cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
De opgravingen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 december 2022 door Redactie

Inscripties van vroeg christendom in Israël blootgelegd: ‘Heer God, aanvaard dit offer’

In Boven-Galilea hebben archeologen een bijzondere ontdekking gedaan. Bij het schoonmaken van tegels van een eerder ontdekte kerk kwamen plots vier mozaïeken met inscripties tevoorschijn van christenen voor de zevende eeuw, bericht CBN News. ‘Heer God, aanvaard dit offer.’

“Opeens kwamen twee zwarte lijnen openbaar voor de hoofdingang van de kerk. We realiseerden ons dat het een inscriptie moest zijn.” Dat vertelt Jessica Rentz, de archeoloog ter plaatse. Ze ontrafelde met haar team de resten van een al opgegraven kerk, de bekende ‘Verbrande kerk’. Het staat bekend als de kerk van de martelaar Theodoros. De kerk is door de Byzantijnen gebouwd.  


Eén van de bewuste mozaïeken

Deze kerk zou de verbrande kerk genoemd worden omdat deze wellicht bij de verovering van de Perzen in de 7e eeuw verbrand is. De Perzen veroverden Jeruzalem in 614 na Christus en de Armeense historicus Sebeos denkt dat er destijds ook 17.000 christenen vermoord zijn. Alle dateringen van de kerk zijn van voor die tijd: het kan dus goed dat de kerk toen inderdaad in vlammen opging.

Professor Gregor Staab van de Universiteit van Keulen denkt dat met het opgraven voor het eerst individuele namen zijn geopenbaard. Op de inscripties staat namelijk onder meer ‘we offeren dit voor redding en hulp voor Urania en Theodoros. Heer God, aanvaard het.’ Een andere beschadigde inscriptie luidt: ‘Offer van Megas, de meest heilige bisschop, voor de vredige rust van Eusebios en Iobios, zijn broers.’

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen