Wie beroept nu een predikant met strafblad? - CIP Podcast
‘De vervolger werd volgeling van Jezus en bezield verkondiger van het Evangelie. Maar zijn verleden achtervolgde hem. Was hij niet een wolf in schaapskleren?’, stelde ds. J. Belder onlangs in een column voor het Reformatorisch Dagblad. De emerituspredikant hield kerkelijk Nederland een spiegel voor naar aanleiding van de kwestie-Soumaya Sahla. ‘Wie beroept nu een predikant met strafblad?’, vroeg ds. Belder zich af. Ds. M. Messemaker reageert in de CIP Podcast.
Geert Wilders sprak eerder tijdens het debat over de regeringsverklaring VVD-leider Rutte aan op de rol van Sahla binnen de VVD. Binnen de partij was Sahla, die is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor deelname aan een terroristische organisatie en verboden wapenbezit, tafelvoorzitter 'terrorisme en deradicalisering'. Volgens Wilders zeer kwalijk omdat zij als terroriste de PVV-leider wilde vermoorden. Enkele dagen later besloot Sahla haar functie binnen de VVD neer te leggen. Ook bood ze alsnog haar openbare excuses aan voor haar verleden.
Bovenstaande casus roept veel vragen op: verdient iemand als Sahla een tweede kans of moet ze tot haar dood aan de zijlijn blijven? Messemaker: “Zij heeft iets laten liggen door niet meteen publiekelijk afstand te nemen van de dingen die ze in het verleden heeft gedaan. Nu heeft ze dan wél spijt betuigd. Dit is een heel christelijk gegeven dat mensen die in een verkeerd vaarwater hebben gezeten daar openlijk afstand van nemen, zich daarvan bekeren en schuld belijden. Dat is Bijbels én nodig voor degenen die door haar leed is aangedaan.”
Aan de hand van de column van ds. Belder zegt de hervormde predikant uit Ridderkerk: “Ik vroeg me naar aanleiding van zijn verhaal af of ik collega’s met een strafblad ken. Dat is niet het geval. Tegelijkertijd is het in het kerkelijk leven wel degelijk mogelijk om in de kerk te functioneren wanneer een ambtsdrager zijn straf heeft uitgezeten. Dat predikanten een tweede kans krijgen komt dus zeker aan de orde. Laten we het geestelijke aspect van deze zaak niet over het hoofd zien: als iemand door de Heere radicaal stilgezet wordt en zich bekeert, gaat dit altijd gepaard met een tweede kans.”
Beluister het volledige fragment vanaf minuut 19:50
Praatmee