cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tiemen Romkes en Johan van Slooten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 september 2021 door Jeffrey Schipper

Terugkijken: Urker Tiemen Romkes wil niet gevaccineerd worden

De vaccinatiegraad is bijna nergens zo laag als op Urk. Dinsdagavond gingen een ongevaccineerde Urker (Tiemen Romkes) en een gevaccineerde Urker (Johan van Slooten) met elkaar in gesprek in de talkshow Op1.

Romkes onderstreept dat hij er goed over nagedacht heeft. "Er wordt vaak gesproken in termen van 'wappies' of 'complotgekkies', daar reken ik mezelf zeker niet toe. Eén van de afwegingen die ik heb gemaakt is dat de langetermijneffecten van dit vaccin niet bekend zijn. De langere aanlooptijd in het kader van onderzoeken ontbrak." In antwoord op de vraag waarom Van Slooten ervoor koos om zich wel te laten vaccineren, wijst hij op praktijkvoorbeelden. "Mijn vrouw heeft corona gehad en mijn jongste broer belandde in het ziekenhuis. Toen het vaccin werd aangekondigd, en er licht aan het einde van de tunnel kwam, heb ik er niet lang over na hoeven denken."

Onlangs maakte het RIVM de vaccinatiegraad per gemeente bekend. Daarbij vallen twee dingen op. Allereerst ligt de vaccinatiegraad in veel overwegend christelijke dorpen en steden erg laag. Urk spant de kroon. In het christelijke vissersdorp is slechts 23 procent van de inwoners gevaccineerd. Op de tweede plaats staat met geruime afstand Staphorst waar 48 procent van de inwoners is gevaccineerd. Opvallend is overigens dat er in beide gemeenten volgens het RIVM relatief weinig mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Hoe kunnen Urkers ervan overtuigd worden dat het coronavaccin een veilig vaccin is, wil presentator Tijs van den Brink weten. "Dat is heel lastig", antwoordt Van Slooten. "De beste oplossing zou een campagne zijn die wordt gevoerd door lokale mensen. Maar die campagne heeft al plaatsgevonden en had geen effect. Toen ging het nog niet over vaccinatie, maar over de anderhalvemeterregel. In het campagneteam zaten onder andere een predikant, een sportschoolhouder en een visserman." Romkes maakt duidelijk dat ondanks de lage vaccinatiegraad en het feit dat veel Urkers zich niet aan de maatregelen houden er geen corona-uitbraken op het dorp zijn. Om die reden heeft het coronavaccin voor veel Urkers geen meerwaarde.

Urk en Staphorst zijn overigens niet de enige overwegend christelijke gemeenten waar de vaccinatiegraad laag ligt. Ook Biblebelt-gemeenten als Barneveld, Nunspeet en Tholen staan in de top tien van gemeenten met de laagste vaccinatiegraad. Daar is echter niet alles mee gezegd. In grote gemeenten als Rotterdam en Den Haag is de vaccinatiegraad ook erg laag. Bovendien is inmiddels bekend dat vooral in achterstandswijken met veel migranten de vaccinatiegraad zeer laag ligt. Daardoor zakt het gemiddelde in grote steden hard.


Briefwisseling coronavaccin
- Slotbrief voorstander coronavaccin: ‘Er is meer aan de hand dan een griep'
- Slotbrief criticus coronavaccin: 'Vaccineer voorlopig gewoon niet'
- Arts reageert opnieuw op criticus coronavaccin: 'Loop een dag mee op een corona IC-afdeling'
- Criticus coronavaccin en onderzoeker reageert op arts: 'Coronacijfers zijn misleidend'
- Arts reageert op tegenstander coronavaccin: 'Miljoenen mensenlevens zijn door vaccinatie gered'
Meer over Briefwisseling coronavaccin »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Ik ga in Urk wonen denk ik.............je ziet het gewoon doen zoals altijd is het beste en werkt! Testen............zegt helemaal niks...........vaccineren............totale onzin. Gen-therapie bedoelen we dan........het is helemaal niet def. goedgekeurd als vaccine dus waar zijn we toch mee bezig..............ja als je je daar in gaat verdiepen dan sla je stijl achterover............wappie of complotdenker? Nee hoor gewoon de feiten kenne. Ga naar

de site van WEF en NAVO, RIVM spreekt zich constant tegen. Hugo de Jonge en zn broertjes?!