Waarom is Christenen voor Israël actief in Oekraïne? CIP Podcast
Al meer dan 25 jaar is Christenen voor Israël actief in Oekraïne. "Dat begon net na de val van de Sovjet-Unie", zo vertelt Sara van Oordt (foto), hoofd media en communicatie bij stichting Christenen voor Israël, in de CIP Podcast. Zij vertelt over de huidige situatie in Oekraïne, haar recente bezoek aan Joodse vluchtelingen in Moldavië en het project 'Breng de Joden thuis'.
"In de geschiedenis werden de Joden naar de rand van de voormalige Sovjet-Unie verdreven", zo legt Sara uit. "Daarom leeft in Oekraïne een relatief grote Joodse gemeenschap. Sommige Oekraïense steden bestonden voor 60 tot 70 procent uit Joden. In de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgens alleen al in Oekraïne 1,5 miljoen Joden om het leven gebracht door de nazi's. Na de val van de Sovjet-Unie gingen de grenzen weer open, waarna veel Joden besloten om te emigreren."
Sinds die periode ondersteunt Christenen voor Israël de Joodse gemeenschap in Oekraïne. "Joden in dit land zijn ontzettend arm. Ons team is bijvoorbeeld druk met het uitdelen van voedselpakketten. Ouderen in Oekraïne hebben een pensioentje van 50 á 60 euro per maand. Door hen te helpen aan eten kunnen zij hun pensioen besteden aan medicijnen, kleding en andere dingen die ze nodig hebben."
Beluister de volledige podcast:
Praatmee