Missionaire reizen naar Kenia

Kenia is een land dat voor veel mensen tot de verbeelding spreekt. Het land van de wijde open vlaktes, de Big Five, de Masai en de ruige, maar beeldschone natuur. Kenia is ook het land van christenen en is een bestemming waar elk jaar vele zendelingen naartoe reizen om vrijwilligerswerk te doen en om de bevolking van Kenia een spiritueel steuntje in de rug te bieden.
Kenia en het christendom
In Kenia is het merendeel van de bevolking christen; dit komt neer op zo’n 82,5%. Daarin kan nog onderscheid worden gemaakt in de verschillende stromingen van het christendom, 47,7% is protestants, 23,4% katholiek en 11,9% praktiseert een andere stroming van het christendom. Het christendom werd voor het eerst geïntroduceerd in 1844 in Mombasa toen daar zendelingen aan land kwamen. In het begin van de 20e eeuw kwam hier verandering in toen een groot deel van de Keniaanse bevolking de band brak met de missiekerken en -scholen om hun eigen tak van het christendom te stichten. Dit was een keerpunt in de Keniaanse religieuze geschiedenis en weerspiegelt het verschil tussen de traditionele christelijke en katholieke kerken, en de onafhankelijke Afrikaanse kerken in Kenia.
Vandaag de dag is en blijft het christendom de belangrijkste religie in het land en veel traditionele normen en waarden in het gezinsleven vinden hun oorsprong in het christendom. Religie is voor veel Kenianen van groot belang en veel Kenianen zijn elke zondag in de kerk te vinden om daar samen te komen met familie, vrienden en gelijkgestemden om hun geloof samen te betuigen. Verder is het niet ongewoon om in Keniaanse christelijke kerken een mix te vinden tussen het inheemse geloof en het christendom, omdat beide geloven diepe wortels hebben in de geschiedenis van het land.
Noodzaak van missies naar Kenia
Kenia heeft een lange en moeilijke geschiedenis met de bestrijding van AIDS en de vermindering van het aantal mensen besmet met HIV. Bovendien leeft meer dan de helft van de Keniaanse bevolking onder de armoedegrens en wonen noodgedwongen in sloppenwijken, wat een zeer ongezonde en onhygiënische plek is om te wonen. Deze groep mensen, waarvan ongeveer 60.000 kinderen, worden gezien als een van de armste en meest ondervoedde bevolkingsgroepen in Afrika.
Toch is Kenia een zeer Bijbelgelovig land en is het uitgegroeid tot een centraal punt in Afrika waar vanuit veel missionaire organisaties hun werk doen en het geloof verspreiden in de rest van het continent. Er is en blijft op het gebied van missionair werk nog genoeg te doen. Weet je niet waar je je tijdens je verblijf in Kenia op moet richten? Denk dan bijvoorbeeld aan het verbeteren van de leefomgeving in sloppenwijken, het helpen in gaarkeukens of opvangtehuizen, het geven van (religieus) onderwijs, het geven van medische en spirituele zorg en nog veel meer.
Beeld: Unsplash
Waar moet je aan denken tijdens je verblijf in Kenia?
Een missionaire reis maken in Kenia zal een van de onvergetelijkste en dankbaarste reizen zijn die je ooit in je leven zult maken. Ook al is Kenia voor zendelingen een veilig land, toch zijn er enkele zaken waar je vooraf rekening mee moet houden.
- Ga niet ‘s nachts over straat. Tenzij je verblijft in een omheinde buurt met een beveiligde in- en uitgang, is het niet aan te raden om ‘s nachts alleen over straat te gaan. Plekken die overdag veilig zijn, zijn dat ‘s avonds misschien niet. Een drukkere plek, zoals het Business District van Nairobi, is een stuk veiliger dan een achterbuurt of een verlaten steegje, maar toch zul je moeten blijven opletten.
- Ga niet onbegeleid naar een sloppenwijk. Het wordt afgeraden om zonder begeleiding naar een Keniaanse sloppenwijk te gaan. Voor de bewoners is het makkelijk om een niet-sloppenwijkbewoner te spotten en de kans bestaat dat je wordt beroofd. Zorg er dus voor dat als je naar een sloppenwijk gaat, om daar bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen, daar onder begeleiding naar toe te gaan met iemand die er ook daadwerkelijk woont.
- Neem niet teveel contant geld mee. Als iemand ziet dat je veel contant geld op zak hebt, zijn ze sneller geneigd om je te begeleiden naar een plek waar ze het makkelijk van je af kunnen nemen. Creditcards worden in Kenia over het algemeen gewoon geaccepteerd, dus probeer de hoeveelheid contant geld tot een minimum te beperken.
- Vermijd het noordoosten van Kenia. Er zijn natuurlijk plekken in de noordoostelijke regio’s van Kenia die wel veilig zijn, maar omdat het overgrote deel van die regio geteisterd wordt door terroristische aanslagen, is het beter om deze gebieden te vermijden, tenzij je er echt naartoe moet reizen.
- Zorg voor een contactpersoon in Kenia die je vertrouwd. Het is altijd goed om een contactpersoon in Kenia te hebben die je vertrouwd en die je kan helpen en begeleiden om je reis en je verblijf in Kenia zo veilig mogelijk te maken en zodat je het beste uit je reis en je missionaire werk kunt halen.
Op missie naar Kenia? Vraag dan op tijd het visum Kenia aan.
Voordat je op reis gaat naar Kenia, zijn er wel enkele zaken die je vooraf geregeld moet hebben. Zo moet je voor vertrek een visum voor Kenia aanvragen. Het visum voor Kenia is geen fysiek visum, maar een elektronische reistoestemming, ook wel e-visum genoemd. Het voordeel van een e-visum is dat je daarvoor niet naar de ambassade hoeft te gaan om het visum in je paspoort te laten aanbrengen. Het is voor Nederlandse reizigers verplicht om voorafgaand aan hun reis in het bezit te zijn van een geldig visum voor Kenia. Dit visum is bij toekenning in totaal 90 dagen geldig en hiermee mag je een keer naar Kenia reizen en tot maximaal drie maanden in het land verblijven. Controleer voor vertrek wel of je aan alle voorwaarden van het visum voor Kenia voldoet.