Voltooid leven-wet wordt een vrije kwestie: een nederlaag voor de ChristenUnie?
De coalitie heeft in tegenstelling tot vier jaar geleden over een aantal gevoelige medisch-ethische kwesties geen afspraken gemaakt. Kamerleden mogen de komende regeerperiode een eigen persoonlijke afweging maken over de verruiming van de abortuswet en het wetsvoorstel voltooid leven. Een nederlaag voor de ChristenUnie? Voormalig SGP-raadslid Tom de Nooijer geeft antwoord in de CIP Podcast.
"Als het aan D66 had gelegen had de voltooid leven-wet al in het regeerakkoord gestaan. In die zin kun je stellen dat de ChristenUnie de remmende factor is. Dit roept de vraag op of de partij er meer uit had kunnen halen. Waarom is er niet opnieuw een breekpunt gemaakt van de voltooid leven-wet? De kans dat de wet het gaat halen is levensgroot. Veel partijen hebben zich er eerder al voor uitgesproken. Bovendien kunnen we feitelijk vaststellen dat er in de Tweede Kamer bij veel onderwerpen een liberale meerderheid is."
Tegenover het Nederlands Dagblad onderstreept CU-leider Segers dat zijn partij de voltooid leven-wet niet gaat invoeren. "Als het wel wordt ingevoerd, zou de ultieme consequentie zijn dat je eruit stapt", aldus Segers. De Nooijer constateert dat de CU is opgeschoven: "De nieuwe lijn van de partij is dat de wet niet mag worden uitgevoerd in een kabinet waar de CU onderdeel van uitmaakt. Dat is een andere richtlijn dan voorkomen dat de wet wordt aangenomen.
Ik begrijp dat het in een coalitie niet mogelijk is om het volledige verkiezingsprogramma van de ChristenUnie uit te voeren. En ik waardeer hun inzet, omdat de CU ook dingen wél heeft bereikt. Ondanks het feit dat de CU de voltooid leven-wet niet gaat uitvoeren, maakt de partij het mogelijk dat de seculiere wind die steeds harder waait ook bij medisch-ethische onderwerpen voelbaar is."
Beluister het fragment vanaf minuut 8:
Praatmee