Met ds. Van Zanden terug naar zijn roots: "Voor ik het wist zat ik in een pastorie"
"Voordat ik goed en wel besefte wat er aan de hand was, vond ik mijzelf terug in een pastorie", vertelt ds. G. van Zanden (PKN) in een aflevering van de RD-serie 'Terug naar de Wieg'. Toen Van Zanden theologie stuurde, had hij nog geen benul dat hij later predikant zou worden, vertelt hij aan presentator Robert Jansema. Jansema ging met de hervormde predikant terug naar de plek waar Van Zanden opgroeide: Oosterwolde.
Momenteel is Van Zanden predikant van de Hervormde Gemeente in Katwijk. Daarvoor diende de 36-jarige Van Zanden de Gereformeerde Kerk van Urk en de Hervormde Gemeente van het Drentse plaatsje Pesse. Dat hij predikant zou worden, kon Van Zanden niet bevroeden toen hij theologie studeerde. "Ik moest een studie kiezen toen ik 18/19 jaar en ik vond het op dat moment vrij logisch om te kiezen voor iets dat mij het meest interessant leek. Dat was theologie", vertelt Van Zanden. "Daar zat van alles in: geschiedenis, talen, een beetje godsdienst, mensen. Dat leek mij wel wat."
Op een gegeven moment ontving Van Zanden een telefoontje uit Pesse. "Van dat hele plaatsje had ik nog nooit gehoord. Het ligt vlakbij Hoogeveen. Samen met de dorpen Fluitenberg en Stuifzand vormde Pesse een Samen-Op-Weg-gemeente die zowel hervormd als gereformeerd was. Aan de hervormde kant zochten ze nog een dominee. Ik ben vervolgens met de beroepingscommissie gaan praten en voordat ik goed en wel besefte wat er aan de hand was, trof ik mijzelf aan in een pastorie."
Op de vraag of het predikantschap voor Van Zanden niet te vroeg kwam, zegt hij: "Met de kennis van nu zeg ik dat het veel beter is om pas predikant te worden als je duidelijk een roeping hebt. Zodat je duidelijk weet wat je te doen staat, wie je Zender is en welke opdracht je in een gemeente te vervullen hebt."
Op een zondagavond toen Van Zanden niet hoefde te preken, bezocht hij met zijn vrouw een avonddienst van de Gereformeerde Gemeente in Noordscheschut. Voor de twee was dit kerkverband nog relatief onbekend. "Je had dat hier niet echt. Dus wij belden de koster op om te vragen of mijn vrouw een hoedje moest dragen tijdens de dienst. Ik dacht: als die koster op zondag de telefoon opneemt, zat het allemaal wel meevallen."
"De koster nam op en zei daarna: 'Het zou wel fijn als uw vrouw met bedekt hoofd naar de kerk kwam.’ Wij zijn ernaar toe gegaan", vertelt Van Zanden. Het bezoek aan de Gereformeerde Gemeente heeft veel veranderd aan het predikantschap van Van Zanden. "Hoewel het geleidelijk is gegaan, heeft het mijn kijk op de eredienst en de roeping van een predikant wel veranderd."
"Het is niet zozeer dat je er als predikant voor zorgt dat de mensen het wat naar hun zin hebben en een fijne dienst hebben, zoals men dat zegt. Het gaat om de vraag of er hier een ontmoeting met God kan plaatsvinden en dat in deze dienst duidelijk wordt wat de Heere van ons vraagt en ons de weg tot behoud gewezen wordt. Krijgt Christus hier waarde op de manier waarop Hij wordt bezongen en wordt bepredikt?"
Het bezoek aan de Gereformeerde Gemeente maakte dat Van Zanden anders ging preken. "Het is allemaal wel een beetje terugkijkend, maar ik denk dat ik Bijbelser ben gaan preken. Het gaat er niet zozeer om dat je een leuk actueel verhaaltje vertelt, maar dat je kijkt wat Gods Woord hier daadwerkelijk zegt. Wat ik daar echt geleerd heb is dat er ook altijd lijnen liggen naar ons hart. Ik zou zeggen: de bevindelijke lijnen. Altijd komt er de vraag op ons af: Zo is het met David, Gideon, Jona of Petrus, maar hoe zit het met jou?", zegt Van Zanden.
Benieuwd naar de volledige video? Bekijk dan onderstaande video terug.
Praatmee