Job en de Webb-telescoop: 'Waar is de weg naar de oorsprong van het licht?'

God 23 november 2022 Marjo C. A. Korpel
Webb-telescoop

Op 12 juli 2022 toonde de NASA de spectaculaire eerste foto’s van de Webb-ruimtetelescoop die een stukje universum laten zien ter grootte van een zandkorrel. Job 38:19 is daarbij ineens fascinerend, alsof de verzen ooit geschreven zijn met het oog op mensen van nu, vooral in de nieuwe bijbelvertaling. Hoe rijmen we zulke nieuwe kennis met die oude Bijbel?

Job uit Uz
Simpel gezegd gaat het bij die ruimtefoto’s om terugkijken in de tijd. Maar ook als bijbelonderzoekers proberen we dat te doen. Zo wordt van Job altijd gezegd: we weten niets van hem. Nu wist de bijbelschrijver nog wel dat Job iemand was uit het land Uz. Waar dat ligt weten we niet, maar er zijn goede redenen om aan te nemen dat het ergens in het oude Kanaän was, op de grens van Israël en Libanon. Opmerkelijk is dat juist daar, in het huidige Zuid-Syrië, Job nog altijd als heilige wordt vereerd. Er is een Job-dorp, een Job-klooster, een Job-bad (hamam), en zelfs een graf van Job en zijn familie, evenals een Job-steen. In een heel oud pelgrimageverslag schrijft de Romeinse vrouw Egeria (4e eeuw na Chr.) wat ze daar zag: het Job-dorp, het Job-graf en de Job-steen.

Job-steen
Op de zogenaamde Job-steen staat in Egyptische hiërogliefen een Kanaänitische tekst te lezen: God (El) schepper van de aarde, Baäl Zafon.

Dat verhaal van de Kanaänitische Job heeft blijkbaar zoveel indruk gemaakt dat het overal is doorverteld en verder uitgebreid.

Egeria had opgemerkt dat ook de naam Job erop was geschreven, al zegt dat niet veel. Volgens de legende was het zelfs de steen waartegen Job zat toen hij melaats ver buiten zijn stad zat. In werkelijkheid is de steen van de Egyptische koning Ramses II (13e eeuw voor Chr.). Niettemin geeft de inscriptie wel aan dat de bewoners daar in die tijd de goden El en Baäl vereerden. Uit Egyptische brieven (Amarna) weten we dat er in dat gebied toen een Kanaänitische Job onderkoning (burgemeester) was van de stad Ashtaroth. Nu bleek hij niet op zijn post te zijn toen zijn stad werd aangevallen door vijanden. De farao – die in die tijd ook over Kanaän heerste – wilde weten waarom Job afwezig was. Er wordt teruggeschreven dat koning Job ernstig ziek is en al twee maanden buiten de stad verblijft. In een andere brief worden drie getuigen genoemd die kunnen bevestigen dat Job ziek is en ver van de stad in afzondering verblijft. Die drie moeten Job dus wel hebben opgezocht, anders konden ze niet als getuigen worden aangevoerd.

Vragen aan Job
Dat verhaal van de Kanaänitische Job heeft blijkbaar zoveel indruk gemaakt dat het overal is doorverteld en verder uitgebreid, ook in Israël. In de bijbelse versie laten de bijbelschrijvers God vragen stellen aan Job: Waar is de weg naar de oorsprong van het licht?’ Letterlijk staat er in het Hebreeuws: 'waar is de weg naar de woonplaats van het licht?’, en: 'waar is de (woon)plaats van het donker?’ Alle vragen in Job 38 wijzen er wel op dat het blijkbaar ook de bedoeling is dat mensen zulke vragen stellen, en proberen antwoorden te vinden.

Menselijke taal
Nu is er wel een vraag die meteen opkomt: maar hoe sprak God dan tot Job? Wie de Bijbel doorleest zal zien dat overal waar staat: 'en God sprak’, 'en God zei’, of 'zo luidt het Woord des Heren’ het bijna altijd mensen zijn die spreken: profeten, priesters, zangers, dichters. Gedreven door de Geest spreken zij woorden van God, maar wel in hun eigen taal, en met hun eigen kennis (bijv. Job 32:8). Zo sprak de profeet Amos, die van een boerenbedrijf kwam, in beelden uit de landbouw. En de profeet Ezechiel, die priester was, gebruikte enorm veel beeldspraak over de tempel. Ook als het over de Schepping gaat, gebruiken de schrijvers daarvoor allerlei verschillende voorstellingen. Niet alleen in Genesis 1 en 2 wordt over de Schepping gesproken, maar ook in de Psalmen, de profetenboeken en dus in het boek Job.

Toen onlangs de eerste beelden van de Webb-telescoop getoond werden, leek het wel alsof die woorden in het boek Job ooit geschreven waren voor nu: 'Waar is de weg naar de oorsprong van het licht? En waar is de plaats van het donker?’

Bijbelse vragen over het oerbegin
Daaraan is te zien dat ook toen mensen zich al afvroegen: hoe zijn wij mensen hier gekomen? Hoe is deze hele aarde ontstaan? Waar komt het licht vandaan? Spottend wordt tegen Job gezegd: Jij weet dat vast, want jij bent toen toch al geboren? De bijbelschrijver realiseert zich hier: God is geen mens. God is zoveel groter dan mensen, als mens kunnen we God helemaal niet begrijpen. Wat weten wij van het ontstaan van het licht? Wat weten wij van het ontstaan van de aarde?

Webb-telescoop
Toen onlangs de eerste beelden van de Webb-telescoop getoond werden, leek het wel alsof die woorden in het boek Job ooit geschreven waren voor nu: 'Waar is de weg naar de oorsprong van het licht? En waar is de plaats van het donker?’ Want daarover gaan die ontdekkingen van de Webb-telescoop: over de weg van het licht. De snelheid van het licht is de snelste beweging die maar mogelijk is, 300.000 kilometer per seconde. Nee, dat wist men in bijbelse tijden nog niet. Maar de mens heeft wel verstand gekregen om dingen te onderzoeken. En met de Webb-telescoop kunnen we nu zó ver kijken, dat we miljarden lichtjaren terug in de tijd kunnen zien.

Terugkijken in de tijd
Zoals we dus via onderzoek naar oude teksten terug in de tijd kunnen om die Job uit Kanaän te ontdekken, zo kunnen we nu ook via die Webb-telescoop inderdaad bijna die oorsprong van het licht zien. Als je die foto’s ziet, dan besef je ineens hoe klein wij mensen zijn. Dat is ook wat bij alle discussies over de foto’s naar voren kwam in actualiteitenprogramma’s. De nietigheid van de mens. Eigenlijk net zoals die schrijver van het boek Job al die vragen beschrijft van God: wat weet jij ervan, Job? Was jij erbij, bij dat oerbegin? De foto’s geven ook iets weer van de enorme schoonheid van het heelal. Met een beetje fantasie zie je bij een van de foto’s Michelangelo’s bekende fresco erin, de schepping van Adam, twee handen die elkaar bijna raken.

Sterrenkundige Vincent Icke zei in het programma Op1 erover: 'Het is gewoon prách-tig! Het is een totaal wonder!’ Waarbij hij snel aantekende dat Simon Stevin al zei:

Een wonder is geen wonder. Want hoe wonderlijk iets ook is, er moet een verklaring voor zijn.

Met een beetje fantasie zie je bij een van de foto’s Michelangelo’s bekende fresco erin, de schepping van Adam, twee handen die elkaar bijna raken.

Dat is niet zo’n gekke gedachte. De foto’s van de Webb-telescoop laten zien hoeveel meer we tegenwoordig weten, maar ook: hoe gigantisch veel meer er nog te onderzoeken is dan men in bijbelse tijden ooit had kunnen bedenken. In bijbelse tijden was de wereld nog redelijk overzichtelijk. Zo begon de bijbelschrijver het scheppingsverhaal met de mens. Inmiddels weten we dat we als mens echt nog maar pas komen kijken (300.000 jaar).

De unieke aarde
Voordat de mens gevormd werd, om die bijbelse taal even te gebruiken, was er al minstens 13 miljard jaar aan voorafgegaan waarin de sterrenstelsels zijn ontstaan, en heel veel later ook ons zonnestelsel. Met de aarde, die unieke blauwe bal, met zuurstof voor ons als hoogtepunt. En al weten we nu zoveel meer, tegelijk blijft het zo onnoemelijk groots dat we het niet anders kunnen aanduiden dan als een wonder, of ook: een Godswonder. Gods grootsheid blijkt nog miljarden malen groter te zijn dan de bijbelschrijvers ooit hebben kunnen bevroeden.

God is geen mens
Toen de Russische kosmonaut Joeri Gagarin in 1961 als eerste mens in een baan om de aarde vloog zou hij hebben gezegd dat hij God niet was tegengekomen. Alsof God op een troon in de ruimte zou wonen. Het kan ook anders ervaren worden. Na een kerkdienst over die tekst van Job 38 vertelde een oudere man mij hoe hij in 1952 als twintigjarige zijn opleiding tot straaljagerpiloot deed in Amerika. Na twee jaar mocht hij voor het eerst een solovlucht maken. Helemaal alleen vloog hij rakelings over de wolken, want veel lager dan gewone vliegtuigen. Maar, zo vertelde hij mij, toen hij daar zo alleen was, had hij het gevoel gehad alsof hij daar boven de wolken juist níet alleen was geweest. Zelf noemde hij het een ervaring van Gods mysterie.

Gods grootsheid blijkt nog miljarden malen groter te zijn dan de bijbelschrijvers ooit hebben kunnen bevroeden.

Spreken over God is beeldspraak
De Russische kosmonaut had slechts gezocht naar God als mens, maar zo is God niet. God is de kracht buiten ons en binnen ons, die ons verre overstijgt. Alle spreken over God is beeldspraak en de bijbelschrijvers wisten dat maar al te goed. Ook voor de schepping gebruiken ze beeldspraak. Zo schept God in Genesis 1 de wereld door enkel te spreken. In Job 38 wordt God beschreven als een soort architect die alles uitmeet, maar even later ook als bouwvakker (Job 38:5), een kleermaker (Job 38:9) en een zegelmaker (Job 38:14). Zoals bijbelschrijvers al beeldspraak gebruikten om Gods scheppingswerk te beschrijven, zo beschrijven ook astronomen en natuurkundigen het onbekende met beeldspraak. Zo hebben zij het over 'zwarte gaten’ en de 'oerknal’. Het zijn beelden om iets te beschrijven dat ons voorstellingsvermogen te boven gaat. Dan kunnen we alleen nog spreken in superlatieven, en vooral in beeldspraak. Dat blijft zo, ook als de mens in staat gesteld wordt bepaalde fenomenen beter te begrijpen, zoals die Lees deze passage'zwarte gaten'.

Gods liefde
Als je dan beseft dat er minstens 13 miljard jaar nodig is geweest voor het ontstaan van het universum, en daarbinnen de laatste 4,5 miljard jaar nodig was voor het ontstaan van ons zonnestelsel, voordat wij kleine mensen hier op aarde zouden kunnen bestaan en leven, dan kun je je ook de vraag stellen: hoeveel liefde moet God dan wel niet hebben voor ons en alles op deze aarde? Mensen, planten, dieren, watervallen, blauwe meren, ruisende bossen. Dan moet God tegelijk ook wel heel dichtbij zijn.

Wazige spiegel
Zoals Paulus in zijn brief aan de Korintiërs (1 Kor. 13:8-12) zegt: 'Ons kennen schiet tekort en ons profeteren is beperkt. Pas wanneer het volmaakte (van God) komt, dan zal wat (voor ons mensen) beperkt is verdwijnen.’ Paulus stelt de liefde er tegenover:

'Nu zien we nog maar een afspiegeling’ (eerdere en betere vertaling: een wazige spiegel); 'een raadselachtig beeld, maar straks staan we oog in oog. Nu is mijn kennen nog beperkt, maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben’.

God is bijbels gezien zowel de kracht achter de hele Schepping, dat enorme heelal, als ook de kracht van de liefde die ons zeer nabij is en in wie elk mens gekend is.

Marjo C. A. Korpel is universitair Hoofddocent Oude Testament. Bovenstaand artikel verscheen onlangs op de site van de PThU en is met toestemming van de auteur overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#350 Jeffrey & ds. Marien Kollenstaart over intercultureel kerk-zijn en migrantenchristenen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Michael Tait
Nieuws

Leadzanger Newsboys stopt na vijftien jaar: "Met bidden en vasten tot beslissing gekomen"

Na vijftien jaar heeft Michael Tait (links op de foto) aangekondigd te stoppen als leadzanger van de christelijke rockband Newsboys. De 58-jarige muzikant deelde dit nieuws via een persoonlijke verklaring op sociale media, waarin hij reflecteerde op

Soedan
Nieuws

Soedanese christen verstoten door familie na bekering tot christendom

Een jonge christen in Sudan heeft zijn huis en gezin verloren nadat hij zich bekeerde van de islam tot het christendom. Zijn familie verstootte hem en dwong zijn vrouw om te scheiden, meldt een bron in de regio aan Morning Star News. De man uit El Ge

leuven
Nieuws

Onderzoek naar mogelijk misbruik in vier abdijen Nederland en België

Er loopt op dit moment een onderzoek naar mogelijk seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag in vier verschillende abdijen in Nederland en België. Naar aanleiding van beschuldigingen richting een aantal monniken, zijn er onderzoeken gestart. Da

Marijke
Video

Marijke Gootjes is zondag te gast in Hour of Power

Zondag is Marijke Gootjes te gast in Hour of Power. Zij worstelde met mentale klachten. Ze vertelt hierover vanuit persoonlijke ervaring, met name om anderen te helpen die hiermee kampen. Marijke worstelde met een burn-out. Op de vraag waar God was i

priesters
Nieuws

Steeds meer priesters in Burkina Faso ondanks terrorisme

Ondanks dat priesters en katholieke catechisten de belangrijkste doelwitten zijn van terroristen in Burkina Faso, heeft het land de afgelopen jaren een groei gezien in het aantal mannen dat priester wil worden. Dat schrijft Kerk in Nood.  Vanwege de

Christenjongeren
Nieuws

Bidden: gesprek of ritueel? Christenjongeren in gesprek

In deze aflevering van ChristenDOM? gaan Kristina, Bagtowar en Joshua met elkaar in gesprek over gebed. Hoe moet je bidden, wat is een goede structuur in je gebed? En moet je je ogen dicht doen en je handen vouwen? Dit en nog veel meer komt voorbij i

ds. K. Hak
Video

Ds. Hak daagde zijn broer uit: "Ga één keer met mij mee naar de kerk"

"Eén van mijn broers ging niet meer naar de kerk. Ik confronteerde hem daarmee. Hij was helemaal klaar met dat gezeur van mij. 'Je moet eens stoppen met je gezeik', zei hij. Ik zei: 'Dat is goed. Als je één keer met mij mee naar de kerk gaat. Dan ben

Koen Carlier
Video

Christenen voor Israël helpt Joden Oekraïne in moeilijke omstandigheden

Naast de oorlog die Israël voert op vele fronten, is er ook de oorlog in Oekraïne. Al bijna drie jaar werkt het Oekraïense team van Christenen voor Israël in uiterst moeilijke omstandigheden onder de Joodse bevolking. Met welke uitdagingen hebben zij

Meerartikelen

André Nieuwkoop
Video

André Nieuwkoop deelt voorspel Psalm 42 vers 2 en 3

'Het voorspel wat ik gebruik heb ik jaren geleden al eens in Gorinchem gespeeld. Echter leek het mij mooi dit nog eens te doen', laat organist André Nieuwkoop weten. 'Hopelijk mag het voor een ieder tot zegen zijn in het strijdperk van dit leven. Wan

Felix Govers
Video

Christenondernemer vertelt over zijn drijfveren en commerciële verantwoordelijkheid

Felix Govers wil met zijn bedrijf missionair zijn. Echter, komt daar ook een commerciële verantwoordelijkheid bij kijken. In dit gesprek gaat hij dieper in op zijn positie als christelijke ondernemer, welke rol God geeft (of Hij heeft) en hoe je de b

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 61

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Mr. Lineke Blijdorp
Opinie

Ongemakkelijke waarheid: christenen krijgen geen voorkeursbehandeling

Duidelijk is dat met het vertrek van Kees van der Staaij het staatsrechtelijke geweten van de SGP (en regelmatig ook van de Tweede Kamer zelf) ons parlement definitief heeft verlaten. Ongeacht zijn eigen diepchristelijke overtuiging, was voor Van der

Jemen
Verdieping

Christenen in Jemen zijn vogelvrij: 5 vragen en antwoorden

'Christenen in Jemen zijn in principe vogelvrij.' Dat is de pijnlijke en harde conclusie die Open Doors trekt naar aanleiding van de situatie in dat land. Wat weten we over Jemen dat op de derde plaats staat van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Stad van David
Nieuws

Archeologische werpt licht op religieuze rituelen uit tijd koning Hizkia

In de Stad van David, aan de oostelijke helling, is een unieke ruimte ontdekt die teruggaat tot de Eerste Tempelperiode. Israel Antiquities Authority (IAA) onthulde dat de vondst, bestaande uit acht uitgehouwen kamers, gebruikt werd voor religieuze r

Vincent Karremans
Nieuws

Staatssecretaris wil geen onderzoek naar stijgende abortuscijfers: 'Verbijsterend'

Het aantal abortussen in Nederland is in 2023 fors gestegen. De stijging trok vooral de aandacht van de christelijke partijen SGP en ChristenUnie. Zij pleitten onlangs voor een onderzoek naar de explosieve stijging. Staatssecretaris Vincent Karremans

Bijbel
Dagelijks leven

Filmpjes over de Bijbel populairder dan ooit op social media

De Bijbel brak in 2024 records in de sociale media. Dat zeggen de kijkcijfers van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Het TikTok-filmpje over de Zij Lacht Bijbel werd 168.000 keer bekeken; video’s op TikTok, YouTube en Instagram over de Jongeren

brandweer
Nieuws

Kerkgebouw Breda vrijwel volledig afgebrand

In Breda is maandag een gebouw, waarin een kerk diensten organiseerde, vrijwel volledig verwoest door een grote brand. Het gaat om de Kerk van de Nazarener. Voorganger ds. Stephen Overduin maakt het nieuws zelf bekend op social media.  ‘Gisteren werd

Nigeria
Nieuws

Kamervragen naar aanleiding van Ranglijst Christenvervolging

Het is inmiddels haast een trieste traditie geworden: enkele dagen na de publicatie van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors worden er Kamervragen gesteld over het onderwerp. Ook dit jaar is dat weer het geval. De christelijke partijen en N

tabernakel
Positief nieuws

Brandweerman redt tabernakel uit puin van verwoeste kerk Los Angeles

Een brandweerman in Los Angeles heeft op 11 januari een tabernakel gered uit de ruïnes van de Corpus Christi-kerk in Pacific Palisades. De kerk werd volledig verwoest door een allesverwoestende brand die begin januari uitbrak. Dat schrijft Catholicvo

ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant: "Ook reformatorische christenen kunnen grof over mensen praten"

"Ook in de reformatorische gezindte kunnen mensen hard en grof over mensen praten en op anderen neerkijken. Hoe gaan we met die ander om, ongeacht iemands huidskleur, karakter of positie? We zijn geroepen om met eerbied en respect met medemensen om t