Ergernis van de week: standenleer in Gereformeerde Gemeenten - CIP Podcast
"De standenleer is een ingewikkelde leer die voornamelijk in de Gereformeerde Gemeenten veel aandacht krijgt. Het gaat over een soort stappenplan of heilsorde waarbij men ervan uitgaat dat er verschillende standen of rangen zijn in het genadeleven. Als bekeerd mens wordt van je verwacht dat je een lange en moeilijke weg doorloopt", merkt redacteur Patrick Simons op in de CIP Podcast.
Ds. C. Harinck liet onlangs op Refweb.nl weten dat hij het verbijsterend hoe veel mensen in zijn kerkverband de Bijbel uitleggen. "Het is sinds enkele jaren in zwang om over kruispunten te spreken. Het is zeer onvruchtbaar en het werkt ook veel napraten en gewichtigdoenerij in de hand. Men bespreekt allerlei zaken en geeft alles een naam. Maar de wezenlijke zaken van het geloof, hoe een arm, verloren mens met Christus wordt verenigd en hoe men opwast in de genade en in de kennis van Christus, ontbreekt", aldus de predikant onlangs." "Ik hoop dat ze in GerGem de moed hebben om een echt gesprek hierover aan te gaan", liet theoloog Arie van der Knijff vervolgens weten via Twitter.
Dit nieuwsitem kwam ter sprake in de rubriek 'ergernis van de week' in de CIP Podcast. Redacteur Patrick Simons: "Ds. Moerkerken, een bekende predikant binnen de GerGem, heeft dit getheologiseerd in de jaren negentig. Ik durf te stellen dat deze hele standenleer de grootste belemmering is voor veel christenen in die kerk om tot Christus te komen. Het is wat mij betreft een blokkade, opgelegd door theologen en predikanten. En daar erger ik me gigantisch aan. De nood is zo groot in de GerGem, terwijl als die mensen geloofszekerheid zouden hebben, het fantastische christenen zouden zijn. Maar juist die standenleer verhindert hen om tot Jezus te komen. Ergeren is misschien niet het goede woord in dit geval. Ik vind het vooral heel erg.
Het is een voorwaardelijke theologie, waarbij je aan tal van voorwaarden vooral op het gebied van bevinding en beleven moet voldoen, voordat je enige zekerheid zou kunnen hebben. Gelukkig staat niet iedere GerGem-predikant hierachter, maar het komt veel voor. Christus zakte tot de laatste rang, de laagste stand, tot in de hel en steeg uiteindelijk weer tot de hoogste stand, de verheerlijkte Zoon van God in de hemel. Om ons te redden. Je hoeft nergens aan te voldoen. Hij voldeed aan alles."
Beluister het fragment vanaf minuut 2:20
Praatmee