Moti werd uitgedaagd om uit te zoeken wie Jezus is: "Zwijgen over Hem is geen optie"

Levensverhaal30 januari 2023 Israël en de Bijbel
Mordechai -Moti- Vaknin

Over Jesjoea weet Mordechai -Moti- Vaknin vrijwel niets, maar de naam Jezus kent hij wel. Want haat de halve wereld de Joden niet juist vanwege die naam? Moti wordt uitgedaagd om uit te zoeken wie Jesjoea is en komt uiteindelijk tot geloof. Nu is hij betrokken bij One for Israel, maar ook bij Chosen People Ministries. De verkondiging van het evangelie in Israël is zijn allergrootste passie. 

Moti ziet in 1984 in Haifa het levenslicht en groeit op als enig kind in een Marokkaans-Joods gezin. Tot zijn twaalfde jaar wordt hij seculier opgevoed, maar dat verandert als zijn vader besluit om orthodox te worden. Vanaf die dag gaan ze samen naar de synagoge en leert Moti hoe je als religieuze Jood dient te leven. Maar niet voor lang, want op zijn veertiende zegt hij het synagogeleven en de religie vaarwel.

Wegwezen!
Net als elke Israëliër moet ook Moti in dienst. Precies één week voor de Tweede Libanonoorlog in 2006 zwaait hij af. Hij heeft schoon genoeg van de constante oorlogs- en terreurdreiging en besluit Israël te verlaten. Amerika lonkt om daar zijn grote droom waar te maken: fotograaf worden. Eenmaal in New York gaat Moti naar de fotoacademie, en om wat bij te verdienen aan de slag bij een pizzeria als mashgiach, toezichthouder op de Joodse spijswetten (kasjroet).

“Stop maar”, zegt Moti weer, “probeer je mij nu te bekeren tot het christendom. Kansloze missie!”

Moti: “Naast mijn opleiding werkte ik dus als kasjroet-inspecteur in een restaurant. Het ging me goed en alle ingrediënten voor een geweldig leven waren binnen handbereik: geld, vrouwen, alcohol, drugs en feesten. Aan de buitenkant leefde ik The American Dream, maar van binnen was alles grijs en leeg.”

Een wonderlijk gesprek
Op een dag komt een man de pizzeria binnengelopen. In het Hebreeuws vraagt hij of hij naar het toilet mag. Moti is verbaasd dat de Amerikaan, Rory genaamd, zijn taal spreekt en benieuwd hoe dat komt. “Ik ben christen en ik hou van Israël”, zegt Rory, “en van de Israëliërs. Ik zou zelfs willen sterven voor Israël.” Moti kijkt hem verbaasd aan: “Wow! Ik ben een Israëliër en heb gediend in het leger. Maar ik wil pertinent níet sterven voor Israël en ben juist zo ver mogelijk weggegaan.” Moti vindt het absurd dat deze New Yorker zoveel van Israël houdt.

Dan ontstaat er een wonderlijk gesprek tussen de twee mannen:
“Zeg eens, Rory, zou jij als christen het Joodse volk juist niet moeten haten, omdat wij Jezus hebben gedood?”
Waarna Rory antwoordt: “Zeker niet. Want dat hebben wij allemaal gedaan.”
“Ik ook? Wil jij nu beweren dat ík ook Jezus heb gedood!”, luidt Moti’s wedervraag.
“Moti, we zijn allemaal zondaren”, vervolgt Rory, “en we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”
“Stop maar”, zegt Moti weer, “probeer je mij nu te bekeren tot het christendom. Kansloze missie! Christenen geloven bijvoorbeeld dat Jezus uit de dood is opgestaan, maar in mijn Joodse Bijbel staat dat alleen Abraham rechtstreeks naar God is gegaan.”
“Abraham? Zeker weten, Moti?”
“Denk jij dat ik dat mis heb? Ik ben een Israëliër, ík spreek Hebreeuws en heb de Tenach gelezen in die taal!”
Hierna haalt Rory zijn Bijbel tevoorschijn en laat Moti de passage lezen over Elia, die rechtstreeks naar de hemel gaat. Niet Abraham dus. Moti valt stil!

"Ik besloot om de Bijbel zelf te gaan lezen! Ik opende de Tenach en kwam toevallig (!) terecht in Jesaja 53."

Geprikkeld
“Die dag kwam ik geïrriteerd thuis”, vertelt Moti. “Het was toch belachelijk dat een heiden, een niet-joodse christen (en ik spuugde op de grond bij het uitspreken van dat woord) meer wist over mijn Bijbel dan ik als Jood! Ook meer wist over de Messias dan ik. Dat kon echt niet… en ik besloot om de Bijbel zelf te gaan lezen! Ik opende de Tenach en kwam toevallig (!) terecht in Jesaja 53.”

Via-via komt Moti in contact met mensen van Chosen People Ministries. Zij nemen hem mee naar een messiaanse gemeente, alhoewel hij dat niet beseft.
Moti: “Ik kijk rond in deze ‘synagoge’ en zie jongens en meisjes, Joden en niet-Joden. Plotseling zegt een man: ‘Jesjoea, zegen ons!’ Ik draai me om naar de vriendin naast me en vraag: ‘Hé, psst, wie is Jesjoea?’ ‘Dat is Jezus’, zegt ze. Ik spring op en schreeuw: ‘Wat! Ben jij gek geworden? Waarom heb je mij op sabbat hiernaartoe gebracht? Híer hoor ik niet te zijn!”

Waarom zo bang?
Op een dag hoort Moti dat er een heel beroemde rabbijn in New York is. Oké, denkt hij, ik heb nu diverse profetieën over de Messias gelezen, en ook het een en ander over Jesjoea. Nu ga ik aan deze rabbijn vragen hoe het nu zit met het Nieuwe Testament, en met Jesjoea. Hoe past Hij in het geheel?

Zodra de rabbijn de woorden ‘Jesjoea’ en ‘Nieuw Testament’ hoort, wordt hij heel ernstig, en vraagt hij aan Moti wie hem over Jesjoea heeft verteld. “Niemand”, antwoordt Moti, “Ik heb over Hem gelezen.” Vervolgens pakt hij het Nieuwe Testament uit zijn tas.
De rabbijn grist het uit Moti’s handen en gooit het opzij: “Waag het niet dit boek aan te raken, kom er zelfs niet in de buurt!” Want volgens deze rabbijn vertegenwoordigt dit boek al het kwaad in de wereld, de pogroms, de Inquisitie en zelfs de Holocaust.
Enigszins onthutst vertrekt Moti weer, maar het laat hem niet los waarom het Nieuwe Testament zo’n sterke reactie bij de rabbijn oproept. Als je zo zeker bent van je zaak, waarom zou je dan bang zijn voor dit Boek?

"Jesjoea is het beste wat me is overkomen en ik wil Zijn boodschap delen in mijn land. Zwijgen over Hem is geen optie."

De extreme reactie van de rabbijn en Moti’s onbegrip hierover prikkelt hem juist om door te gaan met het lezen van het Nieuwe Testament. Wat is er mis mee? Want hij leest over Jesjoea’s leefwijze, en over Zijn liefde voor het Joodse volk. Maar ook over hoe Hij omgaat met Zijn tegenstanders en de religieuze leiders in die tijd. Corrigerend, maar altijd liefdevol. Na lang onderzoek weet Moti het zeker: Jesjoea is de beloofde Messias van Israël!

Wat zal iedereen blij zijn!
Na zijn bekering keert Moti terug naar Israël om daar te vertellen over de Messias. Want Israël moet toch weten wie Jesjoea is! Hij wil getuigen hoe Jesjoea zijn leven heeft veranderd. Wat zal iedereen blij zijn! Toch niet helemaal… Moti’s moeder is in paniek en zijn vader denkt dat hij gehersenspoeld is en bidt zelfs het Kaddisj (rouwgebed) voor zijn zoon. Moti krijgt te maken met afwijzing door familie en vrienden, met haat en zelfs doodsbedreigingen. De prijs voor menig volgeling van Jesjoea in Israël!

Maar Moti weet nú wie Jesjoea is en kan daarover niet zwijgen. “Want”, zegt hij, “Jesjoea is het beste wat me is overkomen en ik wil Zijn boodschap delen in mijn land. Zwijgen over Hem is geen optie. Jesjoea mag níet het best bewaarde geheim in Israël blijven!”

Bovenstaand artikel verscheen onlangs op de site van Israël en de Bijbel en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#317 Jeffrey & Andries Knevel over bekering, predikantentekort en eenheid katholieken-protestanten
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Amsterdam
Nieuws

Tot Heil des Volks maakt opvang vluchtelingenkinderen mogelijk

Per maart maakt Tot Heil des Volks de opvang van vluchtelingenkinderen in Amsterdam mogelijk. Dat maakt de organisatie vandaag bekend.  Rust en stabiliteitVanaf halverwege maart worden in een van de panden in het Centrum maximaal 54 alleenstaande min

Mozaiek020 Ontmoet
Nieuws

Mozaiek020 Ontmoet: in gesprek met dominee Alexander Noordijk

Op 7 januari startte een reeks van vijf bijzondere zondagochtenden: Mozaiek020 Ontmoet. Tot en met juni nodigt de jonge kerk, Mozaiek020 in Buitenveldert, elke eerste zondag van de maand, met uitzondering van mei, bekende personen uit om in gesprek t

Willem Lingeman
Video

Waarom overspel een ernstige zonde is

Veel christenen zullen het erover eens zijn dat overspel schadelijk is. Wat Willem Lingeman betreft is er bij overspel sprake van een ernstige zonde. Waarom? Dat legt de auteur van 'Verbonden voor het Leven' uit in onderstaande video. Bekijk de uitle

Ds. D.J. Budding
Video

Ds. Budding vertelt over gemeentelid die kraakheldere boodschap achterliet: "Wij willen Jezus zien"

“Geen enkele prediker is volmaakt, maar het zou wel heel erg zijn als mensen moeten zeggen dat ze Jezus in de prediking missen”. Aan het woord is ds. D.J. Budding. De emeritus-predikant binnen de PKN merkte onlangs in een preek op dat Jezus niet in d

The Chosen
Nieuws

Onderzoek: Hitserie The Chosen wordt door miljoenen niet-gelovigen bekeken

De populaire hitserie The Chosen weet ook miljoenen niet-gelovigen te bereiken. Dat meldt CBN News. Uit een kijkersonderzoek van de serie zelf blijkt dat liefst 30 procent van de kijkers een niet-gelovige achtergrond heeft. Tot dusver bekeken 108 mil

Europese Digitale Identiteit
Nieuws

ChristenUnie ongelukkig met akkoord Europese Digitale Identiteit

Donderdag 29 februari ging het Europees Parlement akkoord met een uiteindelijke overeenkomst over de Europese Digitale Identiteit (eID), een Europese digitale plek om persoonlijke gegevens en documenten in op te slaan. De ChristenUnie is er niet blij

Open Doors
Video

Saleh riskeert de dood maar stopt daarom niet met evangeliseren

Evangelist Saleh uit Jemen krijgt keer op keer met doodsbedreigingen te maken. De ene keer via een sms, de andere keer per telefoon. De boodschap is altijd hetzelfde: ‘Ze zijn naar je op zoek. Je gaat dood. Je dagen zijn geteld.’ Die woorden zijn bea

ds. A. van Hees
God

Refoweb-vragensteller mist 'profetisch spreken' in reformatorische gezindte

'De laatste tijd heb ik veel preken/lezingen beluisterd uit evangelische kringen en van Baptistengemeenten. Het viel mij op dat ze daar veel meer de nadruk leggen op de tekenen der tijden. Ze halen vaak nieuws aan en koppelen dat aan de komst van de

Meerartikelen

pakistan
Nieuws

Terdoodveroordeelde christen in Pakistan krijgt goed nieuws en hoopt op vrijspraak

Een christen die in Pakistan ter dood is veroordeeld in een blasfemiezaak, is op 20 februari vrijgesproken in een andere zaak die betrekking had op hetzelfde incident. De rechter oordeelde dat er sprake was van dubbele vervolging, aldus zijn advocaat

Johan Schep
Video

Johan Schep over het naderend oordeel: "Je hoort de voetstappen van God"

Jona moest in Ninevé de boodschap brengen van het komende oordeel. Tegelijkertijd was datzelfde oordeel een blijk van genade van God. Want God oordeelt nooit zonder dat Hij eerst waarschuwt, zo betuigt ook Johan Schep in een nieuwe aflevering van de

Iran
Nieuws

Iran wil vervolgde christenen geen naam of gezicht geven

Hoewel het aantal opgepakte christenen in Iran jaarlijks ongeveer gelijk blijft, komen hun namen en gezichten steeds minder in de publiciteit. Het Iraanse regime lijkt daarmee het gezicht van vervolging te willen wegpoetsen. Teheran arresteerde in 20

EO-podcast
Nieuws

Nieuwe EO-podcast over hoe lessen uit Jezus’ Bergrede toe te passen zijn op het leven nu

De EO en IZB voegen een nieuwe podcast toe aan de succesvolle Eerst Dit-serie. Vanaf deze week is aflevering 1 van De Leerlingen te horen. In deze nieuwe podcast onderzoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke grote vragen naar aanleiding van de bekendst

Narkisstraat
Video

Video: wat iedere christen zou moeten weten over Messiaanse Joden (deel 2)

Waarom spreken we eigenlijk over Messiaanse Joden of Messiasbelijdende Joden? Messiaans komt van het woord ‘Messias’. Aan het begin van de Bijbel, gelijk na de zondeval, belooft God dat er een Verlosser zal komen (Gen. 3:15). Die Verlosser wordt ook

Zie ik kom spoedig
Video

Wat zegt Openbaring 13 over het merkteken van het beest?

Het is voor veel mensen het bekendste en meest tot de verbeelding sprekende onderwerp van Openbaring. Wat is het merkteken van het beest en wat heeft dat te maken met kopen en verkopen? Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 27 van een 40-de

Sven en Judith
Video

Sven en Judith Likkel zijn komende zondag te gast bij Hour of Power

Komende zondag ontvangt presentator Jan van den Bosch bij Hour of Power twee bijzondere mensen: Sven en Judith Likkel. Sven raakte door een duik in ondiep water verlamd, waardoor hij nu voor de rest van zijn leven in een rolstoel zit. Echter weet hij

GlobalRize
Nieuws

GlobalRize viert 10-jarig bestaan: van enkele tweet naar miljoenenbereik

Zendingsorganisatie GlobalRize bestaat tien jaar! Op 26 februari 2014 werden de handtekeningen bij de notaris gezet en was het bestaan van Stichting GlobalRize een feit. Wat begon met een enkele tweet van Marten Visser is uitgegroeid tot een zendings

Opperrabbijn
Column

Joden worden door islamitische heren én dames uitgescholden in Nederland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs dat er sinds kort iets is veranderd in de scheldpartijen waar joden al langer mee te maken hebben. Waar het eerst vooral islamitische heren waren die zich hier schuldig aan maakten, doen de dames inm

Henri Doornbos
Video

Henri Doornbos deelt ervaringen met afwijzing en zoektocht naar acceptatie in nieuwste single

Henri Doornbos’ persoonlijke ervaringen met afwijzing en zijn zoektocht naar acceptatie klinkt door in elke noot van “Caught in the Middle”.  Deze nieuwe single die Henri uitbrengt onder de naam 'Stranger on the Road' spreekt tot het hart van iederee

Arie-Jan Mulder
Column

Een veelvoorkomend misverstand over het avondmaal en een mopperende Paulus

Als ik Bijbelstudie geef over het avondmaal, en ik vraag aan de aanwezigen in welk Bijbelboek we dan moeten gaan lezen, dan krijg ik meestal als antwoord: in de eerste Korinthe-brief. Dat is wel begrijpelijk, want daarin staan heel pittige dingen ove

Tom Wright
Boekfragment

Hoe de dood van Jezus ons een nieuwe kijk op macht geeft

Het hart van het evangelie omvat een nieuwe definitie van macht. Dat is een van de voornaamste manieren waarop christenen de dood van Jezus interpreteerden. De reden waarom het kruis zo’n levensveranderende macht had, en nog altijd heeft, is dat het