Waarom veel reformatorische christenen onzeker zijn over hun geloofsleven – Cvandaag podcast
“Geloofszekerheid is één van de grootste problemen in de rechterflank van de reformatorische gezindte, waar in sommige kerken wordt verkondigd dat je niet zomaar tot geloof kan komen.” Dit vertelt Cvandaag-redacteur Patrick Simons naar aanleiding van de opzienbarende lezing van dr. G. A. van den Brink over “dominees die een levensgevaarlijke dwaling” prediken. De boodschap van de hersteld hervormde predikant werd besproken in de Cvandaag podcast.
“Sommige predikanten prediken dat een bekeringsweg in bepaalde stappen en de juiste volgorde moet plaatsvinden", merkt Simons op. "Er worden allerlei voorwaardes gesteld voordat je jezelf een kind van God mag noemen. Daar komt de uitverkiezingsleer bij. Aan de hand van die leer wordt beweerd dat God van tevoren heeft bepaald wie wel en wie niet in de hemel komen en dat het dus niet voor iedereen is. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat veel mensen in de rechterflank van de reformatorische gezindte onzeker zijn over hun geloofsleven.
Vanaf de preekstoel wordt soms letterlijk gezegd dat je jezelf voor eeuwig kunt bedriegen wanneer je denkt bekeerd te zijn maar dat niet bent. Daar komt de term ‘een gestolen Jezus’ vandaan. En als er een bekering plaatsvindt, moet dat in sommige ogen ook nog eens een hele bijzondere Paulusbekering zijn. Veel kerkgangers in deze kringen twijfelen voortdurend aan de echtheid van hun geloof. En zo worden ze in mijn ogen bij Christus vandaan gehouden.”
Praatmee