Homogenezing wordt strafbaar in Nederland

Dinsdag is er in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarmee het geven of openlijk aanbieden van homogenezingstherapie strafbaar gaat worden. Hier komt binnenkort een wet voor.
Vorig jaar bleek uit onderzoek in opdracht van minister Hugo de Jonge (VWS) dat er in Nederland zo’n vijftien organisaties zijn waar ‘homogenezing’ plaatsvindt. Het gaat daarbij grotendeels om christelijke organisaties. D66, VVD, PvdA en GroenLinks kwamen vervolgens met een motie om een wet te maken waarmee homogenezing verboden wordt. Ook wil men dat er een meldpunt komt voor slachtoffers.
Flinke kritiek
Overigens had Herman van Wijngaarden, van stichting Hart van Homo’s, vorig jaar flinke kritiek op het bewuste onderzoek. Hij stelde dat er een onduidelijke en zeer brede definitie van conversietherapie wordt gehanteerd: “Daar valt voor hen zoveel onder dat zelfs de overtuiging dat het huwelijk bedoeld is voor man en vrouw al onder conversietherapie valt. Wij als Hart van Homo’s hebben in een artikel op onze website nadrukkelijk staan dat we geloven dat de homoseksuele geaardheid niet veranderbaar is. Laat staan dat we jongeren de weg van conversietherapie zouden wijzen of ze dei kant op zouden pushen.”
En toch werd ook zijn organisatie in het rapport genoemd. Van Wijngaarden was er door verrast: “Ik heb twee onderzoekers thuis ontvangen en ze precies uit de doeken gedaan hoe wij te werk gaan. Ook dat wij niet in homogenezing geloven. Daar doen ze goed verslag van, maar dan wordt er wel weer een suggestief en veelzeggend zinnetje aan toegevoegd: ‘Het praktiseren van homoseksuele gerichtheid is niet wat Hart van Homo’s voorstaat. De implicatie hiervan is zelfacceptatie in een single leven.’ Nu staan wij inderdaad niet voor het praktiseren, maar we zijn er ook helemaal niet op gericht om jongeren ervan te weerhouden. Wij geven jongeren de gelegenheid om daar in alle veiligheid zelf over na te denken en een keuze te maken.”
Geen onafhankelijk onderzoek
Van Wijngaarden benadrukte destijds in gesprek met CIP.nl dat men in het rapport behoorlijk suggestief is: “Meerdere keren wordt er geschreven: ‘Het staat wel niet op de website, maar…’ Ze denken dan te weten dat organisaties er niet expliciet over zijn, maar dat het wel gewoon stiekem gebeurt. Het is hun eigen gedachte, die helemaal niet hard te maken is. Althans, in ieder geval niet wat betreft onze stichting. Er zijn geen bewijzen dat wij jongeren een bepaalde richting op duwen. Dat doen wij ook helemaal niet, daar durf ik mijn had voor op het vuur te steken. De onderzoekers zeggen dan: ‘Het staat niet op de website, maar dat wil niet zeggen dat ze het niet doen.’ Ja, dat kan ik dus van alles wel zeggen. Het staat bijvoorbeeld ook niet op de website van het COC. Dit is geen onafhankelijk onderzoek.”
Overigens is het huidige kabinet demissionair. Daarom zal de wet waarschijnlijk niet meer door dit kabinet gemaakt worden, maar door het nieuwe kabinet na de verkiezingen van 17 maart.
Praatmee