Hoe God levens transformeerde door een simpele voorganger: "Hij zag oneindig veel kansen"

Levensverhaal11 mei 2023
Mike Sunker

De Christian Post noemt hem "een goede en getrouwe dienstknecht". Arunkumar 'Mike' Sunker stichtte een weeshuis in Afrika, waar maar weinig mensen vertrouwen in zouden hebben gehad. Armoede en leed bestrijden op sommige plekken in de wereld zou de meesten van ons lam slaan. Dit geldt niet voor Mike Sunker.

Toen Mike in 2021 op 73-jarige leeftijd stierf aan een hartaanval had hij duizenden wezen geholpen. Zijn leven is een getuigenis van hoeveel goed een mens kan doen, door de kracht van Gods Heilige Geest. Zijn liefde en dienstbaarheid blijven voortleven in de door hem opgerichte Christ Church Christian Care Center, in Johannesburg. 

Mike werd geboren in een hindoe-gezin met twee ouders die aan alcohol verslaafd waren. Hij en zijn broers en zussen groeiden op in bittere armoede. Nadat hij in 1970 trouwde kreeg hij korte tijd daarna bezoek van zendelingen. Zijn hart werd geraakt. De kerk waar Mike vervolgens heen ging hield er een dubieuze leer op na, maar tijdens een zoektocht naar een boek vond hij plotseling een oude Bijbel.

Hij las het boek maar stopte bij Exodus 20:3: "Gij zult geen andere goden naast mij dienen." Mike gaf diezelfde dag zijn leven aan Jezus Christus en beleed zijn zonden. Zijn kinderen volgden. Maar de rest van de familie was niet zo blij met zijn bekering.

Invloed
"Hij was niet langer bij hen thuis welkom", vertelt Mike's zoon Ajith. Maar Mike hield vol, en wonderbaarlijk genoeg kon hij het evangelie delen met zijn ouders, die Christus binnen een jaar na Mike's bekering aanvaardden. God had Zijn kracht in Mike's leven geopenbaard en een voorproefje gegeven van de levens die Mike in de komende jaren zou gaan raken. 

"Mike hield er van om doorsnee christenen tot leiders op te leiden voor een leven in een fulltimebediening", zei pastor en vriend Raj Moodley, die zich herinnert dat Mike de gave had om begaafde en godvruchtige mensen te onderscheiden en hen aan te moedigen te onderzoeken hoe ze hun talenten binnen de kerk konden gaan inzetten. "Verschillende mensen werden door hem beïnvloed. Persoonlijk vond ik Mike geweldig met evangelisatie, en ik heb veel van hem geleerd over hoe je het evangelie op een duidelijke en ongecompliceerde manier aan een niet-gelovige kunt presenteren."

Na een lange periode in de Phoenix-kerk, kreeg Mike een oproep om als senior pastor te dienen in Christ Church Hillbrow, een wijk die bekend staat om de hoge niveaus van armoede, werkloosheid en misdaad die vaak wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste gebieden van het land. Meer dan 70.000 mensen zitten opeengepakt in een gebied dat zowel straatarme burgers uit plattelandsgebieden van Zuid-Afrika als straatarme immigranten uit andere Afrikaanse landen aantrekt. 

Mike koos er niet alleen voor om pastor te zijn in een kerk in het hart van deze buurt, hij raakte ook diep betrokken bij het idee dat hij de gebrokenheid die hij overal om zich heen zag, kon herstellen. Zoals te verwachten, was zijn taak niet zonder strijd, die begon toen het gezin in januari 1996 vanuit Durban naar Johannesburg verhuisde. De vrachtwagen met al hun bezittingen werd onderweg gekaapt en alles werd gestolen. "We zijn letterlijk met niets begonnen", vertelt Ajith. 

Straatkinderen
Zodra Mike vervolgens met zijn taken begon, probeerde hij rechtskwesties in de buurt aan te pakken en bewoners te helpen die het moeilijk hadden. Om dakloze mannen van de straat te redden, begon Mike een gaarkeuken bij de kerk en opende hij een mannenopvang die honderden mensen verwelkomde. Velen werden door deze liefde getransformeerd en sommigen gingen zelfs in de bediening. Mike raakte ook betrokken bij 'straatkinderen' en opende ook een opvang voor hen.

Ajith herinnert zich: "Door zijn vele outreaches in zijn vroege jaren in Hillbrow, realiseerde vader zich dat het werken met behoeftige kinderen zijn ware roeping was."

In 1999 werd er een hotel beschikbaar gesteld in Mitchell Street aan de rand van Hillbrow, en Mike zamelde geld in om het te kopen. "Zijn verlangen was om zoveel mogelijk kinderen onder te brengen in dit voormalige hotel", herinnert Ajith zich. “Hij bezocht talloze kerken, organisaties en bedrijven om fondsen te werven.” 

Mike registreerde het hotel als weeshuis en in 2000 werd het een non-profitorganisatie. Ajith voegt eraan toe: "Het kost veel geld om het te runnen, maar hij werd nooit moe van fondsenwerving omdat hij geloofde in Gods roeping.”

Mike verhuisde zijn gezin naar het pand en zocht naar kinderen die een veilige ruimte nodig hadden waar ze konden floreren. Hij ging naar nabijgelegen townships en vroeg om verwijzingen, en vulde wieg na wieg met baby's die lijden aan aids. Het centrum begon met vier tot vijf kinderen, maar toen het nieuws de ronde deed dat een nieuw weeshuis kinderen opnam, zetten de autoriteiten van Johannesburg kinderen af die ze in wanhopige situaties aantroffen. Het duurde slechts een paar jaar voordat de faciliteit de capaciteit van 120 kinderen bereikte. Het centrum breidde uit naar twee campussen, met 20 medewerkers.

Overname
Buti Nthite was een van de eerste kinderen in het centrum en arriveerde in 2002 toen hij 13 jaar oud was. Hij begint te huilen als hij over Mike praat. “Hij deelde het evangelie en gaf de kinderen waardigheid zodat ze productieve burgers van het land konden worden. Zijn liefde voor Jezus maakte zo'n verschil in mijn leven en dat van zoveel kinderen in dit land." 

Buti, die zelden genoeg te eten had voordat hij bij de stichting aankwam, is een van de vele succesverhalen van het centrum. Na de middelbare school ontving hij een beurs om naar Boston College te gaan, waar hij IT studeerde en een graad in bedrijfskunde behaalde. Hij woont in Johannesburg en werkt nu op de IT-afdeling van het internationale bedrijf Bain. "Ik had nooit gedacht dat ik zou staan waar ik nu ben", zegt Buti. “Ik had nooit gedacht dat ik Engels zou leren spreken. Ik kan kopen wat ik wil kopen. Zonder het centrum was ik nooit ergens aan blootgesteld geweest. Maar het komt allemaal doordat God door pastor Mike heenwerkte.”

Toen zijn vader Mike stierf, stopte Ajith met een pastorale rol om de functie van CEO van de stichting over te nemen. Net als pastor Mike legt zijn zoon nadruk op onderwijs en de geestelijke ontwikkeling van de kinderen. "Ik heb er vertrouwen in dat we de grote erfenis die mijn vader hier heeft gecreëerd, kunnen voortzetten."

Praatmee

Beluister onze podcast

#317 Jeffrey & Andries Knevel over bekering, predikantentekort en eenheid katholieken-protestanten
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Amsterdam
Nieuws

Tot Heil des Volks maakt opvang vluchtelingenkinderen mogelijk

Per maart maakt Tot Heil des Volks de opvang van vluchtelingenkinderen in Amsterdam mogelijk. Dat maakt de organisatie vandaag bekend.  Rust en stabiliteitVanaf halverwege maart worden in een van de panden in het Centrum maximaal 54 alleenstaande min

Mozaiek020 Ontmoet
Nieuws

Mozaiek020 Ontmoet: in gesprek met dominee Alexander Noordijk

Op 7 januari startte een reeks van vijf bijzondere zondagochtenden: Mozaiek020 Ontmoet. Tot en met juni nodigt de jonge kerk, Mozaiek020 in Buitenveldert, elke eerste zondag van de maand, met uitzondering van mei, bekende personen uit om in gesprek t

Willem Lingeman
Video

Waarom overspel een ernstige zonde is

Veel christenen zullen het erover eens zijn dat overspel schadelijk is. Wat Willem Lingeman betreft is er bij overspel sprake van een ernstige zonde. Waarom? Dat legt de auteur van 'Verbonden voor het Leven' uit in onderstaande video. Bekijk de uitle

Ds. D.J. Budding
Video

Ds. Budding vertelt over gemeentelid die kraakheldere boodschap achterliet: "Wij willen Jezus zien"

“Geen enkele prediker is volmaakt, maar het zou wel heel erg zijn als mensen moeten zeggen dat ze Jezus in de prediking missen”. Aan het woord is ds. D.J. Budding. De emeritus-predikant binnen de PKN merkte onlangs in een preek op dat Jezus niet in d

The Chosen
Nieuws

Onderzoek: Hitserie The Chosen wordt door miljoenen niet-gelovigen bekeken

De populaire hitserie The Chosen weet ook miljoenen niet-gelovigen te bereiken. Dat meldt CBN News. Uit een kijkersonderzoek van de serie zelf blijkt dat liefst 30 procent van de kijkers een niet-gelovige achtergrond heeft. Tot dusver bekeken 108 mil

Europese Digitale Identiteit
Nieuws

ChristenUnie ongelukkig met akkoord Europese Digitale Identiteit

Donderdag 29 februari ging het Europees Parlement akkoord met een uiteindelijke overeenkomst over de Europese Digitale Identiteit (eID), een Europese digitale plek om persoonlijke gegevens en documenten in op te slaan. De ChristenUnie is er niet blij

Open Doors
Video

Saleh riskeert de dood maar stopt daarom niet met evangeliseren

Evangelist Saleh uit Jemen krijgt keer op keer met doodsbedreigingen te maken. De ene keer via een sms, de andere keer per telefoon. De boodschap is altijd hetzelfde: ‘Ze zijn naar je op zoek. Je gaat dood. Je dagen zijn geteld.’ Die woorden zijn bea

ds. A. van Hees
God

Refoweb-vragensteller mist 'profetisch spreken' in reformatorische gezindte

'De laatste tijd heb ik veel preken/lezingen beluisterd uit evangelische kringen en van Baptistengemeenten. Het viel mij op dat ze daar veel meer de nadruk leggen op de tekenen der tijden. Ze halen vaak nieuws aan en koppelen dat aan de komst van de

Meerartikelen

pakistan
Nieuws

Terdoodveroordeelde christen in Pakistan krijgt goed nieuws en hoopt op vrijspraak

Een christen die in Pakistan ter dood is veroordeeld in een blasfemiezaak, is op 20 februari vrijgesproken in een andere zaak die betrekking had op hetzelfde incident. De rechter oordeelde dat er sprake was van dubbele vervolging, aldus zijn advocaat

Johan Schep
Video

Johan Schep over het naderend oordeel: "Je hoort de voetstappen van God"

Jona moest in Ninevé de boodschap brengen van het komende oordeel. Tegelijkertijd was datzelfde oordeel een blijk van genade van God. Want God oordeelt nooit zonder dat Hij eerst waarschuwt, zo betuigt ook Johan Schep in een nieuwe aflevering van de

Iran
Nieuws

Iran wil vervolgde christenen geen naam of gezicht geven

Hoewel het aantal opgepakte christenen in Iran jaarlijks ongeveer gelijk blijft, komen hun namen en gezichten steeds minder in de publiciteit. Het Iraanse regime lijkt daarmee het gezicht van vervolging te willen wegpoetsen. Teheran arresteerde in 20

EO-podcast
Nieuws

Nieuwe EO-podcast over hoe lessen uit Jezus’ Bergrede toe te passen zijn op het leven nu

De EO en IZB voegen een nieuwe podcast toe aan de succesvolle Eerst Dit-serie. Vanaf deze week is aflevering 1 van De Leerlingen te horen. In deze nieuwe podcast onderzoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke grote vragen naar aanleiding van de bekendst

Narkisstraat
Video

Video: wat iedere christen zou moeten weten over Messiaanse Joden (deel 2)

Waarom spreken we eigenlijk over Messiaanse Joden of Messiasbelijdende Joden? Messiaans komt van het woord ‘Messias’. Aan het begin van de Bijbel, gelijk na de zondeval, belooft God dat er een Verlosser zal komen (Gen. 3:15). Die Verlosser wordt ook

Zie ik kom spoedig
Video

Wat zegt Openbaring 13 over het merkteken van het beest?

Het is voor veel mensen het bekendste en meest tot de verbeelding sprekende onderwerp van Openbaring. Wat is het merkteken van het beest en wat heeft dat te maken met kopen en verkopen? Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 27 van een 40-de

Sven en Judith
Video

Sven en Judith Likkel zijn komende zondag te gast bij Hour of Power

Komende zondag ontvangt presentator Jan van den Bosch bij Hour of Power twee bijzondere mensen: Sven en Judith Likkel. Sven raakte door een duik in ondiep water verlamd, waardoor hij nu voor de rest van zijn leven in een rolstoel zit. Echter weet hij

GlobalRize
Nieuws

GlobalRize viert 10-jarig bestaan: van enkele tweet naar miljoenenbereik

Zendingsorganisatie GlobalRize bestaat tien jaar! Op 26 februari 2014 werden de handtekeningen bij de notaris gezet en was het bestaan van Stichting GlobalRize een feit. Wat begon met een enkele tweet van Marten Visser is uitgegroeid tot een zendings

Opperrabbijn
Column

Joden worden door islamitische heren én dames uitgescholden in Nederland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs dat er sinds kort iets is veranderd in de scheldpartijen waar joden al langer mee te maken hebben. Waar het eerst vooral islamitische heren waren die zich hier schuldig aan maakten, doen de dames inm

Henri Doornbos
Video

Henri Doornbos deelt ervaringen met afwijzing en zoektocht naar acceptatie in nieuwste single

Henri Doornbos’ persoonlijke ervaringen met afwijzing en zijn zoektocht naar acceptatie klinkt door in elke noot van “Caught in the Middle”.  Deze nieuwe single die Henri uitbrengt onder de naam 'Stranger on the Road' spreekt tot het hart van iederee

Arie-Jan Mulder
Column

Een veelvoorkomend misverstand over het avondmaal en een mopperende Paulus

Als ik Bijbelstudie geef over het avondmaal, en ik vraag aan de aanwezigen in welk Bijbelboek we dan moeten gaan lezen, dan krijg ik meestal als antwoord: in de eerste Korinthe-brief. Dat is wel begrijpelijk, want daarin staan heel pittige dingen ove

Tom Wright
Boekfragment

Hoe de dood van Jezus ons een nieuwe kijk op macht geeft

Het hart van het evangelie omvat een nieuwe definitie van macht. Dat is een van de voornaamste manieren waarop christenen de dood van Jezus interpreteerden. De reden waarom het kruis zo’n levensveranderende macht had, en nog altijd heeft, is dat het