuis in Indonesiƫ verboden door handhavers

Een kerk in Indonesiƫ werd op 8 januari verboden een zondagsdienst te houden voor een stadhuisgebouw, waar de kerk juist naartoe was uitgeweken omdat ze haar vorige plek van bijeenkomst in een winkelcentrum was kwijtgeraakt. Dat melden verschillende bronnen, schrijft Morning Star News.
Na verzet tegen de bijeenkomsten van de kerk in een winkelcentrum in Medan, verbood het hoofd van de Medan Public Order (SPP), Rakhmat Harahap, de Elim Church Indonesia samen te komen in de buurt van het stadhuis van Medan.
Harahap zei dat de kerk geen toestemming had om bijeen te komen voor het stadhuis van Medan. Net zoals ambtenaren eerder hadden gezegd dat er geen toestemming was gegeven om bijeen te komen in de Suzuya Mall in het Marella-gebied van Medan.
Een video die op social media verscheen, toont de gemeenteleden die te midden van het verkeer op Kapten Maulana Street staan. Deze plek ligt op ongeveer 150 meter van het stadhuis van Medan.
Bruiloft
De video toont een kerkleider die Harahap vraagt om hem te vertellen wie dan tot het verbod op samenkomsten van de gemeente heeft besloten, waarop Harahap antwoordt: "Dat hoef ik je niet te laten weten."
"We moeten het weten", antwoordt de kerkleider en hij steekt vervolgens zijn hand op en zegt: "Deze man heeft een bevel van zijn commandant gekregen." Daarna hoor je een vrouw zeggen: "Er komt een bruiloft, we moeten daar allerlei spullen voor meenemen", maar de agenten reageren niet.
De maker van de video vertelt dat handhavers van de Openbare Orde kerkleden hebben verboden om voertuigen op de locatie te parkeren. Ze weerhouden hen er ook van de autodeuren te openen.
In de video zegt Harahap dat de locatie bij het stadhuis niet was toegewezen voor religieuze diensten en daarom wordt tegengewerkt door mensen uit de omgeving. Harahap zei op 14 januari in de online krant TribunMedan dat de kerk geen toestemming heeft om een religieuze dienst op de desbetreffende locatie te houden. Hij voegde eraan toe dat er geen verbod is op christelijke erediensten, maar dat alle partijen zich aan de wetgeving moeten houden.
Eerwaarde Henrik Lokra, uitvoerend secretaris van justitie en vrede van de Communion of Christian Churches (PGI), vertelde Morning Star News dat de kerk eerder een ruimte huurde in Suzuya Mall voor hun bijeenkomsten, maar deze overeenkomst werd abrupt beƫindigd. "Er was een ruimte gehuurd in Suzuya Mall, maar ze werden tegengewerkt door een groep mensen", aldus Lokra. "Later verzette het lokale bestuur zich er ook tegen, omdat het winkelcentrum, zo zeggen ze, niet is aangewezen als een plaats van aanbidding."
De kerk heeft sinds 1 januari drie keer bijeenkomsten gehouden in de buurt van het stadhuis van Medan, zegt Suryani Paskah Naiborhu, die penningmeester is van een lokale christelijke jeugdbeweging.
Suryani vindt dat het verbieden van aanbidding in strijd is met alle hogere wetgeving, inclusief de grondwet. Het stadsbestuur van Medan speelt een rol bij het oplossen van het probleem waarmee de kerk wordt geconfronteerd.
Lokra is het daarmee eens en zegt dat de regering christenen niet moet blijven bedreigen. "De regering heeft door de grondwet de verantwoordelijkheid gekregen om de problemen van deze samenleving op te lossen."
Protest
Het houden van religieuze diensten op de trottoirs of voor de overheidsgebouwen om de aandacht te trekken van hoge functionarissen in het land met een moslimmeerderheid is geen nieuwe praktijk.
In de jaren negentig, op het hoogtepunt van het Indonesische New Order-regime, begonnen gemeenten van de Christelijke Kerk van Protestants Indonesiƫ (GKPI) en katholieken in dezelfde stad, Medan, dezelfde praktijken na het verbieden van hun kerkdiensten.
Indonesiƫ staat op de 33e plaats op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. De Indonesische samenleving heeft de afgelopen jaren een meer conservatief islamitisch karakter aangenomen. Kerken die zich bezighouden met evangelisatie lopen het risico het doelwit te worden van islamitische extremistische groeperingen.
Praatmee