"Waarom zou je als predikant het woord 'gender-dreck' in de mond nemen?" - CIP Podcast
Onder protesten en met politiebegeleiding heeft de Bremer voorganger ds. Olaf Latzel zondag weer in zijn eigen gemeente gepreekt. Wat heeft de achtbaan waarin deze predikant in verzeild is geraakt tot ons te zeggen? Prof. dr. Henk van den Belt was te gast in de CIP Podcast.
Latzel keerde zich in 2019 tegen homoactivisten die onder andere het kerkgebouw van zijn gemeente hadden beklad. De predikant sprak toen van 'misdadigers'. Ook noemde hij de genderideologie 'gender-dreck'. Van den Belt: "Deze zaak leert het belang van het gebed: Heere, zet een wacht voor mijn lippen. Woorden kunnen soms eigen leven leiden. Waarom zou je als dienaar van het Woord überhaupt het woord 'gender-dreck' in de mond nemen? Latzel neemt geen blad voor de mond, maar voorzichtigheid is geboden. Niet uit angst voor de media, maar omdat de Heere ons in Zijn Woord voorhoudt dat onze woorden altijd aangenaam moeten zijn en met zout besprenkt."
"Deze zaak is symptomatisch aan de Bijbel-genormeerde visie als het gaat om huwelijk en seksualiteit. Het is jammer dat homoseksualiteit zo pregnant naar voren wordt gebracht als het gaat om de christelijke moraal. Laten we de vraag rondom LHBT'ers even parkeren. Kunnen we het er met elkaar over eens worden dat trouw in een relatie heel erg belangrijk is? Zouden we daar ook het gesprek over kunnen voeren, ook als we als christenen van mening verschillen over de vraag in hoeverre de regels uit het Nieuwe Testament in de toenmalige context bepaald zijn? Christenen laten zich te gemakkelijk tegenover elkaar uitspelen als het over deze kwestie gaat."
Van den Belt vindt het bemoedigend om te lezen dat Latzel wordt gesteund door zijn eigen kerkenraad. "Als Latzel maatschappelijk onder druk staat en vanuit zijn eigen kerk druk wordt uitgeoefend, ben ik blij dat de Evangelische Kerk in Duitsland de predikant in staat stelt om gewoon zijn werk te doen. Dat is mooi. Dat mensen vervolgens met spandoeken bij zijn 'eerste' kerkdienst staan, werkt allemaal niet mee."
Beluister het fragment vanaf minuut 24:35
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.
Foto: Geloofstoerusting
Praatmee