Boze reacties
Die tekst, waarin scholen uitspreken voor een huwelijk tussen man een vrouw te zijn, is voor het onderzoeksprogramma, tal van media én verschillende politieke partijen dus de reden om opnieuw de aanval te openen op reformatorische scholen. Zo noemt NU.nl het nog steeds een ‘antihomoverklaring’ al wordt er met geen woord gerept over homoseksualiteit. Lisa Westerveld, Kamerlid namens GroenLinks is er ook als de kippen bij om te reageren: ‘Dit is onacceptabel’, schrijft ze bij het bericht van NU.nl. ‘Leerlingen moeten zichzelf kunnen zijn, overal, maar zéker op school.’
Ook collega-Kamerlid van de SP Peter Kwint reageert op Twitter: ‘Werk aan de winkel voor Dennis Wiersema’, verwijst hij naar de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. ‘De identiteitsverklaringen waar dit artikel naar verwijst moeten namelijk allang verboden zijn volgens de Tweede Kamer.’ Kwint diende eind september 2021 inderdaad een motie in om identiteitsverklaringen in het onderwijs te verbieden. De motie werd met ruime meerderheid aangenomen.
Paul van Meenen, Kamerlid namens D66, kon niet achterblijven en heeft het onderwerp aangemeld voor het vragenuurtje van aankomende dinsdag. ‘Vrijheid van onderwijs is geen vrijbrief voor slecht of onveilig onderwijs’, schrijft hij. ‘Dit moet dus stoppen. Nu.’
Ook theoloog Stefan Paas reageert op Twitter: ‘Ik zag dat er weer morele paniek dreigt ( of wordt opgeklopt) over de herziene identiteitsverklaring van reformatorische scholen. Er komen zelfs Kamervragen, dankzij Kamerlid Paul van Meenen.’ De theoloog verwijst vervolgens naar een uitgebreid Twitterdraadje van vorig jaar waarin hij de refocultuur en onderwijsvrijheid duidde. Lees hier meer over dat draadje.
Identiteitsverklaringen
In 2020 kwamen reformatorische scholen onder vuur te liggen vanwege de identiteitsverklaringen die ouders moesten ondertekenen. Die zouden discriminerend zijn en antihomo. De toenmalig minister van Onderwijs, Arie Slob, liet op aandringen van de Tweede Kamer een uitgebreid onderzoek instellen naar deze identiteitsverklaringen. Daaruit kwam niets naar voren dat in strijd zou zijn met de Nederlandse wetgeving. Toch werden de verklaringen herzien. Maar ook die herziene verklaringen zijn, ondanks dat er niet gesproken wordt over homoseksualiteit, dus niet voldoende voor onder meer GroenLinks, SP en D66.
Bovenstaand bericht kwam ter sprake in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 6:15
