cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Koningskerk Deventer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 december 2020 door Jeffrey Schipper

Koningskerk Deventer wacht niet op CGK-synode en stelt ambten voor vrouwen open

De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) riepen eerder dit jaar kerken op om geen besluiten te nemen over vrouwelijke ambtsdragers. De Koningskerk in Deventer, een samenwerkingsgemeente van christelijk,- vrijgemaakt- en Nederlands gereformeerden, besluit desondanks om ambten open te stellen voor vrouwen.

De vrouw in het ambt is momenteel een heet hangijzer in de CGK. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden die vrouwelijke ambtsdragers bevestigen synode-afspraken negeren en zichzelf daarmee buiten het kerkverband plaatsen. De CGK spraken in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.” Van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde. Dat is in deze kwestie die van de CGK.

In februari werden tijdens de generale synode verschillende oplossingsmogelijkheden besproken. De zeven commissieleden die twee rapporten hierover presenteerden tijdens de synode, werden het onderling niet eens over de drie oplossingsrichtingen die op tafel lagen. Om die reden riep de CGK op om in afwachting van die synode geen besluiten te nemen of uit te voeren op dit terrein. In oktober en november slaagde de synode er niet in om meer duidelijkheid over deze kwestie te scheppen. Mogelijk wordt in het voorjaar meer duidelijk. Dan vergadert de synode verder.

Eerder werden er ook vrouwelijke ambtsdragers bevestigd in samenwerkingsgemeenten in Nieuwegein, IJmuiden, Arnhem en Hilversum. CIP.nl sprak vorig jaar met ds. J. G. Schenau, synodevoorzitter in de CGK. "Het is een feit dat het hier en daar nu anders gaat dan we met elkaar hebben afgesproken. Niet om vast te houden aan een regel, maar omdat die regel gaat over hoe we de Bijbel lezen. Als je dan als plaatselijke kerk een andere gedragslijn wilt volgen, moet je het er eerst samen over eens zijn dat de Bijbel die ruimte geeft." Lees hier het volledige interview.


CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

“Wanneer vrouwen in het ‘ambt’ komen als ouderling dan krijgen ethische vragen (seksualiteit, huwelijk, gender, ...) andere uitkomsten t.o.v. de traditie.” Hier zal niet de traditie van de Farizeeën zijn bedoeld, noch de Katholieke, maar de Gereformeerde traditie. (Ik houd me liever aan wat Jezus en de apostelen ons in het Evangelie en de Brieven voorhouden.) Een gelovige toegewijde vrouwelijke ambtsdrager zal in het pastoraat heus vanuit het Evangelie over deze ethische vragen spreken. Deden alle huidige mannelijke ambtsdragers dat ook maar!