cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Amsterdam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 februari 2022 door Redactie

SGP doet zelfstandig mee aan verkiezingen in Amsterdam na CU-afwijzing samenwerking

De SGP gaat in Amsterdam waarschijnlijk opnieuw meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het Reformatorisch Dagblad meldt dat de 21-jarige theologiestudent Mathieu van Spronsen lijsttrekker wordt. Opvallend is dat de SGP eerst heeft geprobeerd aan te sluiten bij ChristenUnie (CU) Amsterdam. Die laatste partij zou die weg echter hebben afgesneden.

Het RD sprak over de plannen met Jan van Zaane, voorzitter van de SGP-afdeling Zaanstad-Amsterdam. Hij hield nog een klein voorbehoud, maar stelde dat de partij zeer waarschijnlijk mee gaat doen met de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. De kandidatenlijst is op zijn minst opvallend te noemen. Naast de 21-jarige theologiestudent als lijsttrekker staan er ook twee vrouwen op de lijst. Daarbij valt vooral de 94-jarige vrouwelijke lijstduwer op. Zij was het eerste vrouwelijke SGP-lid in Amsterdam toen dat mogelijk werd. Daarnaast heeft ook een 17-jarige studente een plekje gekregen op de kandidatenlijst.

Een ander opvallend gegeven is dat SGP volgens Van Zaane eerst tevergeefs geprobeerd heeft om aan te sluiten bij de ChristenUnie in de hoofdstad. “De CU heeft die weg afgesneden”, vertelt hij tegenover het dagblad. De partij stelde aansluiting van de SGP bij de CU niet op prijs. CU-fractievoorzitter van Amsterdam Gerjan van den Heuvel bevestigt dit. Zijn partij zag volgens hem samenwerking met de SGP in Amsterdam “zowel electoraal als inhoudelijk” niet zitten.

Paula Schot
Het is niet de eerste keer dat de SGP meedoet aan de lokale verkiezingen in Amsterdam. In 2018 was dat namelijk ook al het geval. Destijds werd er met Paula Schot voor een vrouwelijke lijsttrekker gekozen, al was zij naar eigen zeggen niet de eerste keus. Ze slaagde er niet in een zetel te veroveren in de hoofdstad en is inmiddels wethouder namens de SGP in Schouwen-Duiveland. Ze volgde daar tussentijds Cees van den Bos op die burgemeester werd van Urk. ChristenUnie was destijds allesbehalve blij met het feit dat de SGP besloot mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen omdat ze bang waren dat het ze stemmen zou kosten. Uiteindelijk slaagde de CU er nipt in om een zetel te behalen.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
Triest dat hierin geen samenwerking tussen twee kleine groepen bijbelgetrouwe christenen in Amsterdam mogelijk blijkt! En dat terwijl het grote struikelblok van weleer, t.w. dat de SGP geen vrouwelijke kandidaten op de (gezamenlijke) kandidatenlijst wilde, allang van de baan is. Ik zou in Amsterdam waarschijnlijk niet stemmen op de partij die de samenwerking tegenhoudt.