cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ring met Goede Herder-inscriptie Caesarea - Photo Credit: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 december 2021 door Redactie

Archeologen vinden ring met Goede Herder-inscriptie voor de kust van Caesarea

De afdeling marinearcheologie van de Israëlische Antiquiteiten Autoriteit heeft een bijzondere vondst gedaan voor de kust van Caesarea. Ze vonden twee scheepswrakken met daarin honderden munten, een bijzondere rode edelsteen en een oude ring met een inscriptie van de Goede Herder, meldt CBN News.

De ring met de inscriptie kan in verband worden gebracht met verschillende Bijbelteksten. Zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament wordt er meerdere keren geschreven over de Goede Herder. In Jesaja 40 vers 11 staat over de Heer geschreven: "Als een herder zal Hij Zijn kudde weiden: Hij zal de lammetjes in Zijn armen bijeenbrengen en in Zijn schoot dragen; de zogenden zal Hij zachtjes leiden." Later vertelt Jezus een gelijkenis waarin Hij de goede herder is. "Ik ben de goede Herder; de goede Herder geeft zijn leven voor de schapen", vertelt Jezus in Johannes 10:11.

De vondst werd gedaan voor de kust van Caesarea, een van de eerste christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten. In eerste instantie woonden er vooral Joden in Caesarea, maar in Handelingen 10 lezen we dat apostel Petrus de centurion Cornelius doopte in de kustplaats, wat duidt op de aanwezigheid van meerdere christenen. Het is dus mogelijk dat de ring van een welvarende christen is geweest. Er is een grote opgraving van de oude stad in Maritima Caesarea, een populaire toeristische trekpleister in Israël.

Naast de ring werd nog een kostbaar object gevonden. De marinearcheologen vonden een rode edelsteen met een inscriptie van een lier. De lier is ook in verband te brengen met een Bijbeltekst. Zo speelde David op de lier voor Saul om hem te kalmeren. Hierover staat geschreven in 1 Samuël 16:23: "En telkens wanneer de boze geest van God over Saul kwam, gebeurde het dat David de harp nam en erop tokkelde. Voor Saul was dat dan een verademing: het ging beter met hem en de boze geest week van hem."

De Bijbelteksten in dit artikel komen uit de Herziene Statenvertaling.
Photo Credit: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Misschien niet verkeerd om te benoemen dat er twee Caesareas zijn - Caesarea Maritima aan de kust, waar een christelijke gemeenschap was, en Caesarea Filippi, waar het zeer beslist minder goed gesteld was qua geloofsgemeenschap.