cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. G. A. van den Brink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 augustus 2022 door Redactie

Dr. G. A. van den Brink spreekt over Dordtse Leerregels tijdens toerustingsavond

Wat zeggen de Dordtse Leerregels echt over het aanbod van genade? Geloofstoerusting heeft dr. G. A. van den Brink gevraagd om in zes verdiepende lezingen verspreid over twee avonden deze vraag te beantwoorden. Op maandag 22 en dinsdag 23 augustus spreekt hij in de Immanuelkerk (Klarinetweg 2) in Barendrecht.

In de Dordtse Leerregels van de Dordtse Synode (1618/1619) wordt uitvoerig gesproken over de uitverkiezing, verzoening, wedergeboorte en volharding. Wordt de ruime prediking van het evangelie hierdoor ingeperkt? Veel mensen denken van wel. Sommigen van hen verdedigen met een beroep op Dordt een voorwaardelijk aanbod van genade. Anderen wijzen juist Dordt hierom af.

Van den Brink onderzoekt hoe Dordt spreekt over het geloof in Christus en hoe zich dit verhoudt tot uitverkiezing, verzoening, wedergeboorte en geloofszekerheid. Tijdens de avonden zal Geloofstoerusting vragen die tijdens de lezingen bij bezoekers opkomen, digitaal verzamelen en wordt deze input verwerkt in een boekuitgave die later dit jaar bij Geloofstoerusting Publicaties verschijnt. 

Na de opening van de avond om 19:45 zullen er drie lezingen volgen die afgewisseld worden met een koffiemoment. Beide avonden zullen rond 22:15 worden afgesloten.

"Levensgevaarlijke dwaling"
Van den Brink hield onlangs namens Geloofstoerusting een lezing, waarin hij wees op “een groot en wezenlijk probleem in de reformatorische gezindte”. “Als het gaat om het aanbod van genade is de ene dominee ernstig en de andere predikant wat meer gunnend. Als het alleen een zaak was van karakter of gunning, valt het probleem wel mee. Maar waar ik nu over spreek is veel ernstiger. Het gaat over waarheid en leugen. We hebben het over een levensgevaarlijke dwaling. Ik zou willen dat het anders was. Ik zeg dit niet omdat ik graag grote woorden gebruik. In onze gereformeerde gezindte klinkt een misleidende boodschap die veel mensen verlamt en vergiftigt.”

Hij vervolgde: “Te veel dominees schetsen dit beeld van het evangelie: God opent het boek van het evangelie, maar straks op de oordeelsdag slaat God met een klap het boek van het evangelie dicht en opent Hij het boek van de uitverkiezing. Dat noem ik nu een evangelie met kleine lettertjes. We hebben allemaal een Zaligmaker nodig, niemand kan zichzelf redden. De enige Zaligmaker die er is, is Jezus. Geloof je dit evangelie? Dan ben je gered. Vertrouw je deze Zaligmaker? Dan is de beslissing voor nu en de eeuwigheid gevallen.” Lees hier een samenvatting van de lezing van Van den Brink.

De lezing leidde tot veel reacties in de reformatorische wereld. Ds. A. Schultink, predikant in de de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN), haalde onlangs tijdens een kerkdienst in Rhenen hard uit naar dr. G. A. van den Brink, een volgens hem "pure remonstrant" en "tweelingbroer van Arminius". "Hij heeft alle predikanten (uit de rechterflank van de reformatorische gezindte, red.) geschoffeerd. Hij is een pure remonstrant en verdraait de Schrift", zo stelde hij. 'Met verontwaardiging heb ik kennis genomen van de lezing', reageerde Rudi van Dijk, ambtsdragers binnen de GGiN, in deze column. 'Geroepen knechten van God worden met brute woorden veroordeeld. Op subtiele wijze worden onze jongeren met het remonstrantse gedachtengoed geïnfecteerd.'

Lees ook: Waarom Cvandaag uitgebreid bericht over "levensgevaarlijke dwaling" in refogezindte.


Uitverkiezing
- Refodominee diep beledigd door lezing HHK-predikant: "Hij betovert onze jongeren"
- HHK-predikant wijst op reformatorisch probleem: “Dominees prediken levensgevaarlijke dwaling”
- HHK-predikant creëert op subtiele wijze zélf een Evangelie met kleine lettertjes
- “Levensgevaarlijke dwaling” in reformatorische gezindte: 4 ervaringsdeskundigen
- Een boodschap voor wie lijdt onder “misleidende prediking” in reformatorische gezindte
Meer over Uitverkiezing »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

God gaf Zijn Zoon tot behoud voor elk mens. In Christus is dus elk mens in beginsel door God uitverkoren. Maar aan de mens wordt gevraagd dat heerlijke aanbod van genade te willen aannemen (Joh. 3:16).