Christenen in Indonesiƫ moeten hoofddoek dragen, of kunnen pesterijen en erger tegemoet zien

Miljoenen meisjes in Indonesiƫ moeten naar school een hijab dragen, ook al zijn ze christen. Dat blijkt uit een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Vrouwen die niet voldoen aan de regels kunnen consequenties en pesterijen tegemoet zien, zeggen vrouwen die hiermee te maken hadden in het rapport.
Het gaat om bijna 150,000 scholen in het door moslims gedomineerde Aziatische land, zet de organisatie uiteen. "De regels, die gebaseerd zijn op lokale en nationale wetgeving, zijn van kracht in conservatieve moslimgebieden, zoals Aceh en West-Sumatra, waar ook niet-moslimmeisjes de hijab moeten dragen." In 24 van de 36 provincies van de enorme eilandengroep moeten vrouwen de hoofddoek dragen die het haar, de nek en borst bedekt. Normaal maken ook een lange rok en een shirt met lange mouwen deel uit van deze kledingcode.
In het rapport worden meer dan honderd vrouwen aan het woord gelaten die misbruik en langetermijnconsequenties tegemoet zagen als ze weigerden zich aan de dresscode te houden. Het gaat daarbij niet alleen om studenten en leerlingen, maar ook om leraren en andere beroepsgroepen die in het onderwijs actief zijn.
"Sinds de vierde klas (waar je 9 of 10 jaar bent, red.) dwong mijn moeder mij om de hijab te dragen", vertelt Sheilana Nugraha, een 25-jarige christen en student aan de Gadjah Mada University in Yogyakarta. Er zaten wel christenen op mijn school, al waren het er minder dan tien, en niemand van hen droeg een hoofddoek." In haar eerste jaar van de middelbare school, toen Nugraha geen hoofddoek meer droeg, werd ze door een vrouwelijke geschiedenisdocent aangesproken. "Ze schold me uit, zweerde dat ik 'niet succesvol zou zijn zonder de jilbab (hoofddoek, red.) en naar de hel zou gaan.' Ik huilde, voelde me vernederd voor de hele klas." In datzelfde jaar werd Nugraha vier dagen op een rij gepest door drie vrouwelijke en een mannelijke docent.
Praatmee