cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
voltooid leven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 oktober 2021 door Redactie

Moet 'voltooid leven' een vrije kwestie worden? ChristenUnie-stemmers zijn verdeeld

Driekwart van de D66-stemmers kan leven met een doorstart van het huidige demissionaire kabinet met de ChristenUnie. Op voorwaarde dat medisch-ethische thema’s vrije kwesties worden, blijkt uit het onderzoek van EenVandaag. ChristenUnie-stemmers zijn hierover verdeeld.

Klimaat, onderwijs en de nieuwe bestuurscultuur noemen kiezers als belangrijke punten voor aan de onderhandelingstafel. Maar ook de medisch-ethische kwesties, zoals abortus en 'voltooid leven', zijn voor D66-kiezers cruciaal, blijkt uit het EenVandaag-onderzoek. In het vorige kabinet spraken partijen af daar 4 jaar lang geen wetgeving over in te voeren, maar dat mag nu niet het geval zijn, vinden D66-kiezers.

Ondanks het feit dat slechts een klein gedeelte van de 75-plussers een doodswens heeft, wil D66 in een volgend kabinet werk maken van de Voltooid Leven-wet. Uit onderzoek blijkt dat slechts 2,07 procent van de 75-plussers actief hun leven zou willen beëindigen. Ongeveer 80 procent van deze groep heeft een verlangen naar een natuurlijke dood, niet naar actieve levensbeëindiging. Lees ook: D66 zet voltooidlevenwet ondanks wetenschappelijke kritiek door.

Bij de ChristenUnie-stemmers is een meerderheid voor een nieuw kabinet met VVD, CDA, D66 en ChritstenUnie (66 procent). Maar dat enthousiasme wordt minder als medisch-ethische thema's vrije kwesties worden. 44 procent ziet een kabinetsdeelname waarin dit gebeurt niet zitten, vooral als het om het D66-plan voor 'voltooid leven' gaat. Evenveel ChristenUnie-stemmers (46 procent) vinden wel dat hun partij moet meedoen als dit vrije kwesties worden.

Vorige week meldde D66-leider Sigrid Kaag namelijk dat al dat ze openstaat voor onderhandelingen met deze partijen. Eerder sloot ze ChristenUnie uit, maar nu wil ze naar eigen zeggen vooral haar verantwoordelijkheid nemen. Gert-Jan Segers liet namens de ChristenUnie weten dat zijn partij open staat voor gesprekken, maar benadrukte dat coalitiedeelname geen doel op zichzelf is. Hij wil niet hardop zeggen of de Voltooid Leven-wet een breekpunt is: "In ons denken over de Voltooid Leven-wet is niets veranderd, maar het gesprek erover met VVD, D66 en CDA moet aan tafel worden gevoerd."

Lees hier meer over het EenVandaag-onderzoek.


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Nee, Gertjan,

Doe dat niet.

Maak hier een afspraak over. D'66 laat in andere kwesties (bijzonder onderwijs, genderneutrale- en gender diversiteits onderwerpen), ook geen enkele ruimte voor een "vrije" opvatting. Maar nu zien ze mogelijkheden om het er toch door te krijgen en dan heb jij, dan heeft de CU, dan hebben de christenen alsnog het nakijken.